Bir film maratonu daha başladı

18 Nisan'a kadar sürecek 29. İstanbul Film Festivali'nde 57 ülkeden 200'ün üzerinde film seyirciyle buluşacak.

Bir film maratonu daha başladı

Sinemaseverlerin her yıl merakla beklediği İstanbul Film Festivali başladı. 29. kez düzenlenen festival 15 gün boyunca 2009 ve 2010’un yeni yapımlarının yanı sıra sinemanın unutulmaz klasikleri ve usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 22 bölümde 57 ülkeden 243 yönetmenin 200’ün üzerinde filminden oluşan benzersiz bir program sunacak.

Radu Mihaileanu imzalı 'Paris'te Son Konser' filmiyle açılacak festivalin geniş programı:

GALALAR
Festivalin en çok ilgi gören bölümü Akbank Galaları kapsamında sinemaseverler, kaçırılmayacak 9 filmi herkesten önce izleme ayrıcalığını yaşayacaklar.

- Tek Başına bir Adam/ A Single Man (Tom Ford)
- Büyük Hata / Chloé (Atom Egoyan)
- Julie & Julia (Nora Ephron)
- Ben ve Orson Welles / Me and Orson Welles (Richard Linklater)
- Kontrolün Limitleri / The Limits of Control (Jim Jarmusch)
- Savaş Sırasında Yaşam / Life During Wartime (Todd Solondz)
Festivalin konuğu olarak İstanbul’a gelecek Todd Solondz, 17 Nisan Cumartesi günü saat 13.30’da Salon’da bir sinema dersi de verecek.

- Greenberg (Noah Baumbach)
- Yabancı / When We Leave (Feo Aladağ)

Uluslararası Yarışma’da Altın Lale için yarışacak filmler:
- Surat/ Face (Tsai Ming-Liang)
- Annemi Öldürdüm/ I Killed My Mother (Xavier Dolan)
- Aşkın Son Mevsimi/ The Last Station (Michael Hoffman)
- Gainsbourg (Joann Sfar)
- Sevdiğim Her Şey/ All that I Love (Jacek Borcuch)
- Matmazel Chambon/ Mademoiselle Chambon (Stephane Brizé)
- Akıntıya Karşı/ Undertow (Javier Fuentes-Leó)
- Orijinal Altyazılı/ V.O.S. (Cesc Gay)
- Fobidilya/ Phobidilia (Yoav Paz ve Doron Paz)
- Nowhere Boy (Sam Taylor Wood)
- Şeylerin Boktanlığı / The Misfortunes (Felix Van Groeningen)

Bir film maratonu daha başladı - 1 Surat (Tsai Ming-Liang)



Ulusal Yarışma bölümünde Altın Lale için yarışacak 11 film:
- Miraz Bezar / Ben Gördüm
- Nesli Çölgeçen / Denizden Gelen
- Zeki Demirkubuz / Kıskanmak
- A. Taner Elhan / Acı Aşk
- Yılmaz Erdoğan / Neşeli Hayat
- Çağan Irmak / Karanlıktakiler
- Atıl İnaç / Büyük Oyun
- Semih Kaplanoğlu / Bal
- Yağmur Taylan - Durul Taylan / Vavien
- Ümit Ünal /Ses
- Onur Ünlü / Beş Şehir

TEMİZLENMİŞ 'SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM'
Festival kapsamında 7 Nisan Çarşamba akşamı Atlas Sineması’nda gerçekleştirilecek özel gösterimde Atıf Yılmaz’ın 1978 tarihli filmi Selvi Boylum Al Yazmalım izleyici karşısına çıkacak. Sinema tarihinin en büyük aşk öykülerinden biri olarak kabul edilen filmin başrollerindeki Türkan Şoray ile festivalin bu yılki Sinema Onur Ödülü’nü alacak Kadir İnanır, filmin gösterimine katılarak sinemaseverlerle de buluşacak.

Festivalin Türk Sineması bölümünde 7 film de 'Yarışma Dışı' başlığı altında izleyicilerle buluşacak. Kars Öyküleri (Özcan Alper, Zehra Derya Koç, Ülkü Oktay, Ahu Öztürk, Emre Akay), 7 Avlu (Semir Aslanyürek), Kosmos (Reha Erdem), Yüreğine Sor (Yusuf Kurçenli), Pus (Tayfun Pirselimoğlu), Acı (Cemal Şan), Bornova Bornova (İnan Temelkuran)

Bir film maratonu daha başladı - 2 Festivalin gözde filmlerinden 'Kontrolün Limitleri' (Jim Jarmusch)

DÜNYA FESTİVALLERİNDEN
Dünya Festivallerinden, tanınmış yönetmenlerin çoğu ödüllü son yapıtlarından 23 film sunuyor.

