Çevreye 58 milyar avro

Avrupa Birliği Çevre Faslı süreci içinde, su, atık, hava, endüstriyel kirlilik ve doğa koruma alanlarında toplam 58 milyar 615 milyon avro yatırım yapılacak.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, 'nin Avrupa Birliği katılım müzakereleri çerçevesinde, geçen yıl açılan çevre faslı süreci içerisinde, 2007-2023 yılları arasında su, atık, hava endüstriyel kirlilik ve doğa koruma alanlarında toplam 58 milyar 615 milyon avro yatırım yapılmasının öngörüldüğünü söyledi.

Kadıoğlu, Yapı Üreticileri Federasyonu tarafından Swissotel Bosphorus'da düzenlenen, ''Kopenhag Mutabakatı, Avrupa Birliği'nde (AB) Müzakereye Açılan Çevre Faslı'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 192 ülkenin taraf olduğu İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ne 2004 yılında taraf olduğunu anımsattı.

Türkiye'nin 2009'da ise Kyoto Protokolü'ne de resmen taraf olduğunu hatırlatan Kadıoğlu, bu protokolün dünya ülkelerinin 1990'larda iklim değişikliklerinin negatif etkisini ve bununla mücadeleyi belirlemek amacıyla oluşturduğunu belirtti.

Kyoto Protokolü'nün ilk etabının 2008-2010 yıllarını kapsadığını söyleyen Kadıoğlu, ''Bakanlık olarak çevresel kirlenme, iklim değişiklikleri, atık, endüstriyel atıklarla mücadele konusunda son yıllarda önemli çalışmalar yapıyoruz'' dedi.


ÇEVRE ALANINDA YATIRIMLAR

Türkiye'nin iklim değişikliklerinin olumsuz etkilerine karşı en hassas bölgeler arasında bulunan Akdeniz Havzası'nda olduğuna işaret eden Kadıoğlu, 1850-2002 yılları arasında emisyon oranlarının Amerika'da yüzde 29,3, Çin'de 7,6 ve Türkiye'de ise yüzde 0,4 olduğunu kaydetti.

Kadıoğlu, 2007'de sektörlere göre toplam sera gazı emisyonlarının dağılımının ise enerjide yüzde 77,4 (288,3 milyon ton karbondioksit eşdeğeri) atıkta yüzde 8,5 (31,8 milyon ton karbondioksit eşdeğeri) tarımda yüzde 7,1 (26,3 milyon ton karbondioksit eşdeğeri) ve sanayi ise yüzde 7 (26,2 milyon ton karbondioksit eşdeğeri) olduğunu aktardı.

Geçen yıl Aralık ayında Kopenhag'da düzenlenen BM İklim Zirvesi'nde kabul edilen ve bir yol haritası olan görülen mutabakat metninde, küresel sıcaklığın 2 derecenin altında tutulması ve sürdürülebilir kalkınma için düşük emisyonlu kalkınma stratejilerinin benimsenmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Kadıoğlu, metinde ayrıca az gelişmiş ve gelişmemiş ülkelere yönelik olarak emisyon azaltım ve uyum çalışmaları için finansman oluşturulması ve ''Kopenhag Yeşil Fonu''nda oluşturulmasının prensip olarak benimsendiğini dile getirdi.

Türkiye'nin AB adaylık müzakereleri kapsamında geçen yıl Aralık ayında açılan çevre faslı hakkında bilgi veren Kadıoğlu, açılan fasıllardan 12'ncisinin çevre konusunda olduğunu aktardı.

Avrupa Birliği adaylık sürecinde çevre konusunun kendilerini çok zorlayacaklarını bildiklerini söyleyen Kadıoğlu, aslında çevre fasıllarının en son açılan fasıl olduğunu aktardı.

Kadıoğlu, konuşmasında şunlara yer verdi:

''Türkiye, çevre faslının kriterlerini yerine getirmesi halinde, kamu ve çevre sağlığını korumak, deniz, göl ve nehirlerin daha yüksek kalite ve standartlar getirilmesi yönünde önemli fayda sağlayacaktır. Ayrıca süreç içerisinde deniz ve kıyılarda yapılacak çalışmalar turizmin gelişmesini sağlayacak, değişik bölgelerde temiz hava merkezleri kurulacak, arıtma tesislerinin sayıları artırılacak, biyolojik çeşitlilik korunacak ve eko-turizm yaygınlaşacaktır. Çevre faslı süreci içerisinde 2007-2023 yılları arasında su, atık, hava endüstriyel kirlilik ve doğa koruma alanlarında toplam 58 milyar 615 milyon avro yatırım yapılması öngörülmektir.''

Yapı Üreticileri Federasyonu Başkanı Adnan İğnebekçili de Kyoto Protokolü ve AB çevre mevzuatına uyum sürecinde halkın yaşam standartlarının artırılması ve çevreyle uyumlu kalkınma modellerinin hayata geçirilmesi açısından büyük yararlar sağlayacağına inandıklarını aktardı.

Bu süreçte başta sanayi olmak üzere tüm sektörlerin ciddi teknolojik yatırımlar yapması gerektiğine vurgu yapan İğnebekçili, özelikle altyapı eksikliklerinin tamamlanması amacıyla yeni üniteler inşa edilmesinin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...