Dünyanın en eski tapınağını kim, neden, nasıl ve kimin için yaptı?

Aktüel Arkeoloji Dergisi, 46. Sayısı ile okuyucuyu dünyanın en eski yapısı ve belki de tapınağı olan Göbekli Tepe ve Neolitik Dönem'in başına götürüyor.

Dünyanın en eski tapınağını kim, neden, nasıl ve kimin için yaptı?

Tonlarca ağırlıktaki, T-şeklindeki dikilitaşlar, hiçbir maden ve teknik alet olmadan nasıl kayalardan çıkarıldı, üzerlerine sembolik hayvan figürleri neden ve nasıl işlendi ve bu dikilitaşlar nasıl taşındı? Yan yana onlarca dairesel yapıyı ve bu dairesel yapıları oluşturan dikilitaşları yapmak için nasıl bir organizasyon ve işbirliği gerekliydi? İnsanları bir araya getiren güç ve sebep neydi? Bu insanlar kimdi, nereden geliyorlardı?

Aktüel Arkeoloji Dergisi, "Göbekli Tepe'yi Anlamak” sayısı ile 12 bin yıl önce yapılmış yapıları anlamamızı sağlayacak bir yol haritası hazırladı. Bu sayı ile uygarlığı yeniden anlayacak tüm bildiklerini sorgulayacaksınız.

Yaklaşık 2 bin yıl boyunca kullanılan bu anıtsal yapıları neden yapmışlardı? Gerçekten bir inanç sistemi var mıydı? Aylarca süren şölenleri kim organize ediyordu. Bir rahip sınıfı var mıydı? Yakınlarda bir su kaynağı olmadığı için sularını nasıl temin ediyor, yiyeceklerini nereden buluyorlardı? Bu kadar geniş bir işgücü ve sistem nasıl yürütülüyordu?

Göbekli Tepe, Neolitik şölenlerin yapıldığı bir yer miydi? İnsanlar teknik bilgileri, değiş tokuşu, evliliklerini bu şölenler sırasında mı yapıyorlardı? Ya da dünyanın ilk barışı burada kabileler arasında mı yapılmıştı? Neolitik şölenler bugünkü uygarlığımızın temellerini oluşturuyor olabilir mi? Daha onlarca soru ve onlarca cevap size tüm bildiklerinizi unutturacak....

Sayfa Yükleniyor...