Türkiye'de film çeken yabancı sinemacıya teşvik

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, "Yabancı yönetmenlere, yapımcı ve girişimcilere yapabileceğimiz en büyük teşvik Türkiye'de film çekme maliyetlerini düşürmek. Pek çok Avrupa ülkesi kolaylık sağlayarak bunu çok güzel yapıyor" dedi.

Türkiye'de film çeken yabancı sinemacıya teşvik

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklikle yeni destek türleri oluşturulduğunu, Türkiye'de film çekmek isteyen yabancı film yapımcılarına teşvik verileceğini bildirdi.

Bakan Avcı, Bakanlığın sinema sektörüne verdiği desteklerin her yıl arttığını belirtti.

Teşviklerin büyük maddi tutarları içermediğini, sektörün büyüklüğü baz alındığında oranların sembolik kaldığını ifade eden Avcı, bu yıl 30 uzun metraj filme yaklaşık 26 milyon destek verildiğini anlattı.

Avcı, bu ayın başında animasyon, belgesel, kısa film, senaryo ve araştırma geliştirme projelerinin de değerlendirileceğini anımsattı.

Türk sinema sektörüne ilginin ve güvenin arttığını, büyük bir Kore firmasının Türkiye'de sinema salonu zinciri satın aldığını aktaran Avcı, firmanın sadece gösterim değil yapımcılık da yapacağını dile getirdi.

Bakan Avcı, başka şirketlerin de onları takip edebileceğine dikkati çekerek, "Yabancı film yapımcılarına yapabileceğimiz en büyük teşvik Türkiye'de film çekme maliyetlerini düşürmek. Pek çok Avrupa ülkesi bunu çok güzel yapıyor, kolaylıklar sağlayarak. Bulgaristan, Macaristan bunu yapıyor ve etkili de oluyor. Dolayısıyla o konuda Sinema Kanunu üzerinden bir çalışmamız var. Onu da inşallah yakın zamanda Meclise sevk edeceğiz" diye konuştu.

Türk seyircinin yüzde 56'sının Türk filmlerini izlediğinin altını çizen Avcı, bu oranla Türkiye'nin Avrupa'da birinci sırada bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de film çeken yabancı sinemacıya teşvik - 1

Gişede başarı elde eden bazı filmlerin sinema sanatını çok iyi temsil etmediği yönünde eleştiriler yapıldığını anımsatan Avcı, sinemanın bir şenlik olduğuna işaret etti. Avcı, "İnsanlar gidiyor ve mutlu oluyorsa, Türk seyircisi de bu filmlere gidiyorsa 'Sen niye sadece Anthony'i seyretmiyorsun.' diyecek halimiz yok" değerlendirmesinde bulundu.

Avcı, toplumsal kesimlerin estetik anlayışlarının farklılıklar gösterebileceğini vurgulayarak, insanların da kendilerince uygun bulduklarını tükettiklerini dile getirdi.

"SEKTÖR KENDİ KENDİNİ DESTEKLİYOR"

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) propagandası içeren bazı yapımların Bakanlık tarafından desteklendiği yönünde iddiaların bir dönem gündeme getirildiğini anımsatan Avcı, son dönemlerde Kültür ve Turizm Bakanlığınca böyle filmlere destek verilmediğini vurguladı.

Nabi Avcı, konu hakkında ilgili birimlere araştırma yaptırdığını aktararak, "2008'de, 9 yıl önce, doğrudan FETÖ ile ilişkili olabilecek bir filme destek verilmiş. Şimdi o destek verilirken, bu adamların hangi merhalelerden, hangi kılıklarla geçtiklerini düşünürseniz, 2008'de hangi kılıklarla bu desteği sağladıklarını tahmin edebilirsiniz. Onun dışında bu tarihten sonra da bugün herhangi bir destek yok" ifadesini kullandı.

Film desteklerinin sektör temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından verildiğini anlatan Avcı, kültür ve turizm bakanlarının bu kurulun üyesi olmadığını ve oy hakkı bulunmadığını ifade etti.

Bakan Avcı, "Kültür Bakanlığının da heyette sadece bir temsilcisi var. Onun dışında değişik sinema, destek kuruluşlarınca seçilen insanlar var heyette. Sektör kendi kendisini destekliyor, bu da onlardan bir tanesi" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 4. CNR Uluslararası Kitap Fuarı'na katıldıklarını hatırlatan Avcı, Türkiye'nin şu anda dünya yayıncılık sektörleri arasında 11'inci sırada olduğunu, bu sene ise ilk 10'a girmeyi beklediklerini dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...