2500 yıllık bira üretildi

Almanya’daki bir Demir Çağı mezarlığında 2000'li yıllarda yapılan kazılarda açığa çıkarılan bir mezarda bulunan kazan içerisindeki kalıntılardan tespit edilen 2500 yıllık bira yeniden yapıldı.

2500 yıllık bira üretildi

Wisconsin-Milwaukee Üniversitesinden Bettina Arnold önderliğindeki araştırma ekibi tarafından incelenen kazanın, MÖ 450-400 yıllarına tarihlendiği ve gömüldüğü sırada bira ile dolu olduğu anlaşıldı.

Mezarda kazanın yanı sıra çeşitli metal silahlar da bulunduğunu söyleyen Arnold, bu mezarda gömülü bireyin öbür dünyaya yalnızca silahlarıyla değil, 14 litre bira ile uğurlandığını ve bu eşyaların, onun bu dünyada olduğu gibi, öbür dünyada da önemli bir kişi olduğunu göstermesi için mezara yerleştirildiğini belirtti.

2500 yıllık bira üretildi - 1

Arnold ve ekibi, kazan içerisinde bulunan alkollü içeceğin incelenmesi için bir paleobotanikçi ile birlikte çalıştıklarını, böylece 2.500 yıllık bu içeceğin tarifini elde ettiklerini söyledi. Arpa maltı ve baldan oluşan bir karışımdan üretildiği anlaşılan bu içeceğin içerisinde ayrıca su rezenesi ve nane eklendiği da tespit edildi.

Wisconsin-Milwaukee Üniversitesinden araştırmacılar ile Milwaukee eyaletindeki bir bira fabrikası bir araya gelerek 2.500 yıllık bu birayı yeniden üretti. Wisconsin Bilim Festivali’nde sunulan çalışma ile üretilen bira meraklıların ilgisine sunuldu.

Sayfa Yükleniyor...