2023 hedefi 25 milyar dolar olan Türkiye, 150 milyar dolarlık pazara açılıyor

Türk Savunma Sanayii, Katar'a çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Atak helikopteri, Altay tankı, milli savaş gemisi, milli piyade tüfeği... Hedef, 2023'te şu anki ihracat rakamını neredeyse 20 kat artırmak.

2023 hedefi 25 milyar dolar olan Türkiye, 150 milyar dolarlık pazara açılıyor
Atak helikopteri

Terör örügütüne karşı verilen mücadelede Göktürk 2 uydusu ve insansız hava araçları istihbarat anlamında çok etkin. Atak helikopteri de bu mücadelede en önemli silahlar arasında.

"Dünyanın yönetilmesi açısından en büyük stratejik güç..." Bu tanım, savunma sanayilerinin önemine vurgu için yapılıyor.

Savunma Sanayii de, 6-8 Ekim 2015 tarihlerinde Katar'a çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

High Tech Port by MÜSİAD fuarı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani destekleriyle Doha'da gerçekleştirilecek. 

Şu an yerlilikte yüzde elli düzeylerini geçen ve yaklaşık 1 buçuk milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan Türkiye'nin 2023 hedefi bu rakamı 25 milyar dolarlara taşımak. 

Bu aşamada 150 milyar dolarlık Körfez pazarına açılan liman olarak görülen Katar'da gerçekleştirilecek fuarın önemini, High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt anlattı.

2023 hedefi 25 milyar dolar olan Türkiye, 150 milyar dolarlık pazara açılıyor - 1 High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt

"SADECE TÜRKİYE VE KATAR ÇÜNKÜ..."

Sadece Katar ve Türkiye'nin savunma sanayilerinin büyük oyuncularını buluşturacak olan fuarın diğer ülkelere kapatılmasını "Yeni bir model olarak" tanımlayan ve "İş geliştirme verimliliği açısından bu durum önemli. Ayrıca, bu sayede Katarlı kurum ve firmalarla Türk kurum ve firmalar monopol bir ortamda iş geliştirebilecekler" diyen Kurt, fuardan beklentileri ise şöyle anlattı:

"Hedef, Katar’da Türk Savunma Sanayii'nin orta vade (on yılda) 5 milyar dolarlık iş hacmine ulaşması. Şu an Türkiye’nin bu rakamlara ulaşacak kabiliyeti ve Katar ile birlikte geliştirebileceği işler var. Bu fuardan somut beklentiler ise, THY Teknik ile Katar Airways arasında yeni döneme ilişkin ortak iş geliştirmek, TR Jet uçağı için özel jet ve askeri kullanım amaçlı sipariş almak ve Yüksek yetenekli Türk firmalarla verimli Katar fonlarının yatırımlar kurması..."

İhracatta ilk sıralarda TSK Güçlendirme Vakfı’nın şirketleri var. Özel sektörün gelişmesi sağlanmalı ve bu anlamda gelecek vadeden firmalarımız var.

150 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Körfez ülkelerinin, dünyada en çok savunma sanayi harcaması yapan ülkelerin başında geldiğini söyleyen Kurt, "Suudi Arabistan’ın 2014 yılı harcaması 61 milyar dolarken tüm Körfez’in savunma sanayi harcaması 150 milyar doların üzerinde. Katar işte hem bu pazara liman oluşturmak hem de bu büyük pazarın bir parçası olmak adına önemli" derken, şunları söyledi:

"2014 yılında 1 milyar 648 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Bunun büyük kısmı yapılan of-set anlaşmaları karşılığında gerçekleşen ihracat iken, diğeri kalem ise, Türkiye’nin savunma sanayi sistemlerine dayalı ihracattı.

Türkiye, her yıl 20 milyar doları aşkın bir harcama gerçekleştiriyor ve yerlilikte yüzde elli düzeylerini geçmiş durumda. 2004 yılında alınan yerli ürün geliştirme kararı 10 yılda önemli sonuçlar Verdi. Artık, hem iç taleplerde hem de ihracatta Türk Savunma Sanayi artık küresel bir aktör."

Türkiye'nin masada olan projeleri: Kendi savaş uçağı, yerli uydu projesi, uzun menzilli füze sistemleri...

"HEDEF 2023'TE 25 MİLYAR DOLAR"

Savunma sanayilerini "Dünyanın yönetilmesi açısından en büyük stratejik güç" şeklinde tanımlayan Kurt, "Bu nedenle hiçbir bir dönem "bu iş tamam" denilemez. Ancak göreceli olarak şu an Türkiye’nin geldiği nokta bir sıçrama tahtasıdır. Türk Savunma sanayiinin gerçekleştirdiği bir meydan okumadır" şeklinde konuştu.

2023 savunma sanayi ihracat hedefinin 25 milyar dolar olduğunu ve ortaya konan hedefler arasında gerçekleşme ihtimali en kuvvetli olanının da belki de bu olduğunu söyleyen Kurt, "Çünkü artık elde montajı büyük platformlar var. İthallatta ise yerlileştirme oranı gün geçtikçe artıyor. Net rakamları vermek mümkün değil ama şunu biliyoruz ki; Atak helikopteri, Altay tankı, milli savaş gemisi, milli piyade tüfeği, bölgesel uçak gibi projeler Türk Savunma Sanayinin geleceği için büyük umutlar vadediyor" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...