Yaz aylarında kadın hastalıkları artıyor

Hijyen koşullarındaki olumsuzluklar, aşırı sıcaklar ve fazla terleme jinekolojik problemlerin artmasına neden olabilir.

Yaz aylarında kadın hastalıkları artıyor

Yaz döneminde hamileler başta olmak üzere kadınlarda görülen jinekolojik sorunların artış gösterdiğini söyleyen Türk-Alman Jinekoloji Eğtim ve Araştırma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, bu sorunlarla ilgili bilgi verdi.  

"Gebelerin aşırı sıcaklara bağlı ciddi sorunları olabiliyor, sıvı ve tuz kaybı görülebiliyor" diyen Prof. Ünlü, şöyle devam etti:

"Bu da hem tansiyonun düşmesine neden oluyor hem de halsizlik, yorgunluk, kramplar yaşanabiliyor, hatta bazen aşırı susuzluk nedeniyle erken doğum ağrıları uyarılabiliyor. Bu nedenle gebelere güneşte kalmamalarını ve çok miktarda sıvı almalarını öneriyoruz.  Yaz aylarında hamilelerde besin zehirlenmeleri artabiliyor. Buna bağlı ishaller de aşırı su kaybına yol açabiliyor. Normal bir kişi, bir iki günde kendini toplayabilir; fakat hamile bir kadının ciddi bir ishal, kusmayla çok kolay erken doğum yapabileceğini ya da gebeliğe bağlı diğer komplikasyonların oluşabileceğini söyleyebiliriz.

Gebelerin deniz ya da havuza girmelerinde ise hiçbir sorun yoktur. Hamileler doğum yapacakları güne kadar havuza ya da denize girebilirler. Bizim özellikle önerdiğimiz şey, hamilelerin mutlaka yüzme gibi vücudun tüm kaslarının çalıştığı sporları yapmalarıdır. Bu sporlar kolay doğum yapmalarını sağlarlar."

Prof. Dr. Cihat Ünlü’nün havuza ya da denize giren kadınlara önerileri ise şöyle:

VAJİNAL ENFEKSİYONLAR ATIYOR
Aslında yaz aylarıyla birlikte bu tip enfeksiyonların arttığını düşündürecek çok fazla bulgu yok. Eğer artıyorsa bazı hijyenik tedbirleri o kadının yeterince almaması nedeniyle artıyor. Çünkü günümüzde havuzların içinde yeterli miktarda klorlama yapılıyor, mikropları öldürücü her türlü çalışma yapılıyor. Denizlerin temizlik oranı zaten giderek artıyor.

Duştan ya da havuzdan çıktıktan sonra çok iyi bir şekilde kurulanmak, ıslak mayoyla kalmamak gerekiyor. Islak mayo inanılmaz derecede ısı çeker vajenden. Vajenin ısısı düşünce, oradaki faydalı bakterilerin yerine zararlı bakterilerin yerleşmesine ve enfeksiyonların oluşmasına neden oluyor. Temel sorun budur. Tabi ki çok sayıda kişinin yüzdüğü bir havuzda, hem de su sirkülasyonu da çok iyi değilse burada da birtakım mikroplar, bakteriler kalacaktır.

Bunlar da kadınlarda vajinal enfeksiyonlar gibi birtakım mikrobik hastalıkların olmasına yol açacaktır. Demek ki havuzun kalabalık olduğu saatlerde çok fazla havuza girmeyecekler ya da su devrinin yeterli olmadığı yerleri tercih etmeyecekler. Deniz içinde aynı şekilde dikkat etmek gereklidir.

Suya girmeden önce ve çıktıktan sonra duş almak da enfeksiyonlardan korunmak için önemli bir etkendir. Ayrıca, günlük duşlar yapılmadığı takdirde o bölgenin ph’ı olumsuz yönde etkileniyor. Bu enfeksiyonlar sıklaşıyor. Bir tavsiyem de kadınlara duşlarını mutlaka ph’ı nötral duş jelleri ya da sabunlarla yapmalarıdır.

Diyelim ki kadın vajinal bir enfeksiyon kaptı. Bunu belirtisi akıntı tarzında oluyor. Bu akıntı bazen mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak süt kesiği, peynir kırıntısı tarzında olabildiği gibi çeşitli mikropların yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle başka bakterilerin karıştığı sarımsı, yeşilimsi, kötü kokulu olabilen bir akıntı olabilir. Böyle bir durumda doktora gitmek, eczaneden hemen bir ilaç almak yerine daha doğrudur.

Doktorun oradan mutlaka mikroskobik inceleme yapması gerekiyor. Akıntıya yol açan problemi bulacak, bunu da ilaçla tedavisini yapacak. Tedavisi de son derece kolaydır. Tedavi edilmediği taktirde bu lokal vajinal enfeksiyonlar yukarı genital sisteme yani rahim, yumurtalıklar, karın içerisine çıkıp daha ciddi yumurtalık iltihaplarına kadar varan problemlere yol açabilmektedir.

SENTETİK VE DAR KIYAFETLER ETKİLİ
Havalandırmayı bozacak sentetik, karışımlı iç çamaşırlarını giymemek gerekir. İç çamaşırının pamuklu olması havalanmayı sağlaması açısından önemlidir. Bir de her gün ped kullanma alışkanlığı son derece kötüdür. Bir kadın sırf bu yüzden kendisini mantar yapabilir. Dar pantolonlar giymemek gerekir. Genital bölge için kullanılan spreyler, deodorantlar, pudralar var. Biz bunları tavsiye etmiyoruz. O bölgeye sıkılacak sprey, pudra gibi ürünlere gerek yok.

TAMPON KULLANIRKEN DİKKAT
Tampon aslında sağlıklı bir şey, biz tamponu öneriyoruz. Çünkü tamponlar kanın vajen içerisinde uzun süre birikimine engel olarak ve tamamıyla kanı emip yok ederek son derece faydalı bir işlem görüyorlar. Yeter ki sık sık değiştirilsin, kanamanın yoğun olduğu zamanlarda her üç saatte bir değiştirmek gerekli.

Tamponun içeride unutulmaması lazım. Çok uzun süre kaldığı zaman tamponlar ciddi birtakım hastalıklara yol açabilirler. Bunu yanı sıra tamponun şöyle bir avantajı var: Birçok kadın her gün ped kullanıyor. Halbuki bunlar son derece zararlı. Bunlarla kadının akıntısı daha çok artıyor. Çünkü bu pedlerin hepsi sentetik olduğu için genital bölgenin havalanmasını önlüyorlar. Genital bölgenin havalanmasını önleyince daha fazla akıntıya yol açıyorlar. Bu bakımdan tampon, özellikle evli kadınlarda ideal olabilir, yeter ki uzun süre kalmasın. Zorunlu olunduğunda da tamponla denize girilmesinde sakınca yoktur. Ama denizden çıkar çıkmaz tamponu hemen çıkarıp atmak gerek.

Sayfa Yükleniyor...