Claire Denis ve Fransa’nın en ünlü romancılarından Marie N’Diaye’nin birlikte yazdıkları Beyaz İnsan / White Material, sömürgecilik karşıtı bir öykü anlatıyor.

Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan, Selanik Film Festivali’nde İnsani Değerler ödülü kazanan Lübnan / Lebanon, İsrailli yönetmeni Samuel Maoz’un ilk uzun metrajlı filmi.

Lou Ye’nin son filmi Bahar Sarhoşu / Spring Fever, cesur ve sınır tanımayan sahneleriyle ateşli bir aşk üçgenini anlatıyor.

Andrea Arnold, bol ödüllü ilk filmi Kırmızı Yol’un ardından, 2009 Cannes Özel Jüri Ödüllü son filmi Akvaryum / Fish Tank ile bölümün öne çıkan isimlerinden.

Rehine / Rapt, ünlü Fransız işadamı, Baron Edouard-Jean Empain’in 1978’de kaçırılmasıyla altüst olan hayatından esinlenen başarılı bir polisiye-politik film.

Christian Carion’un en son filmi Elveda / Farewell, soğuk savaş döneminin en önemli casuslarından Vladimir Vetrov’un dünyayı değiştirme hevesiyle ülkesinden vazgeçişinin öyküsü.

Getirin Kellesini / Perrier’s Bounty, 24 saat içinde borcunu ödemek zorunda kalan bir adamı izleyen heyecanlı bir gangster komedisi. Filmin başrolünde son dönemin gözde oyuncularından Cillian Murphy yer alıyor.

Fransız yönetmen Robert Guédiguian’ın son filmi Suç Ordusu / The Army of Crime 2. Dünya Savaşı’nın en tanınmış direnişçilerinden Parisli Ermeni şair Misak Manuşyan ve silah arkadaşlarının hikâyesini anlatıyor.

Bir film maratonu daha başladı - 3 'Ana' Bong Joon-ho

Christophe Honoré’nin son filmi Hayır Kızım, Dansa Gitmek Yok / Making Plans for Lena, kendi başına ayakta kalmaya çalışan bir kadının hikâyesi. Başrolünde Honoré’nin önceki filmlerinde de rol alan Chiara Mastroianni var.

Hirokazu Kore-eda’nın Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen son filmi Şişme Bebek / Air Doll, bir şişme bebeğin canlanıp hayatı keşfettiği hem neşeli hem hüzünlü bir hikâye.

Kore’nin Oscar aday adayı Ana / Mother, Yaratık / The Host filmiyle dünyaca ünlenen Bong Joon-ho’nun son filmi. Filmde bir annenin zihinsel özürlü oğlunu koruma çabaları anlatılırken Kore’deki toplumsal çöküş de vurgulanıyor.

NTV Belgesel Kuşağı
NTV’nin sponsorluğunu üstlendiği NTV Belgesel Kuşağı’nda bu yıl çevre kirliliği, müzik, plastik sanatlar, komplolar, din, sinema, bilim, moda, dans ve siyaset gibi farklı konuları işleyen 18 belgesel yer alıyor.

Bir film maratonu daha başladı - 4 Şok Doktrini

Altın Laleli yönetmen Michael Winterbottom’ın Mat Whitecross’la işbirliği yaptığı Şok Doktrini / The Shock Doctrine, merakla beklenen belgeseller arasında. Ocak ayında ’yi ziyaret eden ünlü yazar ve eylemci Naomi Klein’ın aynı adlı kitabından uyarlanan film, Klein’ın “Felaket Kapitalizmi” adını verdiği olguyu ele alıyor.

Savaş Fotoğrafçısı ve Dev Budalar ile tanıdığımız fotoğrafçı ve yönetmen Christian Frei’ın son belgeseli Uzay Turistleri / Space Tourists, dünyanın ilk uzay turisti İran asıllı Amerikalı Anousheh Ansari’nin çektiği görüntüleri de içeren, hem uzayda hem de Kazak steplerinde çekilmiş son derece çarpıcı bir belgesel.

