Varlık ve yokluk savaşında Hasankeyf

Aktüel Arkeoloji, “Varlık ve Yokluk Savaşında Hasankeyf” konulu 53. sayısında, tarih boyunca coğrafi ve stratejik açıdan bölgede ticari güç oluşturan Hasankeyf’in tüm değerleriyle insanlığın ortak mirası olduğunu ve korunması gerektiğini anlatıyor.

Varlık ve yokluk savaşında Hasankeyf

Hasankeyf’in tarihi mirasının dev baraj inşaatının altında kalmaması ve korunması gerektiğini belirten dergi, bugüne kadar açılan tüm yaralarının sarılmasını, incinen her canlıdan özür dilenmesini ve tarihin yaşatılmasını istiyor. Artuklu Beyliği’nin ilk başkenti Hasankeyf’in günümüze kadar uzanan tarihi, kültürel dokusu, arkeolojisi, mimarisi, ticari yapısı, taş, ahşap ve maden işçiliği, inanç sistemi, botaniği, ekosistemi, insanları ve doğal yaşam alanı üzerine yapılan araştırmalar, derginin sayfaları arasında okuyuculara sunuluyor.

11 BİN 500 YILLIK KÖY

Elverişli iklimsel koşulların oluşmasıyla 11.500 yıl önce iskân edilmeye başlayan Hasankeyf Höyük, Yukarı Dicle Havzası’nın ilk yerleşik köylerinden biri. Roma-İran mücadelesinin önemli bir üssü, Artuklu Beyliği’nin ilk başkenti, Eyyubi Hanedanlığı’nın son kalesi olan Hasankeyf, İngiliz seyyah Gertrude Bell ve Fransız Prof. Albert Gabriel’in fotoğraflarıyla okuyucuların gözleri önüne seriliyor. Tarih öncesi mağaralarından ata mezarlarına, türbelerine, ziyaretlerine ve ritüellerine kadar çok zengin bir kültüre sahip Hasankeyf’in sakinleri, 40 yılı aşkın süredir Ilısu Barajı’nın kentlerinin %80’ini yok edeceği korkusuyla yaşıyor.

Arkeoloji, mitoloji, tarih, sanat tarihi, kültür alanlarında seçilen özel çalışmaları; güncel, sade ve özgün bir dille okuyucuya anlatmayı benimseyen Aktüel Arkeoloji, ilk kez Temmuz 2007’de okuyucularla buluştu.

Yılda yaklaşık 1.000 arkeolojik kazının yapıldığı Anadolu’yu odak alan dergi, Türkiye’nin bağımsız yayınlanan önemli yayınlarından biri olarak okurlarını sınırsız bir serüvenin tarihsel yolculuğuna çıkarıyor.

Sayfa Yükleniyor...