Hafıza kaybı tarih mi oluyor?

ABD'li ve Japon bilim insanları hafıza kaybının çözümünü bulmuş olabilir. Ekip adına açıklama yapan Nobel ödüllü bilim insanı Susumu Tonegawa, geliştirdikleri yöntemin farelerde işe yaradığını duyurdu.

Hafıza kaybı tarih mi oluyor?

İnsan beyninin işleyişi bilim insanları tarafından aydınlatılamayan konuların başında geliyor. Özellikle hafıza kaybının nedenleri ve bu durumu tersine çevirme yolları araştırmacıların en yoğun mesai harcadığı konulardan biri olarak dikkat çekiyor.

Ekip adına açıklama yapan MIT'nin Nobel ödüllü çalışanı Susumu Tonegawa, fare üzerinde yapılan deneyde unutulan bilgilerin bu teknik sayesinde yeniden kullanılabilir hale getirildiğini duyurdu.

ABD'nin Boston eyaletinde bulunan Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Japonya'daki Riken Brain Science Institute'un ortak çalışmasına göre, hafıza kaybı telafisi mümkün bir rahatsızlık. 

"HAFIZAMIZDAKİ BİLGİLER SİLİNMİYOR"

Farelerin beynine ışınlar göndererek hafızalarını inceleyen araştırmacılar, unutulan bilgilerin yok olmadığını, sadece beyin tarafından ulaşılamadığını iddia ediyor. 

Başka bir deyişle bilgiler beynimizde muhafaza edilmeye devam ediyor ama bu bilgilere nasıl ulaşılacağı bilinmiyor.

Sonuçları US journal Science'ta yayınlanan araştırma kapsamında 'Optogenetics' isimli yöntemi kullanan araştırmacılar, farenin beyninde bulunan nöronlara ışın gönderiyor. Bu sayede hafızadan silindiği düşünülen bilgiler yeniden bellekteki yerini alıyor.  

"ALZHEİMER GİBİ PEK ÇOK RAHATSIZLIĞIN ÇÖZÜMÜ OLABİLİR"

Henüz insanlar üzerinde denenmeyen bu tekniğin önümüzdeki yıllarda alzheimer, hafıza kaybı ve beyin travması gibi rahatsızlıklardan muzdarip kişilerin tedavisinde de kullanılabileceği belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...