Başbakan Yıldırım: Önemli bir reform paketini TBMM'ye getirdik

Başbakan Binali Yıldırım, TOBB Genel Kurulu'nda açıklamalar yaptı. Yıldırım, "Önemli bir reform paketini TBMM'ye getirdik.  Bu tasarı, 23 farklı kanunda 75 tane değişiklik getiriyor. Ne var bu değişiklikte? İş ve yatırım ortamı iyileştiriliyor, iş yapma kolaylaştırılıyor, bürokrasi azaltılıyor" dedi.

Başbakan Yıldırım: Önemli bir reform paketini TBMM'ye getirdik

Başbakan Binali Yıldırım, Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen "TOBB Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Takdim Töreni"ne katıldı.

İngiltere'de yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına da başsağlığı dileyen Yıldırım, terörün küresel bir sorun olduğuna dikkati çekti.

İki hafta önce İngiltere'ye yaptığı ziyarette kendisine " terör bakımından güvenli olmayan bir ülke olduğu için turizm geriye gidiyor" denildiğini belirten Yıldırım, bunun üzerine "Londra ne kadar güvenli ise İstanbul'da o kadar güvenlidir" karşılığını verdiğini aktardı.

Terörün bir bölgeye ait olmadığına, küresel bir boyut kazandığına ve mücadelenin de küresel olması gerektiğine işaret eden Yıldırım, "Hiçbir yerde bir terör olayının olmasını asla hiç kimse istemez, beklemez. O yüzden terörde sınıflandırma yapmadan, terör örgütleri arasına fark koymadan, amasız, fakatsız bütün terör örgütlerini en şiddetli şekilde lanetlemek ve terörün üzerine kararlılıkla gitmek bütün insanlığın en önemli görevidir" diye konuştu.

Türkiye'nin terör konusunda büyük bedeller ödeyen bir ülke olarak yıllardır etkin mücadeleyi dile getirdiğini anımsatan Yıldırım, terörle mücadele ederken şehit olanlara Allah'tan rahmet, gazilere ise uzun ömürler diledi.

"1 MİLYONDAN FAZLA İŞSİZE İŞ VE AŞ SAĞLADINIZ"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği mensuplarının ülkenin daha da büyümesi için elini taşın altın koyduğunu ve risk aldığını ifade eden Yıldırım, TOBB'un Türkiye'nin kalkınmasında önemli bir rol üstlendiğini söyledi.

Hükümet olarak TOBB mensuplarının ekonomiye kattığı değerin farkında olduklarını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"15 Temmuz darbe girişimine karşı ülkenin geleceğini kurtarma noktasında milletle beraberliğiniz, hükümetle beraberliğiniz önemliydi. O gece hepimiz sokaklardaydık. Demokrasiden, hukuktan, adaletten yana olduğunuz için sizlere teşekkür ediyoruz. Hain darbe girişiminin hemen arkasından ekonomi çarklarının durmasına izin vermediniz. Tarihe geçecek bir duruş ortaya koydunuz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin daha fazla üretmek için çabaladığını ve risk aldığını, elini taşın altına koymaktan çekinmediğini görmek bizleri mutlu etmiştir. Bu fedakarlığı, Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı İstihdam Seferberliği çağrısına en yüksek düzeyde karşılık vererek gösterdiniz. Beş ay gibi kısa bir sürede 1 milyonun üzerinde yeni istihdam imkanı doğmuştur. 1 milyondan fazla işsize iş ve aş sağladınız. Teşekkür ediyorum."

"27 BİN KOBİ'YE 5 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE İMKAN SAĞLANDI”

Başbakan Yıldırım, iş dünyasıyla birlikte KOBİ'ler için "nefes kredisi" sağladıklarını anımsatarak, şöyle dedi:

"Bu imkan kapsamında kısa sürede 27 bin KOBİ'ye 5 milyar liranın üzerinde imkan sağlanmıştır. Hükümet olarak her zaman istişareye önem veriyoruz. Sizlerle buluşmamızda birlik ve beraberliğimizi tazeliyoruz. Hem bakanlık yaptığım dönemde hem de başbakanlığım süresinde daima üreten, istihdam oluşturan, katma değer sağlayan sanayi sektörümüze, hizmet sektörümüze ve ticaret erbabımıza destek oldum, yanlarında yer aldım. Sizler sanayicinin, esnafın, iş dünyasının ihtiyaçlarını yaşayarak biliyorsunuz. Bir sorun gördüğünüzde bu sorunu iletmekle kalmayınız, ülkemizin değerine değer katmak için çözüm önerilerini de bizlerle paylaşmalısınız. Sizden gelen her öneri, eleştiri ve fikri çok ciddiye aldık ve gereğini de yaptık. Ortak akıla her zaman çok önem verdik ve bu sayede çok mesafeler aldık."