Dünyanın en iyi fotoğrafçılarından Louie Psihoyos’un yönetmenliğini üstlendiği Koy / The Cove, sinemacılar, eylemciler ve dalgıçlardan oluşan bir ekibin Japon balıkçıların yunus katliamını izlemelerini konu ediyor. 2009 Sydney, Stockholm, Ghent ve Sundance’te İzleyici Ödülü, Seattle’da En İyi Film, Boston, Los Angeles, Toronto, Denver Sinema Eleştirmenleri’nin En İyi Belgesel ödüllerinin ardından Koy, En İyi Belgesel dalında da Oscarı kazanan film oldu.

Bir film maratonu daha başladı - 5 Koy

2004’te The Yes Men filmini çeken Chris Smith’in son belgeseli Çöküş / Collapse, bir felaket filmi. Amerika’yı alt üst eden mortgage krizini birkaç yıl önceden tahmin eden Michael Rupert’la yapılan röportajları konu alan Collapse, dünyanın petrol rezervlerinin tükeneceğini ve toplumsal düzenin çökeceğini öngörüyor.

NTV Belgesel Kuşağı’nda sinemaseverlerin olduğu kadar müzikseverlerin de kaçırmaması gereken belgeseller de yer alıyor. Kanadalı folk, country ve rock efsanesi Neil Young’ın hikâyesini anlatan Jonathan Demme’ın “yüksek sesli, ham, elektrikli rock’n’roll” filmi Neil Young’ın Bavulundan Şarkılar / Neil Young Trunk Show, hayranlarının kaçırmaması gereken bir film.

Davis Guggenheim’ın Gürültü Ustaları / It Might Get Loud, U2’dan The Edge, Led Zeppelin’in efsane gitaristi Jimmy Page ve The White Stripes’ın beyni Jack White’ı bir araya getiriyor. The White Stripes hayranları, ayrıca, grubun 2007 yılında Kanada’da yaptığı turne görüntülerinden oluşan Kuzey Işıkları Altında White Stripes / White Stripes Under Great White Northern Lights adlı belgeseli de kaçırmasın!

NTV Belgesel Kuşağı, 5-12 Nisan tarihleri arasında Beyoğlu Sineması’nda.

GENÇ USTALAR
Genç Ustalar bölümünde, ilk ya da ikinci filmleriyle dikkatlerini üzerine çekmiş 13 başarılı genç yönetmenin filmi yer alıyor.

Buenos Aires’te En İyi Yönetmen ödülünü alan senaryo yazarı ve yönetmen Pablo Agüero, Doronship 77’de bu kez, iki yabancıyı, Paris’te bir dairede bir araya getiriyor. Pablo Agüero ve başrol oyuncusu Anne Chretien, festivalin konuklarından.

Sundance’te senaryosuyla Uluslararası Sinemacılar Ödülü kazanan Alejandro Fernandez Almendras’ın ilk filmi Öksüz / Huacho Şilili köylü bir ailenin bir gününü anlatıyor.

Ghent ve Flandres’te En İyi Film, Kudüs’te En İyi Erkek Oyuncu Ödüllerini kazanan Gözleri Tamamen Açık / Eyes Wide Open, İsrail sinemasında son dönemde görülen yükselişin en iyi örneklerinden.

Bir film maratonu daha başladı - 6 'Doronship 77' Pablo Aguero

Türk asıllı Fransız yönetmen Matthias Gökalp’ın geçtiğimiz sene Cannes film Festivalinin Eleştirmenler Haftası’nı açan ve iş dünyasındaki rekabetle dalgasını geçen filmi Üstüne Alınma / Nothing Personal yine bu bölümdeki filmler arasında. Yönetmen Matthias Gökalp, İstanbul’a gelerek Türk seyircilerle ilk kez festivalde buluşacak.

YILLARA MEYDAN OKUYANLAR
Yıllara Meydan Okuyanlar bölümünde usta yönetmenlerin en son filmleri yer alıyor.

Ünlü İtalyan sinemacı Marco Bellocchio’nun bol ödüllü son filmi Yenmek / Vincere’de tarihin karanlık bir sayfasından söz ediyor. Film, Benito Mussolini’nin hiçbir zaman kabul etmediği gayrimeşru oğlunun annesi Ida Dalcer’in gerçek öyküsünü anlatıyor. Bellocchio festival için İstanbul’a gelecek ve festivalin açılış töreninde kendisine Yaşam Boyu Başarı Ödülü sunulacak.

