Çin'de yaşama dair yeni keşif

Yaşamın bir milyar yıl önce büyük hücre toplulukları biçiminde örgütlendiği ortaya çıktı.

Çin'de yaşama dair yeni keşif

Çinli ve Amerikalı bilim adamları, yaşamın bir milyar yıl önce büyük hücre toplulukları biçiminde örgütlendiğini ortaya koydu. 

Sonuçları "Nature Communications" dergisinde yayımlanan çalışmada, 1,56 milyar yıl öncesine dayanan santimetrelik yaşam formlarının, Çin'in kuzeyinde yer alan Yanşan bölgesindeki kil taşlarında muhafaza olduğu belirtildi. 

Araştırmada, çıplak gözle görülecek kadar büyük fosillerin, 635 ve 541 milyon yıl önceki zaman aralığında yaygınlaştığı, son örneklerin ise en az 1,2 milyar yıl öncesinden kaldığı ifade edildi. 

Bilim adamları, Gaoyuzhuang kaya formasyonlarında keşfedilen gizemli organizmaların, bugün tek hücreli amiplerden bitkilere, mantarlardan hayvanlara her şeyi kapsayan ve ökaryotlar olarak bilinen yaşam formuna mensup olduklarını dile getirdi. 

Bu yaşam formlarının, muhtemelen o dönemde okyanusların sahanlık alanlarında yaşamış olduğunu ve yüzeysel olarak yosunlara benzediği belirten araştırmacılar, bitkilerin, bazı bakterilerin ve diğer basit organizmaları güneş ışığını kimyasal enerjiye dönüştürme süreci olan fotosentezi kullanmış olabileceklerini ileri sürdü. 

Araştırmada, 53 ayrı numunenin, 26'sının (yüzde 49'u) doğrusal, 16'sının (yüzde 30'u) kama, 8'inin (yüzde 15'i) dil ve 3'ünün (yüzde 6'sı) dikdörtgen şekle sahip olduğu kaydedildi.  

Bu deniz organizmalarının 30 santimetre uzunluğunda ve 8 santimetre genişliğinde boyutlara ulaşabildiği belirtildi. 

Numunelerden bazılarına ait ince yapıların, pamuk lifiyle eşit, 10 mikrometre uzunluğundaki hücrelerin birbirine yakın şekilde bir araya gelmesiyle oluştuğu açıklandı. 

Harward Üniversitesinden Profesör Andrew Knoll, insanın 250 hücre çeşidi, onlarca doku ve farklı organ sistemleriyle karmaşık çok hücreli organizmaya iyi bir örnek olduğuna işaret ederek, Çin'de bulunan fosiller tarafından temsil edilen büyük organizmaların bu denli karmaşık olduğunu sanmadığını söyledi. 

Knoll, "Hem tek hücreli organizmalara hem onların en yakın çok hücreli yakınlarına ait kalıtları olarak bildiğimiz bir çift vaka var. Tek hücreden çok hücreye atlandığında, organizmaların gen içeriğinde çok az bir değişiklik oluyor." açıklamasında bulundu. 

Tianjin'deki Çin Jeolojik Araştırmalar Merkezinden, Profesör Knoll'un da aralarında olduğu bir grup araştırmacı, antik dönemin farklı türler geliştirdiğini ortaya koymuş oldu. 

Çok hücreli yaşamın bir buçuk milyar yıl öncesine dayandığı önceki çalışmalarda belirtilmişti. Ancak Yanşan'daki yaşam formlarının çeşitliliğine ve fosillerin büyüklüğüne dair kanıtlar son çalışmayla gözler önüne serildi. 

Diğer yandan, araştırmacılar, fosillerin, mikrobiyal paspaslar olarak bilinen bakteri yığılmaları olmasının muhtemel görülmediğini, aksine olası ökaryotik organizmaların erken örnekleri olduğunu belirtti. 

Sayfa Yükleniyor...