Başbakan Yıldırım, hükümetin en temel görevinin başta sanayi ve ticaret erbabı olmak üzere, toplumun bütün üreten kesimlerinin sorunlarını çözmek, önlerini açmak ve yollarını aydınlatmak olduğunu belirtti.

Sanayici ve iş adamlarının çalışma şartlarını iyileştirmeyi, her platformda müteşebbisleri desteklemeyi amaçladıklarını  ifade eden Yıldırım, dışarıda ve içeride Türkiye için çalışan iş alemine öz güven kazandırdıklarını vurguladı.

Anadolu'nun her köşesinden gelen müteşebbislere ve iş adamlarına seslenen Yıldırım, şunları söyledi:

"Sizin bugüne kadar yoğun çabalarınız ve emekleriniz bulunuyor. Bunun için size müteşekkiriz. Bu çabalarınız, yaşadığınız topraklara en güzel vefa örneğidir. Ortaya koyduğunuz dayanışma memlekete sevdanızın yansımasıdır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da el ele ülkemizi aydınlık yarınlara taşımanın kararlılığındayız." 

Türkiye'nin, 16 Nisan'da halk oylaması yaptığını, böylece yönetim sisteminde değişikliğe gittiğini anlatan Başbakan  Yıldırım, 3 Kasım 2019'da yapılacak ilk genel seçimde milletin, bu sistem için sandığa gideceğine ve sistemin fiilen uygulanmaya başlanacağına işaret etti.

Hedeflerinin, daima tek başına güçlü iktidar ve sürekli istikrar olduğunu bildiren Yıldırım, "Bu Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştirmesi için olmazsa olmazıdır" dedi.

"YENİ ATILIM DÖNEMİNİ BAŞLATTIK"

Yine bu süre içinde iktidar partisi olarak 3. Olağanüstü Büyük Kongre'yi gerçekleştirdiklerini anımsatan Yıldırım, "Yapılan anayasa değişikliğine uygun olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın partimizle ilişkisini tesis ettik ve genel başkan olarak kongrede kendisini seçtik. Böylece yeni dönemde, partimizin genel başkanı, Cumhurbaşkanımız liderliğinde yeni atılım dönemini başlattık. Bugünden sonra her anımızı dolu dolu geçirerek, işimize bakacağız ve ülkemizin kaybettiği zamanları telafi etmenin gayreti içinde olacağız" diye konuştu.

Üretime, yatırıma, istihdama odaklanacaklarını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk diyor ki 'Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdur.' Türkiye'nin geleceği çalışmak, yatırım, üretim yapmak, istihdam oluşturmak, pastayı büyütmek, ihracatı artırmak, artan refahın adilce paylaşımını sağlamaktır. Önceliğimiz budur, gideceğimiz yol da budur. İşçilerimizle işverenlerimizle bir ve beraber olarak bu hedeflere kenetlenmiş vaziyetteyiz. Artık daha güçlü demokrasimiz, daha güvenli ve istikrarlı siyasi iklimimiz mevcuttur. İstikrarın daha da sağlamlaştığı, güvenin arttığı önümüzdeki dönemde sanayicilerimiz, iş adamlarımız daha çok çalışacak, yatırım yapacak ve çalışanların da emeğini daha fazla vereceksiniz. Buna yürekten inanıyoruz."

