NTV

2017 Kurban Bayramı ne zaman?

Anadolu Ajansı

Türkiye

Kurban Bayramı tatili yaklaştı. Bu yaz tatil yapmak için kalan son günleri değerlendirmek isteyenler, Kurban Bayramı için rezervasyon yaptırmaya günler öncesinden başladı.

Kurban Bayramı bu sene 1 Eylül tarihinde başlayacak.

"Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak" sorusu yanıtını buldu.

Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla Kurban Bayramı tatili 10 güne çıktı. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı tatilinin 10 güne uzatıldığını duyurdu.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

31 Ağustos 2017- Perşembe Günü | Arefe

1 Eylül 2017 - Cuma Günü | Kurban Bayramı 1. Gün

2 Eylül 2017 - Cumartesi Günü | Kurban Bayramı 2. Gün

3 Eylül 2017 - Pazar Günü | Kurban Bayramı 3. Gün

4 Eylül 2017 - Pazartesi Günü | Kurban Bayramı 4. Gün

TATİL REZERVASYONLARINDA "BAYRAM" HAREKETLİLİĞİ

Kurban Bayramı tatili için yerli turistlerin rezervasyon taleplerinde yurt içinde Belek, Kemer, Alanya, Bodrum ve Marmaris, yurt dışında da İtalya, İspanya ve Orta Avrupa turları öne çıktı.

Bu yıl 31 Ağustos'ta arife günü ile başlayacak Kurban Bayramı, yaz aylarında tatile çıkamayanlar için neredeyse son bir fırsat olacak. Turizmciler, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın ardından arife gününün tam gün ilan edilmesiyle tatilin biraz daha uzamasını isterken, yazın son tatil şansını kaçırmak istemeyenler, yurt içi ve yurt dışı tur firmalarından rezervasyonlarını yaptırmaya başladı.

Yunanistan'ın Kos Adası merkezli deprem ise Güney Ege ve Yunan adaları turlarına talebi etkilemedi.

Setur Turizm Müdürü Oktay Temeller, bu yıl Kurban Bayramı'nın deniz-güneş tatili yapmak isteyenler için çok güzel bir döneme denk geldiğini, bayram tatili için rezervasyonların aylar öncesinden başladığını söyledi.

"POPÜLER OTELLER AĞUSTOSUN İLK YARISINDA DOLACAK"

Bayram tatili için "artan bir talep grafiği" olduğuna işaret eden Temeller, "Ağustos ayının ilk yarısında popüler otellerin dolacağını öngörüyoruz" dedi.

Yurt dışı turlarda da taleplerin son dönemde oldukça hızlandığını belirten Temeller, şöyle konuştu:

"Turların bir kısmı tamamen dolarken, bir kısmında sınırlı sayıda kontenjan kalmış durumda. Gemi turlarında ise son birkaç aydır görülen yoğun ilgi sayesinde özellikle Akdeniz rotalarında gemilerin çok az bir kısmında müsaitlik mevcut. Yurt içinde Belek, Bodrum ve Kemer en çok tercih edilen destinasyonlar. Okul öncesi çocuklu aileler eğlenceli otelleri ile Belek, Kemer ve Side'yi, çiftler ise Bodrum ve Çeşme’yi tercih ediyor. Yurt dışı turlarda sezon ve tatilin çok uzun olmaması dolayısıyla 3 ve 4 gecelik Avrupa turları, özellikle İtalya, İspanya, Fransa'nın güneyi, Orta Avrupa turları ve kuzey bloku ülkeleri oldukça popüler. Aynı zamanda Küba, Güney Amerika, Amerika, Hindistan-Nepal turları ise uzak destinasyonlar arasında en çok tercih edilen bölgeler. Gemi turlarında ise Yunan Adaları, Akdeniz ve Nehir turu programları en çok talep gören ürünlerin başında geliyor."

DEPREM İPTALLERİ KÜÇÜK ORANLARDA KALDI

Oktay Temeller, Yunanistan'ın Kos Adası merkezli depremden sonraki hafta, özellikle Bodrum, Datça ve Marmaris'e gidecek tatilcilerin kısa süreli tedirginlik yaşadığını ve küçük oranda iptaller olduğunu ifade etti.

Deprem sonrası yapılan açıklamaların da etkisiyle Güney Ege'ye yönelik kaygıların yatıştığını belirten Temeller, "Bayram döneminde deprem endişesi ile tercih değiştirecek önemli bir tatilci kitlesi beklemiyoruz. Yurt dışı turlarda kısa süreli bir şüphe oluşsa da herhangi bir iptal ya da talep düşüklüğü yaşanmadı" diye konuştu.

"YAZIN TATİLE GİDEMEYENLER İÇİN SON ŞANS"

Pronto Tour Kurumsal İletişim Müdürü Mehmet Güneli de bayram turlarında yerli turistlerin yurt dışında ağırlıklı olarak Orta Avrupa'da Budapeşte, Viyana ve Prag'a ilgi duyduğunu, ayrıca, İtalya, İspanya, Balkanlar, Yunanistan, Benelüks ülkeleri ve Endülüs-Portekiz'in de ilgi gören rotalar arasında olduğunun altını çizdi.

İlk defa yurt dışına çıkacak tatilcilerin görmek istedikleri ülkelerin başında İtalya'nın geldiğini belirten Güneli, ayrıca vize istenmeyen Ukrayna ve Fas gibi ülkelerin de son dönemde revaçta olduğunu söyledi.

