1911 yılından bir öpüşme sahnesi

İngiliz Kraliyet Donanması’nın 20’nci yüzyılın başında Antartika’nın keşfiyle görevlendirdiği kaptan Robert Scott’ın ünlü Terra Nova seferine ait 100 yıl gizli kalmış ‘penguen notları’ bulundu.

1911 yılından bir öpüşme sahnesi

Scott’ın 1910-13 yıllarında düzenlediği ve eve dönüş yolunda hastalanarak üç subayıyla öldüğü seferde görev alan  cerrah ve tabip subay George Levick’in, penguenlerin “samimi” fotoğrafları ve davranışlarına ait olan notları yeniden keşfedildikten sonra yeniden basıldı.


Tring kentindeki Ulusal Tarih Müzesi’nde keşfedildikten sonra Polar Record dergisinde yeniden yayımlanan not ve fotoğraflar, Antarktika’daki Adeile penguenlerinin (Pygoscelis adeliae) Scott’ı hayrete düşüren flört ve çiftleşme bilgileriyle dolu. Levick, penguenler hakkında yaptığı araştırmaları, 1915 yılında basılan “Penguenlerin Cinsel Alışkanlıkları” adlı dört sayfalık kitapçıkta sundu ancak kitapçık hiçbir zaman satışa çıkmadı.

İngiliz kaptan Scott, Antarktika’ya ulaştığında Norveçli denizci Roald Amundsen’in kendisinden önce kıtaya ayak bastığını fark etmiş ve keşif seferinin geri kalanı İngizliler için moral bozukluğu ve talihsizlikler geçmişti. Ancak aradan 100 yıl geçtikten sonra, bilim dünyası Antarktika’daki penguenleri hayatı hakkında eşi benzeri bulunmayan bir çalışmaya yeniden kavuştu.

Lecik’in kitapçığını keşfeden tarihçi Douglas Russell, LiveScience sitesine, “İlk dikkatimi çeken, kitapçığın üzerindeki ‘yayımlanmayacak’ uyarısı oldu... Levick Ulusal Tarih Müzesi’nde çalışmış ve kutup araştırmalarına büyük ilgi duyan biriydi. Saklı kalmış bu kitapçığın ortaya çıkması gerçekten heyecan verici” dedi.

1911 yılından bir öpüşme sahnesi - 1

PENGUENLERİN ‘AŞK' KOLONİSİ
Levick, üç yıl süren seferde Adelie penguenlerinin Cape Adare kolonisini inceledi. Bu kolonideki ilk penguen izlenimlerini 13 Ekim 1911’de kaleme aldı. Ulusal Tarih Müzesi’nde görevli olan Russell, “Gördüğü bazı şeyler Levick’i şoke etti... Penguenlerin otoerotik eğilimleri, genç dişi ve erkek penguenlerin sapkın hareketleri, cinselliği zorlamalar, dişilerin cinsel istismara uğraması ve hatta erkek penguenlerin yakınlaşması onu hayrete düşürdü” dedi.

1911 yılından bir öpüşme sahnesi - 2

İngiliz yetkililer, Antarktika’da insanlıktan uzak, huzur içinde yaşayan penguenlerin cinselliklerine değinen kitapçığı, seferde hazırlanan ve basılması uygun görülmeyen diğer eserlerle saklı tuttu. Kitapçık, 100 yıl boyunca müzenin kuş koleksiyonu arşivinde kaldıktan sonra Russell tarafından bulundu.

Russell, “Levick’in gözemleri, zamanının on yıllarca ötesindeydi ve akademik dünyaya kuşların davranışları hakkında yeni bilgiler sağlayabilirdi” dedi. Ama cinsellik dolu belgeler gizli kaldı.

UTANCINDAN YUNANCA YAZDI
Levick, penguenlerin sapkın davranışlarından o kadar utandı ki, notlarının bir kısmını herkes tarafından anlaşılmamaları için Yunanca yazdı. Bir cümlesi ise şöyle; “Bu penguenler için hiçbir şey suç anlamı taşımıyor olmalı.”

Levick’in şok halinde yazdığı Yunanca notlardan kısa bir bölüm: 10 Kasım 1911. Bu öğleden sonra en olağan dışı görüntüye tanık oldum. Bir penguen, açıkça kendi türünden ölü bir kuşun bedeniyle eşcinsel ilişkiye giriyordu. Bu olay bir dakika kadar sürdü...”

1911 yılından bir öpüşme sahnesi - 3

Bir diğer not: “6 Aralık... Bir diğer akıl almaz ahlaksızlığa tanık oldum. Kötü bir şekile yaralanmış bir dişi karnı üzerinde acıyla sürünüyordu. Acı içindeki hayvanı öldürüp öldürmemem gerektiği konusunda düşünürken, bir erkek ortaya çıkıp savunmasız dişiye tecavüz etti.”             

“BOŞ BOŞ DOLANIYORLAR”
Levick, incelediği kolonini eteklerinde erkek penguenlerin dişileri resmen “terörize ettiğini” ve holiganlardan farksız olduğunu belirtti: “Yaptıkları bu kitapta yer verebileceğim türden değil, ancak şurası çok ilginç ki, doğa bu penguenlere insanlara verdiği gibi iş vermeye koyulunca, onlar başı boş gezinmeyi tercih ediyorlar.”

Aradan geçen onlarca yılda, bilim dünyası hayvanların çok çeşitli davanışlarını  öğrendi. Hollandaki biyolog Kees Moeliker, 2010 yılında ölü bir erkek ördeğe diğer erkek ördeklerin tecavüzünü konu alan çalışmasıyla Ig Nobel Ödülü’nü kazandı. Günümüzde, eşcinsel ilişkiye giren, 1,500 hayvan türü tespit edilmiş durumda.

1911 yılından bir öpüşme sahnesi - 4

Bilim insanları, Levick’in tanık olduğu “ölü seviciliğin” de penguenlerde insanlarınkinden daha farklı olduğunu belirtti. Penguenler, akıl hastalığı veya sapıklıktan çok, bu eylemi genç dişilerle belli kimyasal bağları olduğu için yaptığını belirtti.

Levick’in dört sayfalık kitapçığı, ilk basımından 97 yıl sonra tekrar yayımlanırken, ilk basıma ait 100 kopyadan sadece ikisi günümüze ulaşmış durumda.

Sayfa Yükleniyor...