"TÜRK VATANDAŞI OLARAK GURUR VERDİ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin, her hafta çok önemli uluslararası temaslarda bulunduğunu anlatan Yıldırım, Türkiye'nin uluslararası beklentilerini, menfaatlerini savunmak için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Türkiye'nin ev sahipliğinde, İstanbul'da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Zirvesi'nde, 12 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının bir araya geldiğini hatırlatan Yıldırım, Karadeniz havzasını paylaşan ülkelerin nasıl daha fazla ortak bir çalışma içinde olabileceğini konuştuklarını, bölgesel itilafları geride bırakarak, iş birliğine, dayanışmaya, karşılıklı yatırıma yönelik görüş alışverişinde bulunduklarını vurguladı.

KEİ Zirvesi'nde dikkatini çeken bir anısını paylaşan Yıldırım, "Karadeniz'in etrafının boydan boya bir sahil otoyoluyla kuşatılması, çevrilmesi projesi var. KEİ'nin 1992'de kuruluşundan beri gündemde olan bir proje var. Orada konuşmacılardan biri dedi ki 'Biz bu projeyi yıllardır konuşuyoruz ancak Karadeniz'e bin 700 kilometrelik sahili olan Türkiye, sessiz sedasız kendi tarafında bu iş yaptı, biz halen konuşuyoruz.' Böyle bir şeyi bir başka ülkenin temsilcisinden duymak, Türk vatandaşı olarak bize gurur verdi" ifadelerini kullandı.

"BÜTÜN VATANDAŞLARIMIZA HİZMET EDİYORUZ"

Ekonomi güçlendikçe demokrasinin de güçleneceğini, anlaşmazlıkların ortadan kalkacağını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Böylece ülkemiz hepimizin arzu ettiği müreffeh seviyeye ulaşmış olacak. Güçlü Türkiye'nin işvereni, işçisi, memuru, emeklisi daha da güçlü hale gelecek. Refah toplumunun bütün kesimlere katkısı, faydası daha fazla hissedilecek. Bizim siyaset anlayışımızda öteki yok, biz bütün vatandaşlarımızı aynı şekilde birinci sınıf görüyoruz ve bütün vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Bizim anlayışımızda halka hizmet, Hakk'a hizmettir. Bugüne kadar bu ülkenin bütün vatandaşlarını kucakladık, bundan sonra da aynı kararlılıkla yol yürümeye, kucaklamaya devam edeceğiz. Heyecanlarımızı yitirmeyeceğiz, diri tutacağız, umutlarımızı yeşerteceğiz. Önümüzdeki yılların da kazanılmış yıllar olması için özgürlükleri daha da geliştireceğiz, adalete olan güvenin artması için daha fazla gayret göstereceğiz. Küresel rekabette daha dirençli ve güçlü bir ekonomi için aşkla heyecanla koşar adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Bunun için başta iş dünyamızın siz değerli temsilcileri olmak üzere bütün vatandaşlarımızdan bu heyecana, bu gelecek ufkuna ortak olmalarını bekliyoruz."

Yeni dönemde gerçek anlamda reform dönemi gerçekleştireceklerini kaydeden Yıldırım, şunları söyledi:

"Büyük bir demokratik dönüşüm sürecini birlikte gerçekleştireceğiz. Yeni sistemin uyum yasalarını TBMM'de çıkaracağız. Burada benim beklentim, Gazi Meclisimizdeki bütün siyasi partilerimizin bu değişim, dönüşüm sürecine gerekli katkıyı sağlamalarıdır. Eminim ki birlikte çalışırsak vatandaşımızın beklentisini karşılamış oluruz. Vatandaşımızın, milletimizin birliğine, beraberliğine de önemli katkı sağlamış oluruz. İnanıyorum ki Türkiye'nin uluslararası itibarı daha da yükseğe çıkacak, ülkemizin demokrasi değerleri ve hukuk devleti ilkeleri daha çok güçlenmiş olacak. Ekmeğimiz, aşımız büyüyecek, toplumda adalet duygusu tam anlamıyla hakim olacak."

"GÜÇLÜ BİR MALİ POLİTİKAYA, YIKILMAYAN EKONOMİYE SAHİBİZ"

15 yıldır yatırımın, üretimin, ihracatın önünü açmak için büyük çaba sarf ettiklerini, bu süreçte Türkiye'yi, "küresel krizlere karşı güvenli bir limana" dönüştürdüklerine işaret eden Yıldırım, "Hangi alana bakarsanız muazzam bir değişimin izlerini, işaretlerini görmemiz mümkün? Maliye ve para politikaları açısından geçmişle mukayese dahi edilmeyecek bir noktaya geldik. Güçlü bir mali politikaya, yıkılmayan ekonomiye sahibiz." dedi.

Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında makro dengeleri en iyi durumda olan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, şu görüşlerini paylaştı:

"Çevre ülkelerde birçok sıkıntının yaşandığı, hain darbe girişiminin gerçekleştirildiği 2016 yılında bile dünya ortalamasının üzerinde 2,9 düzeyinde büyümeyi gerçekleştirdik. Tabii bu bizim için yeterli olan bir şey değildir. Eğer yeni istihdam, yeni iş alanları açmak istiyorsak, işsizliği aşağı çekmek istiyorsak büyümede yüzde 3,5'in altına düşmemeliyiz. Bundan sonraki hedefimiz, büyümeyi en az yüzde 4'ün üzerine çıkarmaktır. Bütün engellere rağmen dünya devi projelere Türkiye son yıllarda imza atmaya devam ediyor. Kara, hava, deniz ve demiryollarındaki yatırımlarımız artarak devam edecek.

Dünyanın sayılı projelerinden, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul-Bursa Otoyolu, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, Marmaray ve daha nice projeleri hayata geçirdik. Çanakkale 1915 Köprüsü'nün temelini attık. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olmadan bu köprüyü de hizmete almış olacağız. Bir yandan Türkiye ekonomisini büyütürken diğer yandan da insanımızın iş ve aş sahibi olması için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Son 12 yılda 7 milyonun üzerinde istihdam sağladık ancak genç nüfusumuz var, istihdama katılım oranımız yüksek. Bununla yetinemeyiz, yeni iş alanları açmak, gençlerimizin geleceğini aydınlatmak, umutlarını yeşertmek öncelikli hedefimiz olmalıdır."

Başbakan Yıldırım, "Son 12 yılda 7 milyonun üzerinde istihdam sağladık, ancak genç nüfusumuz var istihdama katılım oranımız yüksek bununla yetinemeyiz, yeni yeni iş alanları açmak gençlerimizin geleceğini aydınlatmak, umutlarını yeşertmek öncelikli hedefimiz olmalıdır" ifadesini kullandı.

Yaşanan terör hadiselerinin arkasında küresel anlamda genç işsizliğin yüksek olmasının neden olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım, "Gençlerin umutlarını, heyecanlarını istismar eden terör örgütleri maalesef şimdilik bu amaçlarına ermiş gibi gözüküyorlar. 15 yılda kişi başına düşen gelirimizi 3 bin 600 dolar seviyesinden 11 bin dolar seviyesine çıkardık. 236 milyar dolar olan gayrisafi yurt içi hasılamızı 857 milyar dolara yükselttik. 197 Organize sanayi bölgemiz vardı, şimdi 300 organize sanayi bölgemiz var" diye konuştu.

Hayata geçen uygulamalarla ülkedeki yatırım tutarını son 15 yıl içerisinde 10 kat artırdıklarını ve 700 milyar liraya yükselttiklerini kaydeden Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"İhracat 36 milyardan 143 milyara çıktı. Bunu da yeterli görmüyoruz, daha da artırmak için gerekli tedbirleri alıyoruz.  Türkiye artık Çin ile İtalya arasındaki en büyük sanayi ülkesi haline gelmiştir. Bugün Avrupa'da satılan her 3 beyaz eşyadan biri Türkiye markasını taşıyor, bu bizim gururumuzdur, iftiharımızdır. Biz üreticimize sanayicimize, işçimize, mühendisimize velhasıl insanımıza güveniyoruz. Artık bu ülkede savunma sanayinde kendi kendine yeter hale gelmek için önemli adımlar atıldı. Savunma sanayinde yerlileştirme ve millileştirme atılımımız devam ediyor, yüzde 20 civarında olan yerli payı bugün yüzde 60'ın üzerine çıkmıştır, savunma sanayinin cirosu 35 milyarı aşmıştır. İhracatımız, 2 milyar doların üzerine çıkmıştır."

