"16 Nisan'dan sonra AB'ye son önerimizi sunacağız"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasıyla ilgili son teklifi, 16 Nisan'dan sonra AB'ye sunacaklarını söyledi.

"16 Nisan'dan sonra AB'ye son önerimizi sunacağız"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, vize muafiyetiyle ilgili açıklamasında "16 Nisan'dan sonra AB'ye son önerimizi sunacağız" dedi.

Çavuşoğlu, Antalya İşadamları Derneği (ANTİAD) üyeleriyle bir araya geldi.

AB ile Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi için bugüne kadar 3 tur müzakere yapıldığını belirten Çavuşoğlu, 16 Nisan'dan sonra kalınan yerden devam edileceğini, bu konuda iki tarafın da kararlılığı bulunduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, "Gümrük Birliği artık günümüzün ekonomisini yansıtmıyor, günümüz ekonomisinin çok gerisinde kalmış bir anlaşma, güncellememiz lazım" dedi.

Körfez İşbirliği Konseyi ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin başlatıldığını aktaran Çavuşoğlu, belki önümüzdeki haziran ayında Körfez İşbirliği Konseyi dışişleri bakanları ve dış ticaret ya da ekonomi bakanları toplantısını düzenleyeceklerini dile getirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna ve Pakistan ile tercihli ticaret anlaşması konusunda müzakerelerin son aşamaya geldiğini, önümüzdeki günlerde bu anlaşmaları da imzalamayı umut ettiklerini anlattı.

AB ile vizelerin kaldırılması konusunda büyük çaba sarf ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"16 Nisan'dan sonra AB'ye son önerimizi sunacağız. Ondan sonraki süreci nasıl sürdüreceğimizi değerlendirip aldığımız kararları sizlerle paylaşacağız. AB ile vize sorununu çözmek istiyoruz. Bu vize serbestisini de almamız lazım. En son imzaladığımız göç anlaşmasının bir parçasıdır. Bu 3 anlaşmanın, göç, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmalarının birlikte uygulanması gerekiyor. müzakere eden bir ülke. Hiç müzakere etmeyen birçok ülke ile vizeyi kaldırdı. En son Gürcistan'la da bir sene sonra, yani tüm şartlar yerine geldiğinden bir sene geçtikten sonra bu anlaşmayı yürürlüğe koydular. Biz millet olarak da bunu hak ediyoruz."

Gelecek hafta Orta Amerika ve Karayip ülkelerinin dışişleri bakanlarını İstanbul'da ağırlayacaklarına işaret eden Bakan Çavuşoğlu, 12 ülke ve 'nin toplantı yapacağını söyledi.

"RUM TARAFINDA ÇABA YOK"

Türkiye'nin tüm dünya ile ilişkilerini en iyi şekilde ve her yönüyle güçlendirmek için çaba sarf ettiklerini kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada birçok sorun bulunduğunu, fakat bu sorunların oluşumunda ve gelişiminde Türkiye'nin bir negatif rolünün bulunmadığını vurguladı.

Kıbrıs sorununun çözülmesi için de samimi çaba sarf edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, şu görüşlerini dile getirdi:

"Kıbrıs sorununu çözmek için samimi çaba sarf ediyoruz ama özellikle seçim atmosferinde Rum tarafında samimi bir çaba görmüyoruz. Rum tarafının özellikle Kıbrıs etrafındaki doğal gaz ve petrol rezervleri konusunda tek taraflı attığı adımları doğru bulmuyoruz. Bu konuda uyarılarımıza rağmen maalesef geri adım olmadığı için şimdi Türkiye olarak da bazı adımları atacağız. Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak da bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu konuyu birlikte istişare edeceğiz. Burada Kıbrıs Türkü'nün de hakkı var ve Akdeniz'de Türkiye Cumhuriyeti'nin de karasuları var, ekonomik münhasır bölge var. Dolayısıyla bizim de haklarımız var ve bu haklara halel getirilmemesi için gerekli adımları biz atacağız. Daha önce hukuki adımları atmıştık ve pozisyonumuzu resmi olarak kayda geçirmiştik. Ama bundan sonra tek taraflı adımlara da müsaade etmeyeceğimizi göstermemiz gerekiyor."

"CUMHURBAŞKANLIĞE VEYA BAŞBAKANLIK..."

Demokrasilerde bir sistem olduğunu, ikili, üçlü karma sistemler bulunmadığını fakat Türkiye'de karışık bir sistemin bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanlığı veya başbakanlık sisteminin çok önemi yok, önemli olan geminin karaya oturmaması, önemli olan demokrasinin işlemesi, hukuk üstünlüğünün olması ama yürütmenin başında bir kişi olması" diye konuştu.

Türkiye'de cumhurbaşkanı ve başbakanın aynı yetkilere sahip olmasının zaman zaman krizlere yol açtığına dikkati çeken Çavuşoğlu, zayıf ve karmaşık sistemle Türkiye'nin bir yere varamayacağını söyledi. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye için en iyi sistem olduğunu kaydetti.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Avrupa
  • Avrupa Birliği

Sayfa Yükleniyor...