Türkiye’de kalp krizi yaşı düşük

Türkiye'de kalp krizi görülme yaşı Avrupa'ya göre 10 yıl daha erken. Uzmanlara göre nedeni Türkiye'ye has bazı risk faktörleri. Ailevi yüksek kolesterol, bunların en önemlilerinden biri.

Türkiye’de kalp krizi yaşı düşük

Türkiye'de kalp krizi görülme yaşı ortalama 50-55. Avrupa'da ise ortalama yaş 60-65.

Yani Türkiye'de kalp krizi 10 yaş daha erken görülüyor.

Kardiyolog Doç. Dr. Özlem Batukan Esen, “Bunun ana nedeninin ülkemize has bazı risk faktörleri olduğu düşünülüyor. Özellikle sigara kullanımının çok yaygın olması, şehir hayatındaki hareketsizlik ve insülin direnci dediğimiz metabolik sendromla birlikte göbek çevresi yağlanmanın eşlik ettiği bir kolesterol dengesizliği var ülkemizde” diyor.

Ailevi yüksek kolesterol genetik faktörlerin başında geliyor.

Dr. Esen, “Ailede 60 yaşından önce geçirilmiş bir kalp krizi varsa, ailede kolesterol yüksekliği varsa, genetik kodların kişiye geçmiş olmasından şüpheleniyoruz. Özellikle kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterolün 190’ın üzerinde olduğu kişilerde bu durumdan şüphelenmek gerekiyor” ifadesini kullanıyor.

ERKEN YAŞTAKİ KALP KRİZİ DAHA ÖLÜMCÜL

Türkiye'de kalp krizlerinin yüzde 20'si 50 yaşından önce gerçekleşiyor. Erken yaştaki kalp krizlerinin daha çok ani ölümle sonuçlandığını aktaran Dr. Esen, şöyle konuşuyor:

“35-45 yaş arasındaki gençlerde ailevi kalp hastalığı riski varsa, kolesterol seviyelerinin yüksek olduğu biliniyorsa mutlaka kontrol ettirmeleri gerekiyor.”

Kalp sağlığını korumak için sağlıklı beslenmek de önem taşıyor. Sebze ağırlıklı Akdeniz tipi beslenme en doğrusu. Şeker ve tuzdan kesinlikle uzak durmak gerekiyor.

Sayfa Yükleniyor...