13. IDEF Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nda ülkenin kat ettiği mesafeyi görmekten bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak iftihar ettiğini anlatan Başbakan Yıldırım, "Türkiye zor bir coğrafyada, bu coğrafya bizim kaderimiz, kaderi değiştiremeyiz, o halde bu coğrafyada dik duracak, sağlam duracak hem kendi halkına hem bölgedeki insanların geleceği için huzurlu, güvenli, barış içinde bir dünya sağlamak adına Türkiye'nin güçlü olması lazım, savunma sanayinde kendi kendine yeterli olması lazım, bununla da yetinmemeli caydırıcılık kabiliyetini de geliştirmesi lazım" diye konuştu.

Savunma sanayinde atılan adımların bu amaca yönelik adımlar olduğunu  anlatan Başbakan  Yıldırım, bugün bunların meyvelerini görmenin kendilerini mutlu ettiğini bildirdi.

"İHTİYACIMIZ OLAN SÜREKLİ DEĞİŞİM, SÜREKLİ YENİLİK, SÜREKLİ REFORM"

Önümüzdeki süreçte ekonomiyi daha da büyütmeye, Türkiye'yi daha üst sıralara çıkarmaya devam edeceklerini ifade eden Başbakan Yıldırım, "Hedef 2023'te Türkiye'yi Gazi Mustafa Kemal'in 'muasır medeniyetler seviyesi ve ötesi dediği' noktaya taşımaktır. Bu hedefimizi sizlerle, iş alemiyle birlikte gerçekleştireceğiz. Kendimizden sonraki kuşakları gelecek nesilleri 2023, 2071, vizyonuna birlikte hazırlayacağız" dedi.

15 yıllık kazandıkları tecrübeyle daha büyük reformlara imza atacakları bir dönemin başlangıcında olduklarını belirten Yıldırım, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Savunmada dışa bağımlı olmadığımız, kendi enerjimizi ürettiğimiz, enerji güvenliğini sağladığımız tarımda, hem de kendi kendine yeten aynı zamanda da dünyanın ihtiyaçlarına cevap veren bir Türkiye için yeni dönemi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. İleri teknolojiyle katma değer sağlayan stratejik sektörlerle gerçekleştireceğimiz üretim ve ihracata dayalı dış ticaretle Türkiye belirlediği hedeflere ulaşacaktır. Bunun için ihtiyacımız olan sürekli değişim, sürekli yenilik, sürekli reform."

İlk olarak reel sektörü, yakından ilgilendiren reformlardan işe başladıklarını vurgulayan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kredi garanti fonu üzerinden 250 milyar liralık bir kredi hacmi oluşturduk, 8 Aralık'ta bu kararı aldığımızda uzman ekonomistler bizimle tabiri caizse dalga geçtiler, bu ne biçim iş diye ama bugün 277 bin işletme 181 milyar krediyi filen kullandı, nefes aldı, nefesini tazeledi, üretime yoluna devam etti. Haftalık olarak bu ne anlama geliyor, bir haftada 35 bin işletmeye 20 milyar lira kredi kullandırmışız. Küçük esnafımıza, KOSGEB mensuplarına, 50 milyona kadar faizsiz 3 yıllık kredi verdik, bu bağlamda şuana kadar 250 bin esnafımız filen bu krediyi kullandı, bunun da tutarı 6 milyar lira ancak bununla kalmıyor, dosyaları devam eden toplam 460 bin civarında KOBİ küçük, orta ölçekli işletmeler bu imkandan yararlanacak."

İş dünyasının beklentisi doğrultusunda vergi ve primlerin yeniden yapılandırılmasını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başbakan Yıldırım, "Bugüne kadar 10 milyon mükellef, prim ve vergi borcu yapılandırıldı, 160 milyar liralık bir kaynak hem kamuya kazandırıldı hem de mükelleflere önemli bir kolaylık getirildi. Bununla da kalmadık vergisini zamanında ödeyenlere indirim getirdik" diye konuştu.

Esnaflar için zor günlerde başvuracakları Ahilik fonunu kurduklarını kaydeden Yıldırım, işleri zora giren küçük esnafların bu fonun imkanlarından yararlanacaklarını ve sıkıntılı günlerini böylece atlatacaklarını bildirdi.

