Felçlilere yeni umut: Biyonik omurilik

Avustralyalı bilim insanları, her yıl 15 milyon kişiyi etkileyen ve 3’te birini kalıcı olarak sakat bırakan felç vakaları için umut verici bir gelişmeye imza attı: Biyonik omurilik...

Felçlilere yeni umut: Biyonik omurilik

Melbourne kentinde araştırmalar yapan bilim insanları, her yıl milyonlarca insanı etkileyen felç vakaları için ataç boyutunda, beyin aktivitelerini kaydeden ve düşünce gücüyle iskeleti hareket ettirmeye olanak tanıyan "biyonik omurilik" geliştirdi.

Bu stent bazlı elektrot, kan damarının içerisinden geçirilerek beyne yerleştiriliyor ve beynin kol ve bacakları hareket ettirmek için verdiği komutları kayıt altına alıyor.

İLK DENEME 2017'DE

Felç hastaları için umut olan bu yeni cihaz, 2017 yılında Royal Melbourne Hastanesi'nde bir insan üzerinde ilk kez insan üzerinde denenecek. 

Nature Biotechnology'de yayınlanan klinik öncesi çalışmalar, açık beyin ameliyatı olmadan, cihazın beynin motor korteksinden gelen sinyalleri yüksek kalitede kaydedebildiğini gösterdi.

Beyin zarında, sinir dokusunun dış tabakasında yer alan motor korteksi, kontrol ve istemli hareketlerin yürütülmesiyle ilgili planlamaları gerçekleştiriyor. 

"BU BİR DEVRİM"

Royal Melbourne Hastanesi'nde görev yapan, çalışmanın sahibi Nörolog Dr. Thomas Oxley, bu cihazı bir "devrim" olarak nitelendiriyor.

Dünyanın en küçük cihazlarından birini yarattıklarına dikkat çeken Oxley, damar yoluyla beyne yerleştirilen bu cihaz sayesinde açık beyin ameliyatının risklerinin ortadan kalktığına ve işlemin 1 günde sonuçlandırıldığını belirtiyor.

Sayfa Yükleniyor...