Yılda 7 bin kişi organ beklerken ölüyor

Organ Bağışının önemini hatırlatan Op. Yavuz Baştuğ, Türkiye'de 65 bin civarında diyaliz hastası olduğunu ve yılda 7 bin kişinin organ beklerken öldüğünü söyledi.

Yılda 7 bin kişi organ beklerken ölüyor

İstanbul İl Müdürlüğünce, ''Organ Bağışı Haftası'' dolayısıyla Beykoz Devlet Hastanesinde etkinlik düzenlendi. Beykoz Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Yavuz Baştuğ, organ bağışının çok önemli olduğunu belirterek, ''Türkiye'de 65 bin civarında sadece diyaliz hastası var. Yılda 7 bin civarında kişi organ yetmezliğinden ve organ beklemekten ölüyor. Bu kişilerin ölmemesi için, hayatlarını kaybetmemesi için organa ihtiyaç var'' diye konuştu.

Organların insan bedeni öldükten sonra toprak olduğunu kaydeden Baştuğ, ''Hepsinin tabii ki nakil olması mümkün değil ama beyin ölümü tespit edilenlerin nakil yapılabilmesi için, bu hastalarımızın o 7 bin kişinin belki bir kısmının daha hayatta kalabilmesi için onların organına ihtiyacı var'' dedi.

Baştuğ, diyalizin böbreğin yetmezliği olan hastalar için geçici bir çözüm olduğunu ifade ederek, ''Ama diğer organlarda diyaliz gibi bir çözümde yok. Onun için organ yetmezliği olan hastalar organı bekliyorlar varsa yaşamlarını belli bir süre daha sürdürebiliyorlar. Yoksa sıkıntıları devam ediyor'' ifadesini kullandı.

Türkiye'de organların yüzde 75 canlı donörden yani kişinin yakın akrabalarından alındığını, ama yüzde 25'inin sadece kadavradan elde edildiğini kaydeden Baştuğ, bu oranın dünyada ise tam tersi olduğunu dile getirdi. Baştuğ, bu nedenle insanları duyarlı davranarak organlarını bağışlamaları çağrısında bulundu.

Organ Nakli Bölge Koordinasyon Başkanı Dr. Ali Demirel de, hastalar için organ bağışının hem hayat kurtardığını, hem de kaliteli bir yaşam verdiğini vurgulayarak, ''Onun için organ bağışında bulunmak gerekir. Bir insanı yaşatmak tüm insanlığı yaşatmaktır'' dedi.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek de, bir insanı yaşatmak kadar güzel bir şey olmayacağını belirterek, böyle kampanyalar ile organ bekleyen insanların sıkıntılarını azaltma yönünde önemli adımlar atılabileceğini vurguladı.

"DİNEN YASAK OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER VAR"
Sanatçı Nadide Sultan da, ''Ben dini terbiye almış bir aileden geliyorum. Ama benim ailemde bile hala dinen bunun yasak olduğunu düşünenler var. Bence bu tip organizasyonlara din adamları da katılmalı. Din adamları da çıktıkları televizyon programlarında insanları bu konuda bilinçlendirmeli böyle haftalarda. Çünkü ben bağışladığım halde benim ailemden bunu onaylamayan insanlar ve ben bağışladığım halde belki organlarım yerine gitmeyebilir. O açıdan insanların bence din adamları tarafından bilinçlendirilmeleri lazım'' şeklinde konuştu.

Etkinlikte, geçtiğimiz yıl 19 yaşındaki oğlu Bahadır Ferah'ı bir trafik kazası sonucu kaybeden ve oğlunun organlarını bağışlayan Kadriye Keçel'e, Beykoz Kaymakamı Aydın Ergün plaket ve çiçek verdi.

Yılda 7 bin kişi organ beklerken ölüyor - 1


Etkinlik kapsamında, Kaymakam Ergün, Belediye Başkanı Çelikbilek, Organ Nakli Bölge Koordinasyon Başkanı Demirel sanatçılar Nadide Sultan, Çiğdem Batur ve Ali Nur Türkoğlu ile birlikte diyaliz hastalarını ziyaret etti.

Sayfa Yükleniyor...