iPhone'larda bilgileriniz gerçekten ne kadar 'gizli'?

Kullanıcıların gizliliği oldukça önemli. Özellikle de teknolojinin geliştiği ve akıllı telefonların hemen her cebe girdiği günümüzde gizlilik çok daha önemli bir kavram halini aldı. Apple da kullanıcıların gizliliğini fazlasıyla önemseyen ve bunu her fırsatta dillendiren bir şirket.

iPhone'larda bilgileriniz gerçekten ne kadar 'gizli'?

Apple'dan yapılan açıklamaya göre, iMessage konuşmalarınız şifreleniyor, Harita uygulamasında rota geçmişiniz saklanmıyor ve Safari ile sitelerin sizi takip etmesi sınırlandırılıyor. Her , bilgilerinizi koruyacak şekilde tasarlanıyor.

Apple ürünleri gizliliğinizi koruyacak şekilde tasarlanıyor. Apple’da, gizliliğin temel insan haklarından biri olduğuna inanılıyor. Ve gizli tutma hakkına sahip olduğunuz kişisel bilgilerinizin büyük bir bölümü Apple aygıtlarınızda bulunuyor.

Koşu sonrasındaki kalp atış hızınız. Ziyaret ettiğiniz web siteleri. Aradığınız, mail veya mesaj gönderdiğiniz kişiler.

Tüm Apple ürünleri en ince ayrıntılarına kadar bu bilgileri koruyacak şekilde tasarlanıyor. Ayrıca her şey, kimlerle neleri paylaşacağınıza sizin karar vereceğiniz şekilde geliştiriliyor.

Deneyimler için gizliliğinizden ve güvenliğinizden ödün verilmesi gerekmiyor. Aksine, bu deneyimler gizlilik ve güvenliği destekleyebiliyor.

AYGITINIZA SADECE SİZ ULAŞABİLİRSİNİZ

Aygıtlarınızı altı haneli bir parolayla kolayca koruyabilirsiniz. Bir milyon kombinasyonu olan bu parolayı kırmak çok zor. Kişisel aygıtlardaki gelişmiş iki güvenlik teknolojisi olan Touch ID veya Face ID’yi de kullanabilirsiniz. Daha da fazla güvenlik istiyorsanız, istediğiniz kadar karmaşık olan alfasayısal bir parola oluşturabilirsiniz.

KİŞİSEL BİLGİLERİNİZ SİZE ÖZEL, BAŞKALARINA DEĞİL

Fotoğraf çekmek, Siri’ye soru sormak veya yol tarifi almak gibi işlemler yaparken, Apple’ın kişisel bilgilerinizi reklam şirketlerine veya diğer kurumlara satmak amacıyla toplamadığından emin olabilirsiniz.

ÖZELLİKLERİNİZ GELİŞİRKEN, BİLGİLERİNİZ GİZLİ KALIR

Örneğin Apple, verilerinizi karıştırıp başkalarına ait milyonlarca veriyle birleştirilen Ayrımsal Gizlilik tekniğini bu alanda ilk kez kullanıyor. Bu çerçevede, kimliğinizi ortaya çıkarabilecek özel verileri değil, genel örüntüleri görüyoruz. Şirket, bu ögrüntüler sayesinde en popüler emoji, en iyi QuickType önerileri ve Safari’de enerji tüketim oranları gibi bilgileri ortaya çıkarabiliyor.

SAKLASANIZ DA GÖNDERSENİZ DE BİLGİLERİNİZ DAİMA GÜVENDE

Arkadaşınıza gönderdiğiniz bir iMessage’a veya yaptığınız bir FaceTime görüşmesine ait veriler, gizliliğinizin korunması için şifreleniyor. Aynısı, aygıtınızda tuttuğunuz kişisel bilgiler için de geçerli. Örneğin, Touch ID ve Face ID’nizi tanımlamak için kullanılan veriler, aygıtınızdaki Secure Enclave tarafından matematiksel bir imgeye dönüştürülerek şifreleniyor ve korunuyor. iOS veya uygulamalar bu verilere erişemiyor. Bu imge Apple sunucularında saklanmıyor veya iCloud’da yedeklenmiyor.

SİZİN UYGULAMALARINIZ, SİZİN KURALLARINIZ

Apple, uygulama geliştiricilerinin, gizliliğinizi korumak amacıyla oluşturulmuş katı yönergeleri kabul etmelerini şart koşuyor. Bir uygulamanın söz konusu yönergeleri ihlal ettiği öğrenildiğinde, uygulamanın geliştiricisi sorunu gidermek zorunda.

Aksi takdirde uygulama App Store’dan çıkarılıyor. Aygıtınıza yüklediğiniz bir uygulamanın kişiler veya fotoğraflar gibi kişisel bilgilerinize erişmek istemesi halinde, öncelikle sizin izniniz alınıyor. Bu izinleri istediğiniz zaman değiştirebiliyorsunuz.

Sayfa Yükleniyor...