'Aras Kuş Cenneti korunmalı'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu’na Sulak Alan Bilim Teşvik Ödülü verildi.

'Aras Kuş Cenneti korunmalı'

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Çağan  Şekercioğlu 2013 Dünya Sulak Alanlar Günü’nde Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından “Sulak Alan Bilim Teşvik Ödülü”ne layık görüldü. Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu adına ödülünü KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, Orman ve Su İşleri Bakanı  Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ndan aldı.

Yurt dışında bulunan ve törene katılamayan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu gönderdiği konuşma kabul videosunda aldığı ödülle ilgili şunları söyledi:

“2006’da Aras Vadisi’ndeki Tuzluca İlçesi Yukarı Çıyrıklı Köyü’nde Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'ni kurduk. Tarafımızca yapılan halkalama çalışmalarıyla buranın kıtalararası kuş göç yolları üzerinde olduğunu kanıtladık. 3 kıtada halkalanan kuşları burada tekrar yakaladık ve Aras Nehri Yukarı Çıyrıklı Kuş Cenneti’nin ’de kuşların konaklayarak beslendikleri en önemli bölgelerden biri olduğu saptanık.  Aras bilimsel istasyonunda 2006 yılından 2012 yılı sonuna kadar 164 türden yaklaşık 40,000 kuş halkaladık ve toplam 240 kuş türü tespit ettik. Bu da, 74 yıldır araştırılan Manyas Kuş Cenneti’yle başabaş bir tür sayısıdır. Türkiye’nin 469 kuş türünün %51’ini Igdır’daki bu çok önemli sulak alanda kaydedik. İstasyonda halkalanan ve gözlenen 240 kuş türü ise, Türkiye kuş türlerinin yarısını ve Iğdır ilindeki 303 kuş türünün %79’unu oluşturmaktadır. Sadece 2012 senesinde halkalanan türlerle alanda 7 yeni tür tespit ettik ve bu türlerden biri olan Şikra atmacasını Türkiye kuş envanterine yeni bir tür olarak ekledik.

Ama şu an bu alan yapılması planlanan Tuzluca Barajı’nın suları altında yok olmak üzere. Tuzluca Baraji’nın durdurulması, Aras Nehri Kuş Cenneti ve buranın 240 kuş türünün koruma altına alınması için şarttır. 6 Haziran 2012’de TBMM’deki konusmasında 'Bu alanı korumak boynunuzun borcudur' diyen sayın Orman ve Su Işleri Bakanı’nı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ndan bu sözünü tutmasını rica ediyoruz. Umarım Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sulak Alan Bilim Teşvik Ödülü’nu verdigi bir bilim insanının yıllardır en önemli sulak alan araştırmasını yaptığı ve 240 kuş türü tespit ettigi sulak alanı, Igdır’ın Aras Nehri Kuş Cenneti’ni, Tuzluca Barajı’nı suları altında yok etmeyecektir.”

Sayfa Yükleniyor...