Fransız Yeni Dalgasının en önemli yönetmenlerinden Alain Resnais’in gözde oyuncuları Sabine Azema ve Andre Dussollier ile birlikte çalıştığı filmi Yabani Otlar / Wild Grass’ta kayıp bir cüzdanın peşindeki orta yaşlı bir çiftin romantik maceralarını anlatıyor. Seksen altı yaşındaki Resnais, bu filmiyle 2009’da Cannes’da Kariyer Özel Ödülü ve Jüri Özel Ödülü kazandı.

2009 Cannes’da Jüri Özel Ödülü’yle taçlandırılan kariyerinde başarılı birçok filme imza atmış Jacques Rivette seksen yaşına rağmen sinemaya son hız devam ediyor. Yazar Raymond Roussel’in hayatına dayanan son filmi



bir sirkte geçiyor. Filmin başrol oyuncularından Jane Birkin festivalin konuğu olarak İstanbul’a gelerek izleyicilerle buluşacak.

Bir film maratonu daha başladı - 7 'Kötü Polis' Werner Herzog

Venedik’te 2009’da Altın Aslan’a aday gösterilen Patrice Chéreau’nun Zulüm / Persécution ve Werner Herzog’un başrollerinde Nicolas Cage, Eva Mendes ve Val Kilmer’ın paylaştığı son filmi Kötü Polis / Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans bölümün diğer filmlerinden.

LG İLE GECEYARISI ÇILGINLIĞI
İstanbul Film Festivali’nin uyarıcı, sarsıcı, kışkırtıcı filmleri uykuya tercih edenlerin dört gözle beklediği geleneksel geceyarısı sinemasında yer alan 3 film, Cuma geceleri Beyoğlu ve Cumartesi geceleri Atlas sinemasında saat 24.00’te sinemaseverlerin uykusunu kaçırmaya hazırlanıyor.

İsveçli gazeteci-yazar Stieg Larsson’un Millennium Üçlemesi, tam 41 ülkede 21 milyon satarak rekor kıran, hipnotize edici, müthiş bir roman dizisi... Niels Arden Oplev tarafından, Türkiye’de de yayınlanan üçlemenin ilk kitabından sinemaya uyarlanan Ejderha Dövmeli Kız / The Girl with the Dragon Tattoo, İskandinavya’da izleyici rekorları kırdı. Film, hakaret suçundan hapse girmek üzere olan bir gazeteciyle gizemli, asosyal, uyumsuz bir hacker kızın, zengin, sanayici bir ailenin kanlı geçmişini araştırmalarını konu alıyor.

Bir film maratonu daha başladı - 8 'Boşluk' Gaspar Noe

Gaspar Noé'nin Cannes’da Altın Palmiye için yarışan son filmi Boşluk / Enter the Void kendi deyimiyle “psikedelik bir melodram”. Tibet Ölüler Kitabı’ndan esinlenen, “çağdaş sinema terimleriyle tanımlanamayan” bu avangart film, iki kardeşin uyuşturucu dolu yolculuklarını halüsinasyonlar aracılığıyla anlatıyor. Filmin yönetmeni Gaspar Noé de festivalin konuğu olarak İstanbul’a gelerek filminin gösteriminden önce seyircilerle buluşacak.

Geçtiğimiz yıl Toronto Film Festivali’nin en çok konuşulan filmlerinden biri olan Bizi Şerden Koru / Deliver Us From Evil bir diğer kışkırtıcı geceyarısı filmi.. Son yıllarda Vekil Öğretmen / The Substitute ve Just Another Love Story filmleriyle tanınan Ole Bornedal, bu kez küçük bir kasabada patlak veren nefret ve yabancı düşmanlığı hikâyesini Bosnalı bir göçmenle iki kardeşin öyküsünü birleştirerek anlatıyor.

MAYINLI BÖLGE’YE DİKKAT!
Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin artık gelenekselleşen, Mayınlı Bölge’sinde bu yıl farklı tür ve anlatım teknikleriyle sınırları zorlayan, yaklaşımları ve teknik özellikleriyle sıra dışı 10 film yer alıyor.

