Uyku kaçıran dişiler

Yaz aylarının korkulu rüyası sivrisinekler, özellikle alerjik bünyeli olanların hayatını kâbusa dönüştürüyor. Dişi sivrisinek, yumurtalarını beslemek için kan emerken protein içerikli salyalarını da ısırdığı deriye aktarıyor ve alerji gelişiyor.

Uyku kaçıran dişiler

Sivrisinek alerjisinde ısırılan bölgeye göre, kolların, göz kapaklarının veya ayakların tümüyle şiştiğini söyleyen Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, büyük bir alanda şişme görülmesine rağmen alerjinin bütün vücudu etkilemediğini söylüyor.

Sivrisinek ısırıklarında çok nadir olsa da tüm vücudu etkileyen ve hayati tehlike yaratan anjiyo ödem veya anafilaksi gibi durumlar de gelişebiliyor.

Ciddi tehlike yaratan reaksiyonunun “Skeeter Sendromu” olarak adlandırıldığını belirten Prof. Tabak, sivrisinekle yeni tanışan çocuklarda reaksiyonun, henüz bu proteine alışmamış bağışıklık sistemleri nedeniyle daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

SİVRİSİNEK VÜCUT KOKUSUNA GELİYOR
Bu sevimsiz tabloyu yaşamamanın ilk şartı sivrisineklerden korunmak. Sivrisineklerin çok olduğu bataklık veya uzun çalılık arazilerden uzak durmak, bu tip alanlarda uzun kollu ve bacakları kapatan kıyafetler tercih etmek, sivrisineklere yaşam alanı yaratacak su birikintilerini kurutmak alınacak önelmlerden bazıları. Prof. Tabak, sivrisineklerin vücut kokusuna geldiğini söylüyor ve bu sebeple özellikle akşam saatlerinde terleme ile sonuçlanan aktivitelerden kaçınılmasını öneriyor.

Prof. Tabak, “Sineklerden kaçınmanın mümkün olmadığı durumlarda, bebeklerde 2 aylıktan itibaren yüzde 10–30 oranında DEET içeren sivrisinek kovucu ilaçlar kullanılabilir. Çok ağır reaksiyonlarda kortizonlu kremler ve ağızdan alınan alerji ilaçlarını kullanıyoruz” diyor.

Sayfa Yükleniyor...