Hidrojen ve atom bombası arasında ne fark var?

Kim Yong-un bu sabah dünyaya yeni bir sürprizle selamladı: Hidrojen bombası. Peki hidrojen ve atom bombası arasında ne fark var?

Hidrojen ve atom bombası arasında ne fark var?

Kim Yong-un'un uluslararası popülaritesinin önüne geçebilen bir tek şey var o da yine onun emrini verdiği nükleer bomba denemeleri.

Kuzey Kore ve çevresinde bu sabah hissedilen 5.1 şiddetinde depremin altından Uzak Doğu'nun problem çocuğu Kuzey Kore çıktı. Pyongyang Hükümeti, hidrojen bombası denediğini açıkladı.

Daha önce yaptığı üç nükleer bomba denemesi ile birçok yaptırıma maruz kalan ve soyutlanan ülke bu kez nasıl bir bedel ödeyecek merak konusu.

Ancak asıl merak konusu atom bombası ile hidrojen bombası arasında ne fark var?

Kestirmeden yanıt arayanlar için 2. Dünya Savaşı'nı sonlandıran olaya gönderme yapmakta fayda var.

ABD’nin 2. Dünya Savaşı’nda Hiroşima ve Nagasaki’de kullandığı ve 200 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan atom bombaları 13 ve 21 kilotonluk bir yıkım gücüne sahipti.

Sovyetler Birliği’nin 1961 yılında test ettiği hidrojen bombası “Tsar Bomba” ise 50 megatonluk bir etkiye sahipti ve ABD’nin Japonya’da kullandığı atom bombalarına kıyasla 3800 kat daha güçlüydü.

BİRİ FİZYON DİĞERİ FÜZYON

“Hidrojen bombası” olarak da bilinen termonükleer bombaların çalışma prensibi,  iki aşamadan meydana geliyor: Nükleer fizyon ve ardından gelen nükleer füzyon tepkimesi.

İlk patlamayı tarif etmek gerekirse, geleneksel nükleer bombalarında (atom bombası) olduğu gibi fizyon tepkimesiyle ortaya çıkan x ışınları, ikinci bir patlamaya neden oluyor. Daha sonra döteryum ve trityum hidrojen izotoplarının füzyonuyla ortaya ikinci bir patlama ortaya çıkıyor. 

Bu iki izotop normal şartlar altında birbirlerini iterken, ilk patlama sonucunda ortaya çıkan x ışınları, döteryum ve trityumun kaynaşarak muazzam bir gücü ortaya çıkarıp, yıkıcı termonükleer patlamalanın oluşmasını sağlıyor.                                                           

Fizyon ve Füzyon arasındaki fark ise şöyle: Nükleer fizyonda atom çekirdeği daha küçük iki element üretmek için bölünürken, çoğunlukla ortaya atomaltı parçacıkları ve enerji ortaya çıkarır. Nükleer füzyonda ise 2 ya da daha fazla atom çekirdeği bir araya gelir. Bu işlem sırasında kütlelerin bazıları büyük bir enerji haline dönüşür. Füzyon, Güneş’in ihtiyacı olan gücü sağlayan reaksiyonun sebebidir.

BİTMEYEN NÜKLEER MÜCADELE 

Kuzey Kore'nin balistik füze teknolojisi geliştirmesi, BM Güvenlik Konseyi'nin 1874 sayılı kararı çerçevesinde yasaklı.

Babası Kim Jong-il'in ölmesinin ardından iktidara gelen genç lider Kim Jong-un, Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer silah hedeflerinin devam edeceğini açıklamıştı. 

Bugüne kadar üç nükleer deneme yapan Kuzey Kore en son denemesini 2013 yılında gerçekleştirmişti. 

Kuzey Kore yönetimi, daha önce de ülkenin nükleer silah gücü ile ilgili doğrulanamayan pek çok iddiada bulunmuştu. Son iddia ise geçen yıl Kuzey Kore liderinden gelmiş ve hidrojen bombası denemek için hazır olduklarını açıklamıştı.

Sayfa Yükleniyor...