Bildiriye imza atan akademisyenlerden açıklama

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yayımladığı bildiriye imza attıkları için haklarında soruşturma başlatılan İstanbul'daki bir grup akademisyen ortak açıklama yaptı.

Bildiriye imza atan akademisyenlerden açıklama

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi bildirisine imza atan eski Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Mugan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kıvanç Ersoy ile eski Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın Beyoğlu'ndaki 6 Numaralı Şubesi'nde düzenledikleri toplantıda hazırlanan ortak metni okudu.

Metinde şu ifadelere yer verildi:

“Barış için akademisyenler olarak, 11 Ocak 2016'da 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirimizi kamuoyuna sunduğumuzdan beri çeşitli düzeylerde, biçimlerde suçlamalara ve saldırılara maruz kaldık. Bazı imzacıların can güvenliğinin tehdit edilmesine kadar varan bu saldırılar, her şeyden önce sözümüzü söyleyemez hale geleceğimiz için yükseköğretim kurumlarındaki yerimizi yok etmeye yöneldi. Buna karşın, barış ve demokrasi taleplerine sahip çıkan meslektaşlarımız aynı süreçte bizimle güçlü bir dayanışma gösterdiler.

Bunun en somut örneklerinden biri 11 Ocak'ta 1128 olan imzacı sayısının bir hafta sonra 2212'ye yükselmesidir. Özellikle üzerimizdeki baskı artırmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da harekete geçtiği bu günlerde, imzacılar olarak barış talebinin etrafından kararlı bir şekilde kenetlenmeye devam ediyor olmamız mutluluk verici. 11 Ocak'tan bu yana YÖK'ün üniversitelere talimat vermesi ve pek çok üniversitenin yönetiminin buna boyun eğmesi sonucunda çok sayıda imzacıya hukuki temelden yoksun, disiplin soruşturması açıldı.

Birçok imzacı tüyle keyfi bir biçimde üniversitelerden uzaklaştırıldı, evleri ve işyerleri basıldı, göz altına alındı. 11 Ocak'tan bu yana kamu üniversitelerinde en az 9 işten çıkarma, 5 istifa, 464 soruşturma, 27 uzaklaştırma, 153 ceza soruşturması ve 33 gözaltı vakası yaşandı. Vakıf üniversitelerinde ise en az 21 işten çıkarma, 1 zorla emeklilik ve 43 idari soruşturma gerçekleşti."

CAMCI: ÜNİVERSİTE ÖNÜNDE DERS VERECEĞİZ

Üniversitedeki görevine son verildiğini belirten Meral Camcı, "barışı talep eden akademisyenlere yönelik baskıların muhalif görüşleri tasfiye amaçlı olduğunu" söyledi.

Camcı, "Adli soruşturmaya uğrayan hiçbir arkadaşımızı yalnız bırakmayacağız, adliyelerde dayanışma içerisinde davaları takip edeceğiz. Sur'da ve diğer bölgelerde akademik nöbette olacağız. Barış için akademisyenler metni imzacılarının işten çıkartıldığı üniversitelerin önünde sokak dersleri düzenleyeceğiz. Akademik üretim alanımızı korumakta, barış talebimizi yüksek sesle dile getirmeye devam etmekte ısrarcıyız" şeklinde konuştu.

KAYA: BOYUN EĞMEDİKLERİ İÇİN...

Bildiriye imza attıktan sonra Nişantaşı Üniversitesi'nden atıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ise "üniversite yönetimlerine boyun eğmedikleri için birçok imzacı hocaya disiplin soruşturması açıldığını, bazı hocaların ise üniversitelerden uzaklaştırıldığını" savundu.

MUGAN: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mugan da hafta başı itibarıyla savcılığın kendilerine yönelik soruşturma başlatılması için harekete geçtiğini aktararak, "Meslek hayatımıza yönelen tüm tehditlere rağmen geri adım atmayacağımızı belirtmek istiyoruz" dedi.

YASAYA ELEŞTİRİ

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersoy ise Adalet Bakanlığı'na sunulan ve güvenlik güçlerine terörle mücadelede yeni yetkiler sağlayacak yasa tasarısını eleştirdi.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi adıyla bin 128 akademisyenin imza attığı bildiriyle ilgili inceleme başlatılmıştı.

Sayfa Yükleniyor...