Facebook'taki sahte haberlerle zengin oluyorlar

ABD seçim dönemi öncesi artış gösteren sahte haberlerin Makedonya'nın küçük bir şehrinde üretildiği tespit edildi. Makedonyalı gençler bu yollar günde binlerce euro kazandıklarını belirtti.

Facebook'taki sahte haberlerle zengin oluyorlar

ABD'de 8 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerini etkilediği iddia edilen sahte haberlerin çoğunlukla Makedonya'nın Veles kentinde yazıldığı belirlendi. Bu haberleri yazanlardan biri de 19 yaşındaki Goran.

Amerikalıların bu haberleri çok sevdiğini belirten Goran, "Biz de bu sayede para kazanıyoruz. Doğru olup olmaması kimin umrunda" şeklinde açıklama yaptı. Gerçek adını belirtmeyen 19 yaşındaki genç, net sayıyı belirtmese de seçimlerden hemen önce artış gösteren çoğunlukla Trump yanlısı bu haberleri üreten ve yayan yüzlerce gencin olduğunu söylüyor.

Haberleri ürettikten sonra Facebook'a post giren Goran, reklam yoluyla bunların binlerce kişi tarafından görülmesini sağlıyor. Seçim kampanyası boyunca ve sonrasında Donald Trump'la alakalı haberlerin oldukça yoğun ilgi görmesi de bu haberlerin okunmasını sağlıyor.

GÜNDE BİNLERCE EURO PARA KAZANMA ŞANSI

Goran bu yolla sadece aylık bin 800/bin 900 euro civarında para kazandığını söylese de günde binlerce euro para kazanan arkadaşları olduğunu belirtiyor. 19 yaşındaki genç bu haberlerin bir ülkede seçimlere etki ettiği yönündeki ifadelere ise, "Ülkemizdeki gençler Amerikalıların kime oy verdiğini önemsemiyor. Onlar için önemli olan pahalı elbiseler ve içecekler alabilmek" şeklinde yanıt verdi.

Aylık ortalama gelirin 350 euro civarında olduğu Veles'e giden BBC muhabiri kentte son zamanlarda lüks yaşantının artığını belirtiyor.

"MAKEDONYA'DAKİ SEÇİMLERİ DE ETKİLEYEBİLİR"

Konuyla ilgili açıklama yapan araştırmacı gazeteci Ubavka Janevska, bu tarz haberlerin gençlere para kazandırdığını ifade ederek, "En büyük korkum bu haberlerin Makedonya'daki seçimleri de etkileyebilecek olması" şeklinde konuştu. Konuyla ilgili araştırma yaptığını belirten Janevska şimdiye kadar yedi ayrı ekibin bu işi yaptığını tespit ettiğini belirtti.

Makedonya'da 11 Aralık'ta parlamento seçimleri yapılacak. Araştırmacı gazeteci Ubavka Janevska, domain'leri Hırvatistan ve Sırbıstan'dan alınmış birçok site tespit ettiğini ifade ediyor.

SEÇİM ÖNCESİ ÇIKAN BAŞLIKLAR

Facebook ve Google'da  8 Kasım öncesi bu tür sahte haberlerde aşırı bir artış yaşandı. Bu haberlere reklam verilebilmesi hikayelerin geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Haberler doğruluk değeri taşımasa da sosyal medyada ve Cumhuriyetçi bloglar'da paylaşıldı. Seçim sonrası Facebook ve Google, Trump'ı desteklemekle suçlandı. Şirketler bu iddiaları reddeti.

Bu haberlerin bazıları, Türkçe'ye ve başka dillere çevrilerek tüm dünyada geniş yankı bulma şansına erişti. Bunlardan en belirgin olanı ise Pizza Gate. Asılsız olduğu kanıtlanan Pizza Gate skandalında, Obama, Clinton ailesi, John Podesta ve Demokrat Parti'nin önde gelen birçok isminin dahil olduğu çocuk kaçırma şebekesi üzerine kurgulanmış bir hikaye anlatılıyordu. İddialara göre bu isimler küçük çocukları kaçırarak pedofilik partiler düzenliyorlardı.

Önce 4Chan'da paylaşılan bu bilgiler daha sonra Reddit'e sıçayarak tüm dünyada geniş yankı uyandırmasına neden oldu. Ping Pong Comet Pizza adındaki bir restoranın etrafında döndüğü iddia edilen olaylar nedeniyle bir kişi dün restoranı basarak ateş açtı. 

Pizza Gate'le birlikte, "Clinton'dan Trump seçilirse iç savaş çağrısı, Papa dünyayı şok etti, Trump'ı Başkanlık için destekledi, Barack Obama Kenya'da doğduğunu kabul etti, Hillary Clinton'ın yolsuzluk belgelerini soruşturan FBI ajanı öldü" gibi diğer haberlerde sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı. 

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Donald Trump
  • Dünya
  • Teknoloji
  • haber
  • Hillary Clinton
  • Amerika

Sayfa Yükleniyor...