AB’deki e-mağazalar tüketici yasalarını takmıyor!

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde faaliyet gösteren 369 alışveriş sitesinden 203’ünün tüketiciye hatalı bilgi verdiği ve tüketici yasalarını çiğnediği tespit edildi.

AB’deki e-mağazalar tüketici yasalarını takmıyor!

AB çapında yapılan araştırmaya göre, özellikle cep telefonu, bilgisayar, fotoğraf makinesi gibi elektronik ürün satan sitelerde gözlenen ihlallerin başında, siteden satın alınan ürünlerin 7 gün içinde şartsız iade edilebilmesini müşteriye bildirmeme ve bu yoldaki taleplerin mevuzata uygun olarak karşılanmaması geliyor.

AB’nin tüketici haklarından sorumlu üyesi Meglena Kuneva, elektronik eşya satan internet sitelerinin yarısından fazlasının müşteriye karşı satış sırasında veya satış sonrası yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi.

Ticari standartlardan sorumlu AB ofislerinin yürüttüğü inceleme kapsamında e-mağazaların müşteriye ürün, konfigürasyon, fiyat, satıcı bilgisi ve tüketici olarak hakları konularında eksiksiz bilgi verip vermediğini araştırıldı.

Slovakya dışındaki 26 AB ülkesiyle Norveç ve İzlanda’dan toplam 369 e-mağazadan 203’ünün farklı düzeylerde tüketici haklarını ihlal ettiği belirlendi ve bunlar izleme listesine alındı. Seçilen 369 siteden 200’ü AB içindeki en büyük e-mağaza siteleri olduğu için, geri kalanı da sık şikayetlere konu oldğu için incelemeye alındı.

SATIŞ SONRASINI CİDDİYE ALMIYORLAR
Araştırma sonuçlarına göre tüketici hakları yasalarını zaman zaman ihlal ettiği belirlenen 203 sitenin yüzde 66’sı, siteden alışveriş yapan müşterinin bir hafta içinde gerekçe göstermeden ürünü mağazaya iade edip parasını tümüyle geri alma hakkına sahip olduğunu müşteriye hiç bir şekilde bildirmiyor veya sitede hatırlatmıyor.

Bu sitelerin yüzde 45’inde teslimat ve kargo masraflarına ilişkin sağlıklı veya eksiksiz bilgi verilmiyor. Yine bu sitelerin yüzde 33’ü satılan bir ürünle ilgili problem çıkmsı durumunda müşterinin temasa geçeceği üretici veya dağıtıcının iletişim bilgilerine sayfalarında yer vermiyor.

Tüketici yasalarına uygun faaliyet göstermediği tespit edilen bu alışveriş siteleriyle temasa geçilip eksiklerini gidermeleri talep edilecek, verilen süre içinde eksiklerini gidermeyen siteler için de yasal işlem başlatılacak.

AB ülkelerinde e-ticaret sitelerinden her hangi bir ürün veya hizmet satın alan kişilerin dörtte biri elektronik ürün tercih etmiş. Bölge genelinde e-ticaret pazarını büyüklüğü 6.8 milyar dolar civarında.

Sayfa Yükleniyor...