"VİZE İÇİN ACELE EDİN"

Arife gününün tam gün tatil ilan edilmesinin özellikle uzak ülkelere gitmek isteyenler için avantaj olacağına değinen Güneli, "Yazın tatile gidemeyenler için okulların açılmasından önceki belki de son şans diyebiliriz. Uzak bölgelere gitmek isteyenler için de bir fırsat olabilir. Kurban Bayramı tatilini başta Schengen bölgesi olmak üzere, vizeyle gidilecek ülkelerde geçirmek isteyenlere tavsiyemiz, rezervasyon için acele etsinler. Kısıtlı bir süre kaldığı için vize işlemlerinin erken başlaması önemli bir avantaj" diye konuştu.

Güneli, yurt içinde de tercihlerin çoğunlukla Ege ve Akdeniz odaklı olduğunu bildirdi. Kemer, Belek, Alanya ile Bodrum ve Marmaris'in her dönem ilgi gördüğüne işaret eden Güneli, "Ancak gözlemlerimiz, son dönemde Kuzey Ege'deki rotaların daha çok ilgi görmeye başladığı yönünde. Yine Kıbrıs otelleri de bayram için yoğun rezervasyon alıyor." dedi.

"DEPREM SONRASI PANİK HALİ AŞILDI"

Yunanistan'ın Kos Adası merkezli depremin ardından taleplerde kısa süreli bir etkilenme olduğuna da değinen Güneli ancak hasarın büyük olmadığının görülmesinin ardından panik halinin aşıldığını söyledi.

Güneli, "Bazı iptaller olduğunu duyduk ancak biz iptal almadık. Yunan adaları bayramda da talep görmeye devam ediyor. İlginin yüksek olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

KURBAN FİYATLARI NASIL OLACAK?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, gerekli çalışmaları yaptıklarını, üreticinin, esnafın, tüketicinin Kurban Bayramı'nı rahat geçireceğine inandıklarını belirterek, kurbanlık fiyatlarının geçen yılın üzerinde olmayacağını düşündüğünü söyledi.

Fakıbaba, Tekirdağ Valiliği ziyaretinde yaptığı açıklamada, yıllardan sonra ilk defa Trakya'ya geldiğini kaydederek, memur olarak ilk görev yerinin Edirne-Enez olduğunu, 1977'de sağlık ocağına tayin edildiğini aktardı.

Trakya'yı çok sevdiğini, buranın insanını çok beğendiğini dile getiren Fakıbaba, bakan olarak ilk gezisini buraya yapmaktan büyük gurur duyduğunu anlatı.

Fakıbaba, "Trakya, insanıyla, toprağıyla, sıcaklığıyla mükemmel bir yer. Dünyanın en önemli tüketici merkezlerinden olan İstanbul'a çok yakın. Trakya'nın toprağının, çiftçisinin, üreticisinin ne kadar önemli olduğunu biliyorum. Burada olmaktan çok mutluyum." diye konuştu.

Kurbanlık ithalatı ve et fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine Fakıbaba, şu ifadeleri kullandı:

"Arkadaşlarımızla birlikte yaklaşık 11-12 gün oldu emin olun sabah-akşam demeden gece-gündüz çalışıyoruz. Buradaki amacımız; hem üreticimizi hem esnafımızı hem tüketicimizi korumaktır. Onları en iyi şekilde, elimizden geldiğince mutlu etmek çabası içerisindeyiz. Amacımız budur. Çalışmalarımızı yaptık, bayramı rahat geçireceğimize inanıyoruz. Bayram sonrası için çalışmalarımız var."

 "HERKES RAHAT OLSUN"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, günlük olaylarla değil de geleceğe yönelik çalıştıklarını, hayvan ithalatının, sebze ve meyve ithalatının ne zaman biteceği gibi sorunların daha önemli olduğunu vurguladı.

Günlük sorunlara çalıştıkları kadar geleceğe yönelik de çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Fakıbaba, "Üreticimiz de esnafımız da hayvan yetiştiricimiz de ithalat yapan arkadaşlar da rahat olsunlar. Amacımız sadece Allah rızası için halkımızı mutlu etmektir." dedi.

Fakıbaba, kurbanlık fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine, geçen sene kurban fiyatlarının ne kadar olduğunu sordu.

Çevredekilerin, "Küçükbaşlar 900 TL ile bin 200 TL arası" demesi üzerine Fakıbaba, "Bu sene onun üzerinde olacağını düşünm�yorum" diye konuştu.

"İSRAFI MUTLAKA ÖNLEMELİYİZ"

Fakıbaba, "yemeklerdeki porsiyonların küçültülmesi ve kalan gıdaların dağıtılması"na ilişkin bir söylemi olduğunun hatırlatılması üzerine, israfa karşı olduğunu, israf edenin iflas edeceğini bildirdi.

"Mutlaka ve mutlaka ülke olarak israfın karşısında olmalıyız" diyen Fakıbaba, kişilerin yemek yerken 1,5 porsiyon da yiyebileceğini, buna karışmadığını kaydederek, ancak özellikle restoranlarda porsiyonların çok büyük olduğunu, buralarda yarım porsiyonlarla başlanabileceğini anlattı.

Fakıbaba lüks mekanlardaki porsiyonların küçülmesinin sağlık açısından da önemli olduğunu dile getirerek, "Lüks yerlerdeki porsiyonları küçültmek zorundayız. Bunun için arkadaşlarımızla gerekli çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu.

ETİKETLER