"Hayal Perdesi" sinema dergisi, yayın hayatına basılı devam edecek

"Hayal Perdesi" sinema dergisi, 5 yıllık e-dergi sürecinin ardından okuyucularıyla matbu buluşacak.

"Hayal Perdesi" sinema dergisi, yayın hayatına basılı devam edecek

Bilim ve Vakfı çatısı altındaki sinema atölyelerinde ilk adımları atılan "Hayal Perdesi", 2003'te fanzin olarak başlayıp, 2010'dan itibaren e-dergi olarak sürdürdüğü yayın hayatına iki aylık periyodunda matbu devam edecek.

Elektronik ortama taşınmasıyla yayın akışı düzenli hale gelen derginin hedefleri, "Türk sineması başta olmak üzere farklı coğrafyaların sinemalarına da uzanan bir bakış açısı ortaya koymak", "Türk sinema literatürüne kalıcı katkılar sağlayacak verimlere ulaşmak" ve "teori ile pratiğin birlikte yürüdüğü bir sinemaya dair fikir geliştirmek" olarak sıralanıyor.

Dergi 2010'dan itibaren elektronik ortama aktarılırken, "www.hayalperdesi.net" adresi de sinemaya dair güncel haberleri, vizyon yazıları ve söyleşileriyle yayın hayatına başladı. Yaklaşık 5 yıl e-dergi formatında yayınlanan ve 44'üncü sayıya ulaşan Hayal Perdesi, bu yıldan itibaren matbu halde yayımlanma kararı aldı. 

Derginin editörü Celil Civan, okuyucuların bugüne kadar internetten ulaştıkları dergiyi ellerinde görmek ve arşivlemek istedikleri yönünde talep olduğunu belirtti.

Civan, sinema dergiciliği alanında fazla yayın olmadığına değinirken, Hayal Perdesi'nin bir ihtiyacı karşılayacağını düşündüklerini aktardı.

Son dönemde sinemaya ilginin arttığını vurgulayan Civan, genişleyen sinema literatürüne katkı yapmak istediklerini kaydetti.

HAYAL PERDESİ KİTAPLIĞI

Hayal Perdesi'nin yazarları, Türk sinemasına dünden bugüne uzanan bir bakış açısıyla Ayşe Şasa'nın kaleme aldığı "Yeşilçam Günlüğü", dergi yazarlarından Ayşe Pay'ın hazırladığı "Yönetmen Sineması Dizisi" ve Barış Saydam'ın hazırladığı "Giovanni Scognamillo'nun Gözüyle Yeşilçam" kitaplarını ortaya koydu.

Yıl boyunca Hayal Perdesi'nde ve internet sitesinde yayınlanan yazılardan yapılan Türk sineması odaklı seçkiler kitaplaştırılarak, Hayal Perdesi Sinema Dergisi 2012 ve 2013 yıllıkları hazırlandı. Burçak Evren'in "Yücel Çakmaklı-Milli Sinemanın Kurucusu" ve Ali Özuyar'ın "Sessiz Dönem Türk Sinema Antolojisi (1895-1928)" de okurlarla buluştu.

Küre Yayınları'nın Hayal Perdesi Kitaplığı sinema literatüründeki bazı eserlerin Türkçe olarak okurla buluştuğu bir mecra da oldu. Robert Bresson'un "Sinematograf Üzerine Notlar", Jean-Luc Nancy'nin Abbas Kiyarüstemi sinemasına dair yazdığı "Filmin Apaçıklığı" ve Rami Fournier Lanzoni imzalı "Başlangıcından Günümüze Fransız Sineması", bu kitaplar arasında yer aldı.

Sayfa Yükleniyor...