"Yoğun bakım yetersizliğinde tek sorumlu sağlık personeli değil"

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin'in, geçtiğimiz aylarda yoğun bakım ünitesinde yer bulunamadığı için sevk edildiği hastaneye ulaşamadan ölen Müberra Çeçen'le ilgili soru önergesine Sağlık Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Engin, "Yoğun bakım ihtiyacı olan hastaya tam 6 saat sonra 500 km ötede yer bulunabildi, bunun tek sorumlusu sağlık personeli değil" dedi.

"Yoğun bakım yetersizliğinde tek sorumlu sağlık personeli değil"

CHP İstanbul Milletvekili Engin, Kastamonu Devlet Hastanesi'ndeki yoğun bakım ünitesinde yer bulunmadığı için yaklaşık 500 kilometre ötedeki başka bir hastaneye sevk edilen Müberra Çeçen'in hastaneye ulaşamadan hayatını kaybetmesini yazılı soru önergesi ve bilgi edinme başvurusuyla TBMM gündemine taşımıştı. 

Bakanlığı’ndan gelen cevabı değerlendiren Engin, "Sağlık Bakanlığı'nın, yoğun bakım kapasite yetersizliğinde tek sorumlunun ilgili sağlık personeliymiş gibi davranması kabul edilebilir bir tutum değildir. Müberra Çeçen AKP'nin popülist ve başarısız sağlık politikaları sebebiyle hayatını kaybetti. AKP kendi başarısızlığını vatandaşlar ve sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirerek örtbas edemez" diye konuştu.

Engin'in bilgi edinme başvurusuna verilen yanıtlara göre, Müberra Çeçen, 7 Şubat günü Kastamonu Devlet Hastanesi Acil Servisi'nden Obezite-Solunum Yetmezliği-Kompanse Böbrek Hastalığı-Calcium Düşüklüğü tanılarıyla yoğun bakım isteğiyle sevk edildi. Kastamonu Komuta Kontrol Merkezi'ne saat 21.26'da gelen Çeçen, saat 03.30'da Konya Numune Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

“HASTAYA 6 SAAT SONRA 500 KM ÖTEDE YER BULUNABİLDİ”

Müberra Çeçen'in 6 saat sonra başka bir hastaneye sevk edilmesini eleştiren CHP'li Engin, şunları kaydetti: 

"Müberra Çeçen'in vefatı ülkemizde insan hayatının ne kadar ucuz olduğunun bariz bir örneğidir. Yoğun bakım ihtiyacı olan bir hastaya tam 6 saat sonra 500 km ötede yer bulunabildiği ülkemizde bu zamana dek kim bilir nice Müberra Çeçen'ler yoğun bakım kapasitesi yetersizliği sebebiyle hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı'nın, yoğun bakım kapasite yetersizliğinde tek sorumlunun ilgili sağlık personeliymiş gibi davranması kabul edilebilir bir tutum değildir.”

“YOĞUN BAKIM NEDENİYLE İLLER ARASI SEVK EDİLEN HASTA SAYISI 4 BİN 439"

Türkiye genelinde, 2016 yılında yoğun bakım ihtiyacı nedeniyle 24 bin 280 hastanın iller arası sevk edildiğini belirten Engin, "2017 yılının ilk iki ayında dahi yoğun bakım ihtiyacı nedeni ile iller arası sevk edilen hasta sayısı 4 bin 439. Yoğun bakım kapasitelerinin yetersizliği vatandaşlarımızın büyük mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Bir an evvel sosyal devlet ilkesine uygun bir biçimde yoğun bakım kapasitelerimizi artırmalı, vatandaşlarımızın hızlı bir şekilde sağlık hizmetine erişimi sağlanmalıdır" dedi. 

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Ankara
  • Hastalık
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...