Tiyatro perdesi 'Beyaz Balina' için açılacak

'Beyaz Balina' adlı eseri oyunlaştıran Amerikalı tiyatro yazarı Davis, "Türkiye'de sahnelenecek bu eserin, tiyatro alanında önemli bir yapıt olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Tiyatro perdesi 'Beyaz Balina' için açılacak

Amerikalı yazar Herman Melville'in daha önce sinemaya uyarlanan ve birçok inceleme yazısına konu olan unutulmaz eseri "Moby Dick (Beyaz Balina)", bu kez tiyatro eseriyle seyirciyle buluşacak. Eser, yarın Türkiye prömiyeriyle tiyatroseverlerin karşısına çıkacak.

Kuzey Illinois Üniversitesi'nde Oyunculuk Lisans Programı yöneticisi olan Amerikalı tiyatro yazarı Profesör Stanton Jay Davis'in oyunlaştırdığı eser, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünce, tiyatro severlerin beğenisine sunulacak. Oyun, Ankara Akün Sahnesi'nde saat 20.00'de Türkiye prömiyerini yapacak.

Amerikalı yazar Davis, Kaptan Ahab'ın Pequod gemisiyle Moby Dick adlı balinanın peşinde yaşadığı macerayı anlatan romanın, basıldığı 1851'de ilgi görmediğini ancak 20'nci yüzyıldan sonra klasikleştiğini söyledi.

Dünyaca ünlü bu romanın tiyatroya uyarlamadan önce bir araştırma süreci geçirdiğini, edebiyatçılarla çalışma yaptığını anlatan Davis, en az 25 saatte okunan romanı tiyatroda 2 saate sığdırdığını dile getirdi.

Davis, romanın büyük bölümünde denizciliğin anlatıldığını, bu nedenle romanın yüzde 90'lık kısmını keserek tiyatro sahnesine uygun hale getirdiğini belirtti.

Merkezdeki konudan uzaklaşmadan eserin özünü diyaloglarla vermeye çalıştığına işaret eden Davis, romanı tiyatroya uyarlayarak sahnede izlenebilir versiyonunu sunmaya çalıştığını ifade etti.

"PROVALARI İZLERKEN GÖZLERİM DOLDU"

Romanın, 6-10 yaş arası çocuklara hitap eden tiyatro uyarlamaları bulunduğunu da aktaran Davis, kendi yaptığı uyarlamanın daha çok yetişkinlere hitap ettiğini vurguladı.

Oyunda çok kompleks fikirlerin anlatıldığını aktaran Davis, şöyle devam etti:

"Amerika'da Orson Welles de 'Moby Dick Provası' diye bir adaptasyon yaptı ama fazla oynanmadı. Bu nedenle Türkiye'de sahnelenecek bu eserin, tiyatro alanında önemli bir yapıt olduğunu söyleyebiliriz. Oyunun insanı içine alan, inanılmaz bir hikayesi var. Moby Dick'i detaylı okuduğunuzda geminin bile ayrı bir karakter olduğunu görüyorsunuz. Romanı okudukça, derinliğini, felsefi arka planını anlamaya, bir varolma mücadelesini anlattığını görmeye başlıyorsunuz. Biz de oyunda, romandaki felsefi alt yapıyı izlenebilir ve heyecan verici şekilde sunmaya çalıştık. Seyirciler, oyunda 19'uncu yüzyılda bir gemideki maceraları, peşinden gidilen balinanın sembole dönüşmesini ve mürettebatın umudu haline gelmesini izleyecek. Kalpleri yerinden oynatacak bir hikaye. Provaları izlerken benim bile gözlerimin dolduğu sahneler oldu. Hakikaten çok can alıcı sahneler var. Bu nedenle tüm Türk tiyatroseverlere izlemelerini tavsiye ediyorum."

Davis, oyunu ABD'de de bazı tiyatrolarda sahnelemeyi düşündüğünü, buna yönelik de çalışmalar sürdürdüğünü belirtti.

"SİZDE İNSANLAR TİYATROYA UYGUN FİYATA GİDEBİLİYOR"

Türkiye ve ABD'deki tiyatro seyircisinin farklı olduğuna dikkati çeken Davis, ABD'de daha çok orta yaşlıların tiyatroya gittiğini ama Türkiye'de gençlerin tiyatroya yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. 

Romanı oyunlaştırma sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün kendisine çok yardımcı olduğunu ifade eden Davis, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bürokrasi çok fazla ama buna rağmen Bakanlık ve Devlet Tiyatroları birçok işimizi kolaylaştırdı. Amerika'da tiyatro yapılanması farklı. Tiyatro oyunları çok pahalı. Bu nedenle bu kadar tiyatroya giden insan yok. Sizde oyunlar maliyetli olsa da insanlar tiyatroya uygun fiyata gidebiliyor." 

Sayfa Yükleniyor...