György Palfi ilk iki filmi Hıçkırık ve Taxidermia’da olduğu gibi mayınlı bölge bölümüne yakışır biçimde yeni tarzlar denemeye devam ediyor. Macar yönetmenin üçüncü filmi Arkadaşın Değilim / I Am Not Your Friend, öyküden çok doğaçlama oyunculuklara dayanan, arkadaşlık üzerine bir düşünce fırtınası.

Larry Clark’ın Kids ve Ken Park filmlerinin senaryo yazarı, 2007 yapımı Mister Lonely’nin yönetmeni, bağımsız Amerikan sinemasının en önemli genç yönetmen ve yapımcılarından Harmony Korine, bu kez yapımcılığını ünlü modacı agnès b.’nin üstlendiği kurmaca bir dramla festivalde... Dünya prömiyeri Toronto Film Festivali’nde yapılan Çöpcinsel / Trash Humpers, sokakta yaşayan bir grup tuhaf yaşlı adam ve kadını anlatıyor.

Bir film maratonu daha başladı - 9 'Çöpcinsel' Harmony Korine

Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış bölümünün en iyi filmi seçilen Köpek Dişi / Dogtooth, Saraybosna, Montreal ve Sitges film festivallerinde de ödüller aldı. Başka bir evrendeymiş gibi kopuk bir gerçeklikte yaşayan bir aileyi gözlemleyen Yorgos Lanthimos’un filmi, sertliği ve soğuk, mesafeli bakışıyla Haneke ve Lars von Trier’in filmlerini anımsatıyor.

Venedik Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ve UNICEF ödüllerini kazanan Erkeksiz Kadınlar / Women Without Men, dört kadın üzerinden Şah’ın iktidara yeniden gelişini anlatıyor. Türkiye’de de yakından takip edilen İranlı kadın sanatçı Şirin Neşat’ın bu ilk filmi, siyasal ve şiirsel yapısıyla Toronto Film Festivali’nde eleştirmenlerden büyük övgü aldı.

CANLANDIRMA SİNEMASI: ESTONYA
Canlandırma Sineması’nın bu yılki konuğu, Başkenti Tallinn, 2011 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanını alacak olan Estonya. 1930’larda başlayan canlandırma film geleneği 1950’lerde yeniden yükselirken, kukla film stüdyoları kuran Estonya, ödüllü özgün yapımlarıyla canlandırma dünyasının saygın ülkelerinden.

ŞAİR, VAKANÜVİS VE İSYANCI: ELIA SULEIMAN
İstanbul Film Festivali kapsamında, dikenli mizah anlayışı Jacques Tati ve Buster Keaton’la karşılaştırılan, Filistinli yönetmen Elia Suleiman’ın 2009’da Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan son filmi Geride Kalan / The Time That Remains dâhil tüm yapıtları izleyiciyle buluşacak. Filistinli olmayı kendine özgü şiirsel tarzıyla sorgulayan ve Primo Levi ve Walter Benjamin hayranı olduğunu her fırsatta belirten, uzun bir süre New York ve Paris’te kendi deyimiyle “gönüllü sürgün” yaşayan Elia Suleiman, festivalin konuğu olarak İstanbul’a da gelecek ve 16 Nisan Cuma günü saat 16.00’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde bir sinema dersi verecek.

JOSEPH LOSEY: SINIF VE GÜÇ
İstanbul Film Festivali’ne bu yıl, ustalara saygı bölümünde konuk olacak bir diğer yönetmen ise Bertolt Brecht’in çömezi, yoldaşı; Harold Pinter’ın dostu ve çalışma arkadaşı; duygusal dengesizliğin, cinsel çıkmazların, dışlananların, şiddet dolu aşk öykülerinin yönetmeni Joseph Losey.

Losey, McCarthy’nin komünist avında şimşekleri üzerine çekmesine rağmen ikinci dünya savaşı sonrasında Avrupa Sanat sinemasına damgasını vuran “büyük yönetmen”ler arasında sayılıyor. Losey’nin 40 yıla yakın süren ilginç sinema kariyerinden sinema yazarı Fatih Özgüven’in seçtiği yedi filmi festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

ANILARINA
Festivalin bu yılki Anılarına bölümü, son bir yılda yitirdiğimiz Fransız yönetmen Eric Rohmer ile Türk yönetmenler Zeki Ökten, Halit Refiğ ve Ahmet Uluçay’a adandı.

