'Basın Fotoğrafçılığı'nın 105 yılı bu sergide

1908 yılında Foto Apollon’un (Aşil Samancı) çektiği fotoğrafla başlayan ve Erhan Sevenler’in 2013 Mart’ında Suriye de çektiği fotoğrafla sona eren ve 51 fotoğrafın yer aldığı ‘Basın Fotoğrafçılarından (1908-2013)’ başlıklı sergi 31 Ekim’e kadar Fotografevi’nde açık kalacak.

'Basın Fotoğrafçılığı'nın 105 yılı bu sergide

İstanbul Fotoğraf Müzesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen, küratörlüğünü Cengiz Kahraman’ın yaptığı 'Basın Fotoğrafçılarından (1908-2013)' isimli fotoğraf sergisi, 14 Eylül Cumartesi günü Fotografevi'nde açıldı.

Kronolojik sıralamayla, belli bir tema olmadan gazete ve dergi fotoğrafçılarından örneklerin yer aldığı sergi, 1908 yılında Foto Apollon’un (Aşil Samancı) çektiği fotoğrafla başlıyor. Sergi, Erhan Sevenler'in 2013'ün Mart ayında Suriye'de çektiği fotoğrafla sona eriyor.

51 foto muhabirinden 51 karenin yer aldığı sergi, 31 Ekim 2013 tarihine kadar Fotografevi'nde ziyarete açık olacak.

Sergi küratörlüğünü yapan Cengiz Kahraman, sergiyle ilgili şunları söyledi:

"İstanbul Fotoğraf Müzesi'nde açılan serginin bir bölümü burada sergileniyor. Sergiyi 1908 ile 2013 arası basın fotoğrafçılarından örnekler olan kronolojik akış içerisinde kurguladık. Burada sergide 51 fotoğraf var, müzede ise 61 fotoğrafçıdan 120 bulunuyor."

Açılışa katılan foto muhabir Ali Öz, gazeteci ve araştırmacı yazar Orhan Koloğlu, fotoğrafçı Çetin Özer ve fotoğrafçı Rıza Aydan Turak basın fotoğrafçılığı ve sergi hakkında ntvmsnbc'ye şunları söyledi:

'FOTOĞRAF GEÇMİŞİN BELGESİDİR'
Ali Öz (Foto Muhabir)
Basın fotoğrafçılığı kamusal olarak çok önemli. İnsanlar sözle abartıp yalan yanlış şeyler söyleyebiliyorlar. Ama fotoğraf tam bir belgedir ve bugünün olayını topluma gösterir, aynı zamanda da bugünün olayını geleceğe taşır. Gezi olaylarında çekilen fotoğraflar 20 yıl sonra çok güzel bir şekilde anlatılacak.

'Basın Fotoğrafçılığı'nın 105 yılı bu sergide - 1 Ercan Aslan - Halkalı İstanbul 2010

Buradaki fotoğraflar da ’nin, 40-50 yıllık geçmişinde neler yaşadığını, hangi önemli noktalarda neler olduğunu anlatıyor. Bu anlamda tarih bilinci açısından belgesel fotoğrafçılığı çok önemli bir yere sahip. Ben bu mesleği 30 yıldır bir amaç uğruna yapıyorum. İşte bu fotoğraflar da o tarihsel sürecin hikayesini anlatma anlamında önemli bir sergi.

'ŞİMDİLERDE MAGAZİN MODA'
Orhan Koloğlu (Gazeteci ve araştırmacı yazar)
Ben her gün bir Cumhuriyet Gazetesi aldırıyorum, bir de yanına herhangi bir gazeteyi aldırıyorum. Kadın fotoğrafına karşı değilim ama bu kadar çok kadın fotoğrafı bir gazetede olmamalı, olamaz. Buradaki sergide mesleki emek görüyoruz. Ama oturup sadece plaja gidenleri çekmek onları gazeteye koymak kusturuyor. Meslek olarak basın çok fena bir yere itildi. Magazine tabi ki ihtiyaç var. Benim zamanımda televizyon yoktu dolayısıyla insanlar gazetelerden gördüğüne inanıyordu. Şimdi gazeteler cep telefonlarına, televizyonlara yetişmek için magazine kaçıyor. İlgiyi böyle çekiyorlar.

