"Tıkladığınız sitelere dikkat edin"

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, siber suçluların internet kullanıcılarının ilgisini çekmek, sahte sitelere yönlendirmek veya virüslü dosyaları indirmelerini sağlamak için gündemdeki haberleri kullandıklarını söyledi.

"Tıkladığınız sitelere dikkat edin"

Siber suçluların, internet kullanıcılarının ilgisini çekmek için farklı yöntemler denediğini, tuzak olarak kullanılan bu sitelere tıklandığında sahte sitelere yönlendirildiğini veya virüslü dosyaların cihaza otomatik olarak indirilebildiğini anlatan Koltuksuz, şunları kaydetti:

"Bilgisayar korsanları, gündemi çok iyi takip ediyor. Gündemde hangi konu varsa ona göre başlık seçip hareket ediyorlar. Son dönemde 'seçim anketi', 'IŞİD 50 kişiyi öldürdü' gibi merak uyandıran başlıklı kısaltılmış adresleri, özellikle sosyal medya ya da e-posta yoluyla paylaşıyorlar. Bunları tıklayan kişiler, hem sahte siteyi paylaşmış oluyor hem de kendi bilgisayarlarına zararlı yazılımları indirebiliyor. Bu nedenle kullanıcıların tıkladıkları adrese dikkat etmeleri gerekiyor. 

Bilgisayar korsanları, 'cryptolocker' denilen yazılımı çok yaygın kullanıyor. 'Cryptolocker', sosyal medyada tıklanan ya da e-posta kutusuna gelen 'seçim anketi' veya 'telefon faturası' görünümünde eklenti dosyalı bir e-posta ile bulaşıyor. Bilgisayardaki verileri şifreleyerek kullanılamaz hale getiriyor. Korsanlar, adeta şantaj yaparak şifreyi kaldırmak için fidye talep ediyor. Eğer istedikleri fidyeyi ödemezseniz tüm bilgilerinizi kaybediyorsunuz." 

"BENİM BAŞIMA GELMEZ" DEMEYİN

Kritik verilerin her zaman yedeklenmesi ve işlem yapamayan bir harici veri kaynağında tutulması gerektiğini ancak kullanıcıların bunu ekstra masraf ve uğraş olarak gördüğünü anlatan Koltuksuz, "benim başıma gelmez" diyen çok sayıda insanın kritik dosyalarını kaybettiğini, bazı şirketlerin ciddi şantaj ücretleri ödemek zorunda kaldığını belirterek, "Kaynağı bilinmeyen linklere tıklanmaması en doğrusudur" ifadesini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...