Bölüm kapsamında, Zeki Ökten’in Pehlivan, Halit Refiğ’in Gurbet Kuşları ve Amerika’da çektiği çok az görülmüş kısa filmi Araya Girenler / The Intercessors, Eric Rohmer’in Maud'la Bir Gece filmleri ile düzenlenecek özel bir gecede Ahmet Uluçay’ın Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filmleri gösterilecek.

YENİ BÖLÜMLER
“İstanbul: İçeriden ve Dışarıdan”
Sponsorluğunu Turkmax’ın üstlendiği İstanbul: İçeriden ve Dışarıdan adlı bölüm kapsamında Jules Dassin’in Topkapı’sından Atıf Yılmaz’ın Ah Güzel İstanbul’una, Jess Franco’nun kült erotik korku filmi Vampyros Lesbos gibi İstanbul’a farklı açılardan bakan 13 uzun metrajlı film izleyiciyle buluşacak.

Bölümdeki filmlerden Tod Browning’in yönettiği 1920 yapımı sessiz film İstanbullu Bakire / The Virgin of Stamboul ve Lumiere Kardeşlerin dünyada ikinci kez Haliç’te gerçekleştirdikleri kamerayla kaydırma hareketini de içeren Haliç Manzarası adlı kısa filmi bölümün dikkat çeken yapıtlarından.

“Antidepresan”
Antidepresan başlıklı bölümde, hayatı hafife alan, eğlendirirken düşündüren, mizaha ve dünyaya farklı açılardan bakan 10 film izleyiciyle buluşacak.

BBC’de yayınlanan bir diziden yola çıkarak yapılan Kısırdöngü / In the Loop, ABD Başkanıyla İngiltere Başbakanının Ortadoğu’da bir savaş çıkarma heveslerini son derece mizahi bir dille anlatıyor. Armando Iannucci’nin yönettiği film, En İyi Uyarlama Senaryo dalında Oscar’a aday gösterildi.

Ünlü oyuncu Drew Barrymore’un ilk yönetmenlik deneyimi Patenci Kızlar / Whip It, birçok eleştirmenden tam not aldı. Bir genç kızın paten yarışlarına katılmasını anlatan filmin başrolünde Ellen Page, Marcia Gay Harden ve Juliette Lewis yer alıyor.

En son Üç Bilge Adam’la festivalde izlediğimiz Mika Kaurismaki’nin son filmi Aşk Yuvası / The House of Branching Love, ayrılan bir çift üzerinden Finlandiya’nın değişen toplumsal dinamiklerini de gözler önüne seriyor.

Bunny ile Boğa / Bunny and the Bull, İngiliz mizahıyla yoğrulmuş son derece eğlenceli ve yaratıcı bir yol filmi. Paul King’in yönettiği görsel açıdan Michel Gondry’yi anımsatan, filmin kahramanları, kartondan ve köpükten yapılma dekorların içinde İngiltere’den Avrupa seyahatine çıkıyorlar.

Kanadalı Jacob Tierney’nin yönettiği ilginç ergen filmi Troçki / The Trotsky, kendini Sovyet kahramanı Trotsky’nin reenkarnasyonu sanan bir gencin hikâyesini anlatıyor. 1995 yılında Terence Davies filmi The Neon Bible’ın başrol oyunculuğunu üstlenen Jacob Tierney’nin yönettiği film, Tokyo ve Halifax Film Festivallerinde İzleyici ödülü kazandı. Filmin yönetmeni Jacob Tierney de festival için İstanbul’a gelecek yönetmenlerden.

“Büyüleyici İsyancılar: Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Bağımsız Sinemacılar Seçkisi”

Festivalin yeni bölümlerinden “Büyüleyici İsyancılar: Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Bağımsız Sinemacılar Seçkisi”, Ortadoğu ülkelerinin çağdaş ve bağımsız sinemalarını bir araya getiriyor. Ortadoğu sinemalarını ve görsel sanatlarını tanıtma ve destekleme amacıyla kurulmuş olan New York merkezli sanat kurumu ArteEast’ten Rasha Salti’nin küratörlüğünde yapılan seçkide yer alan 11 film trendleri aşan, eleştirmenlerin beğenisini kazanan yaratıcı yeteneklerin kurmaca ve belgesel yapımlarını bir araya getiriyor

İyi bir Başlangıç: 30 Yılın En İyi İlk Filmleri
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyeleri, 1980’den 2010’a kadar çekilen “ilk filmleri” değerlendirdi ve “son 30 yılın en iyi başlangıçları”nı seçti. Bu listede beş film, İstanbul Film Festivali kapsamında İyi Bir Başlangıç başlıklı özel bir bölümde seyirciyle buluşacak. Bu beş benzersiz ilk filmin gösterimleri, SİYAD üyesi sinema yazarlarının film öncesinde yapacakları sunumlarla gerçekleştirilecek.