'Basın Fotoğrafçılığı'nın 105 yılı bu sergide - 2 Abdurrahman Antakyalı - 30 Ağustos 1995 Ankara Hipodrom

'FOTOĞRAFLAR TARİH KOKAR'
ÇETİN ÖZER (Fotoğrafçı)

Sergiyi büyük heyecanla gezdim. Çok geniş bir dönemin seçkisi şeklinde önemli fotoğraflar var. Atatürk’ün Kocatepe’deki fotoğrafı özellikle heyecanlandırdı. Murat Sezer’in Pulitzer ödüllü fotoğrafını görmek mutlu etti.

'Basın Fotoğrafçılığı'nın 105 yılı bu sergide - 3

'FOTOĞRAF TARİHİ BELGEDİR'
Rıza Aydan Turak (Fotoğrafçı)
Topkapı Sarayı’nda Bâbüssaâde (Saadet Kapısı) diye bir kapı vardır. Bütün Osmanlı padişahları burada kılıç kuşanmışlardır. Padişahın kılıç kuşanma törenini iyi anlatıyor ama aynı zamanında mekanın da nelerden geçtiğini görebiliyorsunuz. Bu tarz fotoğraflar iyi bir belge fotoğrafıdır.

'Basın Fotoğrafçılığı'nın 105 yılı bu sergide - 4

Topçu Kışlası'nı biliyoruz, bunun biraz tarihine değinirsek, kışlanın yapıldıktan sonra kullanılamadığını söyleyebiliriz. Daha sonra kışla, 1920’de bir Fransız’a kiralanıyor. O kişi de burayı spor alanına çeviriyor. Futbol karşılaşmaları ve boks müsabakaları yapılıyor. 1938’de de İnönü tamamen yıkıyor ve günümüze kadar etkisi sürüyor. Bu fotoğraf da o yıllardan kalan bir spor müsabakasını gösteriyor ve önemli bir tarihi belge değeri taşıyor.

'Basın Fotoğrafçılığı'nın 105 yılı bu sergide - 5

'Basın Fotoğrafçılarından (1908-2013)' başlıklı sergi 31 Ekim'e kadar Fotografevi'nde açık kalacak.

Sergide fotoğrafları yer alan fotomuhabirleri şunlar (İsim alfabetik sırasına göre):

Abdurrahman Antakyalı - Alaattin Büte - Ali Ersan - Ali Öz - Ara Güler - Aşil Samancı (Apollon) - Ayhan Günsev - Bogos Tarkulyan (Febus Efendi) - Burhan Tan - Cemal Göral - Cemal Işıksel - Cemal Işın - Coşkun Aral - Engin Irız - Ercan Arslan - Erdoğan Köseoğlu - Erhan Sevenler - Etem Tem - Faik Şenol - Ferit İbrahim - Garbis Özatay - Gökşin Sipahioğlu - Hamit Kınaytürk - Hikmet Ildız - Hilmi Şahenk - İlhan Demirel - Jean Weinberg - Kadir Can - Kemal Baysal - Kutup Dalgakıran - Meftun Olgaç - Muhsin Akgün - Murad Sezer - Mustafa Seven - Namık Görgüç - Nurettin Veral - Ozan Sağdıç - Özdemir Gürsoy - Sebah & Joaillier - Sebati Karakurt - Selahattin Giz - Selahattin Gökhan - Selçuk Aybatar - Sema İrigül - Semiha Es - Serkan Şentürk - Süleyman Süreyya Bükey - Şeref Köylübay - Şevket Uygun - Tuna Yılmaz - Yılmaz Canel

http://www.fotografevi.com

Sayfa Yükleniyor...