CERN deneyleri 'Higgs Bozonu'na ışık tuttu

Parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve "Higgs Bozonu" adı verilen atomaltı parçacığı hakkında daha detaylı bilgilere ulaşıldığı bildirildi.

CERN deneyleri 'Higgs Bozonu'na ışık tuttu
CERN deneyleri 'Higgs Bozonu'na ışık tuttu - 1 Yerin 100 metre altında bulunan CERN tesisinde yapılan deneylerle, 2 yıl önce evrenin oluşumu hakkındaki en büyük sırlardan biri olduğu kabul edilen atom altı parçacık "Higgs Bozonu" keşfedilmişti.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nden (CERN) yapılan açıklamada, tamamlanan iki deneyin üç yıl önce keşfedilen ve dikkatle izlenen Higgs Bozonu'na ışık tuttuğu ifade edildi.

Açıklamada, deney sonuçlarının Higgs Bozonu'nun en doğru ölçümleri verdiği ve diğer parçacıklarla nasıl etkileşim içinde olduğuna dair yeni detayları ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklamada, bilim adamlarının bundan sonra Higgs Bozonu'nu başka çalışmalarda referans olarak kullanabileceği ve bunun da yeni keşiflere olanak sağlayabileceği kaydedildi.

CERN Direktörü Rolf Heuer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu çalışma sayesinde atomaltı parçacıklardan bağımsız olarak ömürleri çok kısa olduğu için normal şartlar altında gözlemlenemeyen 'Parçacık Fiziği' adına önemli ilerlemeye sahne olduğunu belirtti.

CERN, geçtiğimiz temmuz ayında Higgs Bozonu'nun keşfinde kullanılan dünyanın en güçlü ve en büyük parçacık hızlandırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda "pentakuark" adı verilen parçacıkların keşfedildiğini duyurmuştu. 

Sayfa Yükleniyor...