"2 bin kişinin eğitilip donatılması öngörülüyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Eğitip donatacağınız insanların belli vasıflara sahip olması lazım. Askerler kendi aralarında bu çalışmaları yapıyorlar. Bu süreç başladı, yaptığımız anlaşmaya göre bir yıl içinde 2 bin civarında kişinin eğitilip donatılması öngörülüyor" dedi.

"2 bin kişinin eğitilip donatılması öngörülüyor"

NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Eğit-Donat Programı'nın başladığını hatırlatarak, 'nin eğit-donat konusunda ABD ile birlikte karar verdiğini, eğitilip donatılan insanların ikinci aşamada bölgeye güvenli girişinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bölgeye giriş yapılacak noktaların belirlenmesi, korunması, danışmanlık yapılması gibi konuların ilgili ekipler tarafından görüşüldüğünü belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Eğitip donatacağınız insanların belli vasıflara sahip olması lazım. Askerler kendi aralarında bu çalışmaları yapıyorlar. Bu süreç başladı, yaptığımız anlaşmaya göre bir yıl içinde 2 bin civarında kişinin eğitilip donatılması öngörülüyor. DAEŞ konusunda ABD ile aynı düşünüyoruz, bir terör örgütüdür ve bu terör örgütlünün yok edilmesi lazım. Her şeyden önce Türkiye için tehdittir, sınırımızın hemen ötesinde bazı kapıların diğer tarafını onlar kontrol ediyor" 

"IRAK'TA YEREL HALKIN KAZANILMASI GEREKİR"

"Irak'ın bugün gerçek anlamda bir ordusu yok, güvenlik gücü yok" diyen Çavuşoğlu, Şii ordusunun bir günde Musul'u terk ettiğini hatırlatarak, Irak'ta yerel halkın kazanılması gerektiğine dikkati çekti.

Çavuşoğlu, Irak halkının DAEŞ ile mücadele etmesine ve kendi topraklarını savunmalarına imkan verilmesi gerektiğini, ordunun bu yapılanmayla Irak topraklarını koruyamayacağını ve yeniden yapılanması gerektiğini belirterek, "Belli bir etnik ya da mezhepsel grubu savunmaya çalışan güçler, zoru gördüğü zaman çekiliyorlar. Irak'ın sıkıntısı bu, gönüllü gruplar ve Şii milisler var. Bunlarla bir yere varılmaz, bunlar yerel halka da zulmetmeye başladı, mezhepçilik yapıyorlar. Bizim de karşı olduğumuz bu" diye konuştu.

"GÜÇLÜ BİR MISIR İSTİYORUZ"

Mısır'da Mursi'nin idam kararına ilişkin soru üzerineÇavuşoğlu, Mursi ve diğerlerinin idam cezasına çarptırılması, çok sayıda siyasi mahkumun olması, muhalif olan herkesin yeraltına itilerek marjinalleştirmeye çalışılmasından endişe duyduklarını ve birçok platformda bu konuyu gündeme getirdiklerini ifade etti.

"Bu rejim Mısır'ı felakete götürüyor. Biz güçlü bir Mısır istiyoruz, istikraralı bir Mısır istiyoruz, ekonomisi askeri güçlü olsun istiyoruz" diyen Çavuşoğlu, bir gün dışarıdan yardım kesildiğinde çökecek bir Mısır olduğunu söyledi.

"BARBARCA BİR YAKLAŞIM"

Libya açıklarında saldırıya uğrayan Türk şirketine ait Cook Adaları bandıralı 'Tuna-1' isimli kuru yük gemisiyle ilgili bir soru üzerine de Çavuşoğlu, Kuveyt'teki görüşmelerde Libyalı yetkililerin özür dilediğini söyledi. Sivil bir gemiye uyarı yapılmadan karadan ve havadan saldırılmasını "barbarca bir yaklaşım" olarak nitelendiren Çavuşoğlu, Kuveyt'te yapıcı bir görüşme yaptıklarını ve gerekli mesajları verdiklerini kaydetti.

"KIBRIS'TA GÜVEN ARTIRICI ADIMLAR OLUMLU" 

Kıbrıs'ta güven arttırıcı adımların olumlu olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, KKTC ve Türkiye'deki kararlılığın yarısının dahi Rum tarafında olması ve Yunanistan'ın da desteklemesi durumunda bu yıl içinde Kıbrıs'ta çözümün sağlanabileceğini söyledi.

7 Haziran seçimlerine yurtdışından katılımın yüzde 40'ı bulmasının beklendiğini ifade eden Çavuşoğlu, oy kullanmanın yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlar için önemli bir hak olduğunu sözlerine ekledi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Adalet ve Kalkınma Partisi
  • Siyaset

Sayfa Yükleniyor...