SİYAD üyelerinin seçtiği bu beş en iyi ilk film seçkisinde; Quentin Tarantino’nun tarzını bir tür olarak sinemaya sokan Rezervuar Köpekleri / Reservoir Dogs, Jane Campion’ın tuhaf karakterleri ve iki zıt kız kardeşin hikâyesiyle Sweetie, Coen Kardeşlerin ucuz korku filmlerinin korkutuculuğunu ucuz gerilim filmlerinin sürükleyiciliğiyle birleştiren neo-noir filmi Kansız / Blood Simple, Michael Haneke’nin tüketici toplumunun insanın kanını donduran kişiliksizliğini bir Avrupa tarzı olarak acımasızca sinemaya getiren Yedinci Kıta / Seventh Continent ve Lars von Trier’in içten dışa çözülen bir dedektif öyküsüyle psikolojik çürümeyi anlatan filmi Suç Unsuru / Element of Crime yer alıyor.

YAN ETKİNLİKLER
Festival kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra 15 gün boyunca festivaldeki temalarla bağlantılı sinema dersleri, söyleşiler, partiler ve paralel etkinlikler de gerçekleşecek.

- 'HAYAT KURGU MUDUR?' BİR MARIO RIZZI FİLMLERİ SEÇKİSİ (10 Nisan Cumartesi, Akbank Sanat, saat 10.00-12.00-14.00)
- SÖYLEŞİ: VİDEODRAM = VİDEO ART MI SİNEMA FİLMİ Mİ? (10 Nisan Cumartesi, Salon, saat 16.00 )
- SİNEMA DERSİ: PRIIT PÄRN–ÖYKÜYÜ KURMAK (12 Nisan Pazar, Akbank Sanat, saat 16.00)
- SÜRPRİZ FESTİVAL PARTİSİ (13 Nisan Salı, Salon)
- SİNEMA DERSİ: ANDERS REFN (15 Nisan Perşembe, Salon, saat 16.00)
- SİNEMA DERSİ: ELIA SULEIMAN (16 Nisan Cuma, Boğaziçi Üniversitesi, saat 16.00)
- HİSAR KISA FİLM SEÇKİSİ 2010 (16 Nisan Cuma, Beyoğlu Sineması, saat 16.00)
- ATÖLYE: FİLM, İNSAN HAKLARININ YÜZÜ MÜ? (16 Nisan Cuma, Akbank Sanat, saat 16.30)
- SİNEMA DERSİ: TODD SOLONDZ (17 Nisan Cumartesi, Salon, saat 13.30)
- AKBANK 6. KISA FİLM FESTİVALİ: ÖDÜLLÜ FİLMLER ( 4-11-18 Nisan Pazar, Akbank Sanat, saat 11.00)
- SERGİ: DAVID LYNCH'İN FOTOĞRAF VE GRAVÜRLERİ (9 Nisan–29 Mayıs, Artane / Salı-Cumartesi, saat 11.00-19.00)
- KÖPRÜDE BULUŞMALAR (12-16 Nisan)

FESTİVAL BİLETLERİ NE ZAMAN, NEREDE?
Festival biletleri 20 Mart Cumartesi günü satışa çıkıyor. Sinemaseverler biletlerini Beyoğlu’nda Atlas ve Yeni Rüya, Kadıköy’de Kadıköy sinemalarında açılacak gişelerden, İKSV binası ve Biletix’ten satın alabilecek.

Sinemaseverler, bu yıl da İstanbul Film Festivali’nde filmleri yine çok uygun fiyatlara izleme şansına sahip olacak. Biletlerde düşük fiyat uygulaması, iki yıldır olduğu gibi bu yıl da sürüyor: Festivalde biletler tam 10 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 TL olacak.

Hafta içi gündüz seansları ise yalnızca 3,50 TL. Akbank Galaları’nın bilet fiyatları 15 TL. Festivalin Türk Sineması bölümünde yer alan filmler için de bilet fiyatı tüm seanslarda yine 3,50 TL.

Ayrıntılı bilgi için: iksv.com

Sayfa Yükleniyor...