Sicil affı düzenlemesiyle mağduriyetleri azalttıklarını ifade eden Başbakan Yıldırım, ayrıca karşılıksız çek konusunda yeni kapsamlı düzenlemeler yaptıklarını, 'karekod' çek uygulamasına geçtiklerini bunun sonuçlarını hemen gördüklerini, karşılıksız çek oranının düşmeye başladığını, piyasanın birbirine güveninin arttığını anlattı.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU'YA YAPILAN YATIRIMLAR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terörün verdiği tahribatı ortadan kaldırmak ve refah açığını kapatmak için büyük bir program başlattıklarını ifade eden Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"23 ilimizde cazibe merkezleri programlarını ilan ettik, talepleri aldık ve bu programa bugüne kadar 3 binin üzerinde yatırımcı müracaat etti. Müracaat edilen yatırımın tutarı 100 milyar lira, bu ne demektir? 350 bin civarında insanın çalışacağı, 3 bin tane yatırımcının bölgede yatırım yapması ve böylece bölücü terör örgütünün orada bölgedeki insanlarımızı istismar etmesinin önüne geçilmesidir. Bu talebin biran önce uygulanmaya konulması için alt yapı hazırlıklarımızı tamamladık ve kısa sürede başlatacağız."

Bölgeyle ilgili çalışmaların bunlarla sınırlı olmadığını vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, çukur siyasetiyle tarumar edilen ilçe ve illerde toplam 9 merkezde 20 bin konutu sıfırdan yaptıklarını, bir kısmını bu yıl, bir kısmını da seneye tamamen bitirileceğini anlattı.

Yıldırım, "Maalesef oradaki bazı belediyeler iş yapmak yerine bölücü terör örgütünün tahakkümü altına girmiş, ve kaynakları ne yazık ki bu örgüte peşkeş çekmiştir. Bu gidişe bir durmak zamanı gelmişti, bunu yaptık şimdi oradaki vatandaşlara 'kayyum atandı' deyince bana oradaki bir vatandaşımız dedi ki 'Sayın Başbakanım ne kayyumu' kanun geldi, kayyum gelmedi, kanun geldi' dedi" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, özel sektör yatırımlarını artırmak amacıyla imalat sanayinden yapılacak yatırımlara ilave teşvik kararı aldıklarını, konuyla ilgili yasal düzenlemeyi de tamamladıklarını belirtti.

Ocak, şubat, mart olmak üzere yılın ilk üç ayında ödenecek primleri, yılın son üç ayına ertelediklerini söyleyen Yıldırım, "15 Temmuz olayını yaşadık, sonra Amerikan seçimlerinden dolayı küresel piyasalarda olumsuz etkilenme oldu. Bunun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için böyle bir kolaylık sağladık. Geçen yıl yine yaşanan olaylar dolayısıyla turizmde kayıplarımızı telafi etmek için turizm işletmelerinin müeyyidelerini, devlete olan taahhütlerini yeniden yapılandırdık ve böylece onların da işlerinin kesintisiz devamını sağladık. Bugün artık turizmde o kötü günler geride kaldı ve tekrar turizmde eski, parlak günlere doğru dönüş süreci yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

Rusya ile ilişkilerin dün yapılan anlaşmayla büyük oranda normalleştirildiğini hatırlatan Yıldırım, "Bundan böyle artık yatırımcılarımız önünde hiçbir kısıtlama yoktur. Ayrıca tarım ürünlerinde, domates hariç diğer bütün ürünlerde serbestleşme sağlamıştır. Domatesle ilgili de kısıtlı olarak bir imkan ortaya konmuştur, önümüzdeki süreçte onun da çaresini bulacağız. Çünkü Rusya domates yetiştirmeyi kafasına koymuş, bir denesinler, yetiştirebilirlerse ne ala, yetiştiremezlerse biz buradayız" şeklinde konuştu.

Yıldırım, konutta, mobilyada, beyaz eşyada yapılan KDV indirimlerinin, piyasayı canlandırdığını vurguladı.

