Tiyatronun önemli isimleri 'Dionysos’un Çocukları'nda buluştu

Tiyatrocular... Kendilerini kuklacı sanan kuklalar... Hüzünlü palyaçolar... Köle hükümdarlar... Sahnenin pervaneleri... Filozof delileri... Yaşamı oyuna, oyunu yaşama çeviren sihirbazlar... Düşü gerçeğe, gerçeği düşe çeviren yalancılar... Pınar Çekirge ve Yavuz Pak Türkiye Tiyatrosu'nun en önemli oyuncularını 'Dionysos’un Çocukları' başlığı altında yaptıkları söyleşilerle buluşturdular.

Tiyatronun önemli isimleri 'Dionysos’un Çocukları'nda buluştu
Tiyatronun önemli isimleri 'Dionysos’un Çocukları'nda buluştu - 1

Pınar Çekirge ve Yavuz Pak o "yalancılarla" konuştular. Dahası, hiçbir ödenekli ya da özel tiyatronun, hiçbir yapımcının biraraya getiremediği, Türkiye Tiyatrosu'nun en önemli oyuncularını 'Dionysos’un Çocukları' başlığı altında yaptıkları söyleşilerle buluşturdular.  

Onların oyunlarından, yaşar kıldıkları kimliklerden yola çıkarak, dünden bugüne, dünden yarına kalan izlerin peşine düştüler.  

Taklidi aslıyla eşdeğer tutmadan… Repliklere ait o tılsımlı müziği duyanların hayatlarına, aylarca süren gizemli bir yolculuktu bu. Kimbilir belki de, can çekişen duyarlılıklara, o ışıklı hayatlara ya da sahneden sonsuzluğa dokundular. 

Şimdiki zamanla dün, dün ile yarın arasında, haritası çıkarılmamış bir coğrafyada geçen hayat öyküleri, belli belirsiz bir buğu ile örtülü bütün o zamanlar, yaşanmışlıklar, bin yıllar içinden süzülen sesler, replikler ve toplumsal belleğe sinmiş  simge oyuncular.  

Tiyatro eleştirmeni Yaşar İlksavaş kitapla ilgili şunları söylüyor : “Bildiğimiz, klasik bir söyleşi derlemesi değil bu kitap. Söyleşilen kişiyi hem kendi dudaklarından dökülen sözcüklerle hem de yazarların ortaya dökülen duygularından, verdikleri çok kapsamlı bilgilerden tanıyorsunuz. Onlarla ince ince anıları paylaşıyorsunuz. Tiyatrocuları yalnız sahne üstündeki yaşamlarıyla tanımıyor, onların içinde bulundukları ortamı, bir dönemi de yakından tanıyor, öğreniyorsunuz. Bir anlamda, Türkiye’deki tiyatronun bir dönemi, yakın geçmişi yarınlara aktarılıyor ve tiyatromuzun genel bir görüntüsü, bir panaroması çiziliyor.” 

Dionysos’un Çocukları, sadece yaşanmış anıları değil, tiyatro ve tiyatroculara dair sanatsal, felsefi, politik, sosyolojik, psikolojik veçheleri de içine alan tarihsel kesitler de sunuyor okuyucularına… 

Kitapta, Haluk Bilginer , Tomris İncer, Zafer Ergin, Selin İşcan,  Füsun Erbulak,  Nihal Kaplangı, Kubilay Penbeklioğlu, Erhan Yazıcıoğlu, Merve Engin, Levent Üzümcü, Hülya Karakaş, Yeşim Koçak, Cengiz Tangör, Münir Özkul, Şenay Saçbüker, Murat Garipağaoğulları, Nurseli Tirişkan , Arda Aydın, Celile Toyon, Ersan Uysal, Iraz Yöntem, Yıldırım Fikret Urağ, Can Murat Yaşar Şengel, Ani İpekkaya  ve Genco Erkalv ile yapılan söyleşiler yaralıyor.  

Sayfa Yükleniyor...