Hay 1000 Post-It!

“Beni olaylar değil, insanlar çekti. Diyelim trafik kazasına rast geldim, kaza yerinde durup araçlara, kavga eden sürücülere değil onları izleyen meraklılara bakarım. İnsanlarınyüzünde gezen düşüncelere, bakışlarına yansıyan duygulara, duruşlarına dikkat kesilirim.Duygular, düşünceler, düşler... Gerçek olayları değil, olayların gerçeğini arama çabası... Buna, ‘Tanrısal bir bakış,’desem?”

Hay 1000 Post-It!

Murat Yalçın, öykülerinden alışık olduğumuz ironisini, İçimde Oğuz Atay ile Orhan Gencebay İkizi Yaşıyor adlı kitabıyla farklı bir türe taşımıştı. Bu kez kurmaca dışı, daha kişisel bir kitap sunuyor okurlarına. Kontrol Kalemi’ni okumaya başladığınızda göreceksiniz; bir yazar kendi içine dönüp de düşünmeye başladığı zaman gerçekten de “kırk tilki”yle uğraşır.

Yalçın, kitabın sunu kısmında, Kontrol Kalemi’nin yaratılışını şu şekilde anlatıyor: “Okuyup yazarken tutan düş-düşünce mayaları, çalışıp gezerken filizlenen duygular, güncemsi nesir parçaları, anıklıklar, kazı-yazılar, dile dolanan teraneler, safsatalar, yılgınlıklar, homurdanmalar, sızlanmalar, kestirmeceler, yazın ortamında çekilmiş şipşaklar, ince donanma salvolarından oluşan Kontrol Kalemi, öbür elimden çıkma bir kitap oldu. Bakışlarımın, yaklaşımlarımın, klişelerimin, gündeş duyuşlarımın altını çizme ya da tuttuğum patikaları, çattığım çerçeveleri, çektiğim çitleri göz önünde tutma kertesine geldim kâhil yaşımda. Anladım ki kimi şeyler ne söze sığar ne yazıya gelir, kimi şeylerse yazılmadan da yazılabilir. Hatta büsbütün kurmaca bir yazar-ben benim yerime “ben” demekle ben olmaz.

Hasılı, dövülecek demirimiz çoktur, ayaküstü yazmakla bitmez!”

Kontrol Kalemi, çok yönlü bir kitap. Yalçın’ın okurken, yazarken, “geçerken” aldığı bin küçük nottan oluşuyor. Okuru yer yer gülümsetecek bu notlar için birer küçük deneme de diyebilirsiniz, özenle kurgulanmış bir günce de. Ama sonuç değişmez. Kitabı elinize alıp koltuğunuza kurulun ve kuşağının en önemli yazarlarından birinin benzersiz dünyasında olağanüstü bir yolculuğa hazırlanın!

MURAT YALÇIN

MURAT YALÇIN, 1970 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üni­ver­sitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi. 1990’da yayıncılık mes­leği­ne başladı. 2000’den bu yana Kitap-lık dergisini yönetiyor. Öykülerini topladığı kitaplar Aşkımumya (1995), İma Kılavuzu (2003), Şen Saat (2006), Kesik Hava (2009) ve Karga Zarif (2012). Hafif Metro Günleri romanını 1998’de, yazınsal notlardan oluşan Kontrol Kalemi’ni ise 2011’de e-kitap olarak yayımladı.

Sayfa Yükleniyor...