Önemli bir reform paketini TBMM'ye getirdiklerini bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Sayın anamuhalefet partimizden, MHP'den talebimiz, üreticilerimiz, sanayicilerimiz için çok önemli imkanlar getiren bu reform niteliğindeki kanun tasarımıza gerekli desteği vermeleri. Bu tasarı, 23 farklı kanunda 75 tane değişiklik getiriyor. Ne var bu değişiklikte? İş ve yatırım ortamı iyileştiriliyor, iş yapma kolaylaştırılıyor, bürokrasi azaltılıyor. Yatırımcının, girişimcinin, sanayicinin önünü tamamen açıyoruz. Sanayinin üzerinde bazı gereksiz yükler var, mali yükler var, şuraya şu pay, buraya bu pay, kesintiler, bunları hep kaldırıyoruz. Sanayiciye sunulan hizmetlerin kalitesini artırıyoruz. Mevzuat sadeleştiriliyor, yatırımcıların daha hızlı hareket etmesi sağlanıyor. Devletin hızlı hareket etmesine, tasarrufa destek olabilmek için Elektronik Belge Yönetim Sistemi temmuz ayı itibarıyla hayata geçmiş olacak. Sanayicimize daha fazla ve daha uygun şartlarda, makul maliyetli, üretime elverişli, lojistik bakımından avantajlı yeni üretim alanları temin ediyoruz. Planlı sanayi alanlarında yer alan binalar için Emlak Vergisi'ni tamamen kaldırıyoruz. Organize sanayi bölgesi (OSB) sitesi, endüstri bölgesi kurulumunu kolaylaştırıyor ve hızlandırıyoruz. Ayrıca önemli bir sıkıntıyı daha çözüme ulaştırıyoruz; KOSGEB desteklerine erken ödeme imkanı getiriyoruz. Çok önemli bir adım olarak da yazılım sektörünü, sanayi sektörü içerisine dahil ediyoruz."

Tasarının, Mecliste gelecek hafta görüşmelerinin yapılacağını, bu önemli, reform niteliğindeki tasarının kanunlaştırılacağını belirten Yıldırım, bütün bu reformların iş dünyası için hayırlı uğurlu olmasını temenni etti.

"MERHAMET DUYGUSUYLA DEĞİL ADALET İLKESİYLE HAREKET EDECEĞİZ"

Son günlerde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) meselesiyle ilgili birtakım kafa karışıklığı oluşturulmaya çalışıldığına dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Şunu herkes bilmelidir, FETÖ bir terör örgütüdür ve Türkiye Cumhuriyeti'nin demokrasisine, istiklaline, istikbaline, bu milletin geleceğine kast etmiştir, bu kadar açık ve nettir. Onun için bu mücadelede kararlılığımız, sonuna kadar devam edecektir. Efendim 'Siyasetçilere dokunulmuyor, filancaya dokunuluyor, filanca aklanıyor gibi bir suçlamayı' asla kabul etmiyoruz. Bu işin arkasında kim varsa mutlaka bulunup ortaya çıkarılacak ve yüce adalete teslim edilecek. Ondan sonra da Türkiye bir hukuk devleti, adalet mekanizmamız çalışacak, bunların hak ettiği cezayı verecek ama bunu yaparken tabii ki titiz olacağız. Merhamet duygusuyla değil adalet ilkesiyle hareket edeceğiz. Çünkü hukuk devletinde esas olan adalettir. Zaman zaman tabii bu konuda iktidarımıza, partimize eleştiriler oluyor. Tabii ki eleştiri başımız üzerindedir, bir itirazımız yok ama burada bir çelişki var. Nedir o çelişki? 'Şu niye tutuldu, bu niye serbest bırakıldı?' Bu tenkitler oluyor. Şimdi biz bunlara müdahale ettiğimiz zaman 'Yargıya müdahale ettiniz.' diye eleştiriliyoruz, müdahale etmediğimiz zaman 'Niye mani olmadınız?' diye yine eleştiriliyoruz. Hangisi doğru, buna karar vermek lazım. Doğru olan, yargı kendi işini yapmalı, idare kendi işini yapmalı, yasama da kendi işini yapmalı. Eğer bu erkler birbirinin alanlarına girerse o zaman sorunlar başlar ve buradan ülkemiz, demokrasimiz kaybeder."

Sayfa Yükleniyor...