Çinekop için "Çanakkale geçilmez"

Çanakkale’de 20 santimetrenin altındaki çinekop balığını satmak isteyen balıkçılar, vatandaşların ihbarı üzerine yakayı ele verdi.

Çinekop için "Çanakkale geçilmez"

Yetkilerin bu konudaki girişimine  tavır koyan  bazı kişilerin müdahalesi güvenlik güçleri marifetiyle engellendi. Çanakkalelilerin ihbarı üzerine olay yerine gelen İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri gerçekleştirdiği denetimler sonucunda satılması yasak olan balıklara el koydu.


Çanakkale Olay gazetesinin haberine göre, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Haziran 2011’de alınan kararla 20 santimetrenin altında avlanması yasak olan çinekop balığını satmak isteyen bazı balıkçılar ile denetim yapan yetkililer arasında tartışma yaşandı.   

Tartışmanın büyümesiyle olay yerine polis ekipleri çağrıldı. Olay yerine gelen polis ekiplerinin müdahalesiyle tartışma yatışırken, bazı balıkçıların büyük şehirlerde yasak nedeniyle satamadığı küçük balıkları Çanakkale’ye getirip satmaya çalıştığı da iddia ediliyor. Çanakkale’de bazı balıkçıların tezgahında 30 kilo civarında küçük çinekop balığına el konulduğunu ifade eden Çanakkale SS Merkez 1 Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz, kooperatif olarak aldıkları karar gereği ihaleye çıkan balıkları satın aldıklarını ve vatandaşlara ücretsiz dağıttıklarını belirterek; “20 santimetrenin altında olan balıklar yasaklandı. Geçtiğimiz hafta sonu 20 santimetrenin altında olan çinekop balığını satışa sunuyorlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü balıklara el koyuyor. Bunun akabinde o balıklar aynı gün ihalede satılması lazım. Vergi dairesinden de görevliler geliyor. Balıkların satışını gerçekleştiriyorlar. Bizde balıkhaline gittik. Baktık balıklar küçük. Bu balıklar satış yerinden alınmış. Su ürünlerinden ilgili elemanı balıkların ihalesi için gönderdim. O balıkları satın aldık ve vatandaşlara ücretsiz olarak dağıttık” dedi.

Kaçak balık satılmasına şiddetle karşı olduklarını kaydeden Özkurnaz; “Su Ürünleri Kooperatifi olarak aldığımız karar gereği, ne kadar kaçak balık gelirse, o balıkları ihalede biz alacağız. Bu aldığımız balıkları da vatandaşa ücretsiz dağıtacağız. Denizin talan etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Su Ürünleri Kooperatifi ve balıkçılarımızın bu konuya hassas olmaları lazım. Bu konuda gerekli şikayetleri ilgili mercilere yapılması gerekir. Biz buna önem veriyoruz. Balıkçılığın devam etmesi adına bu konulara sahip çıkmak düşüncesiyle hareket ediyoruz” diye konuştu.

20 santimetrenin altındaki balıkların tutulması ve satılmasının yasak olduğunun altını çizen Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Hasan Uysal ise, Çanakkale’nin bu konuda titiz davrandığını dile getirerek şu şekilde konuştu: “’de 20 santimetrenin altında balık avcılığı yasak. Bazı arkadaşlar bu balıkları kaçak satıyor. Ancak son birkaç gündür engellendi. Çanakkale’de birisinin sattığını duyduk. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri müdahale etti ve bu balıklar kaldırıldı. 20 santimetrenin altındaki balığın tutulması ve satılması yasaklandı. Çanakkale şu anda bu konuda titiz. Bu balıklar satılmıyor ve sattırılmıyor” şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...