ARGE binalarının temel atıldı

Kurtköy'deki Teknopark İstanbul'da 12-15 yılda toplam 2 milyar  doların üzerinde yatırım, yaklaşık 950 bin metrekare kapalı ofis alanı ve yıllık 6-7 milyon dolarlık toplam iş hacmi öngörülüyor.

ARGE binalarının temel atıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 10 yıl önce sadece 2 tane teknoparkı olan 'nin, bugün 40'dan fazla teknoparkı bulunan bir ülke haline geldiğini kaydetti.       

Kurtköy'de Teknopark İstanbul'un ARGE binalarının temel atma töreninde konuşan Ergün, buranın Türkiye'nin önemli teknoloji merkezlerinden biri haline geleceğini, belki de en önemlilerinden biri olacağını vurguladı.        

Ergün, ''25 yıl önce tasarlanmıştı, bugüne nasip oldu. Maalesef ülkemizde bazen oluyor. 25 yıl önce tasarlanıp bugüne kadar geciken işlerimiz var. 25 yıl önce gecikmeden yapabilmiş olsaydık, bugün burada ve başka yerlerde çok daha muhteşem gelişmelere şahit olabilirdik. Ama olsun, geç de olsa bunlar gerçekleşti'' diye konuştu.       

Türkiye'nin istikametinin bilim ve teknolojiyi geliştirmek, üniversite-sanayi işbirliğini artırmak, yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünler üretmek olduğunu, bunun da ancak ARGE merkezleri, teknoparkları yaygınlaştırmak, bütün şirketleri ARGE ve teknoloji geliştirmeye yöneltmekle mümkün olabileceğini belirten Ergün, şöyle devam etti:       

''10 yıl evvel sadece 2 tane teknoparkı olan Türkiye, bugün 40'dan fazla teknoparkı olan bir Türkiye haline geldi. İstanbul Teknopark'ı bunlardan bir tanesi. Firmalarımız sürekli ARGE merkezi açılışlarını sürdürüyorlar. Yakın bir gelecekte özellikle bilgi ve iletişim teknolojileriyle büyük bir teknoloji bölgesini Muallim Köy'de (Gebze) hayata geçirmiş olacağız. Şimdiden onun da çalışmaları devam ediyor. Böylece 2023'ün Türkiye'si her açıdan ilerlemiş, her açıdan bilimi teknolojiyi geliştirmiş, Milli Gelirini 2 trilyon dolara, ihracatını 500 milyar dolara çıkarmış bir Türkiye olacaktır. Bu üretim, bu Milli Gelir alelade bir milli gelir olmayacaktır. Bu ihracat, alelade ürünlerin dünyaya satıldığı bir ihracat olmayacaktır. Yüksek teknolojili, yüksek katma değerli ürünlerin üretildiği bir ekonomi ve ihracatla o zaman karşılaşıyor olacağız.''       

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Vekili Şekib Avdagiç de kamu, özel sektör ve akademik dünyanın oluşturduğu sacayağının Teknopark İstanbul'u başarıya götürecek kilit konuyu oluşturduğunu belirterek, küresel alanda aktif ve rekabetçi oyuncu olarak kalabilmenin, geliştirilen inovatif teknoloji ile altyapı değerleriyle mümkün olacağını söyledi.
        
TEKNOPARK İSTANBUL A.Ş.
Teknopark İstanbul A.Ş, teknoloji geliştirme bölgesinde ihtiyaç duyulan çok sektörlü yapılanmayı bir bütünlük içinde sağlamak amacıyla Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ana ortaklığında kuruldu. Ayrıca İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.Ş. ile Savunma Teknolojileri Mühendislik A.Ş. diğer ortaklar arasında yer alıyor.        

İnşa edilecek 52 bin metrekarelik 5 bloktan oluşan ARGE binalarının inşası için Teknopark İstanbul A.Ş. tarafından düzenlenen ihale sonucunda, yüklenici olarak seçilen Uzunlar İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile 48 milyon 650 bin lira artı KDV bedelle sözleşme imzalanmıştı.        

2012 yılının son çeyreğinde tamamlanması planlanan ve ilk aşamada yaklaşık 100 firmaya yer verebilecek kapasiteye sahip bloklar için, halihazırda 450'ye yakın firma başvuruda bulundu.        

Teknopark İstanbul'da 12-15 yılda toplam 2 milyar doların üzerinde yatırım, yaklaşık 950 bin metrekare kapalı ofis alanı, 30 bin yüksek nitelikli personel istihdamı, bine yakın ileri teknoloji şirketi ve yıllık 6-7 milyon dolarlık toplam iş hacmi öngörülüyor.

Sayfa Yükleniyor...