"Cumhurbaşkanlığı kütüphanesi ve sergi alanının inşaatına başladık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. İstanbul Kitap Fuarı'nda konuştu.

"Cumhurbaşkanlığı kütüphanesi ve sergi alanının inşaatına başladık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'da yaptığı konuşmadan satırbaşları:

-Sipariş çalışmalarla bir yere varamayız. Kendi hikayemizi, kendi nitelikli eserlerimizi önce kendimiz anlatmalıyız. CNR Kitap Fuarı bu açıdan örnek olacaktır.

-Biz kendi tarihimizi yazmayınca, bizim edebiyat camiamız bu konuları eserlerinde işlemeyince maalesef başkalarına esir oluyoruz. Bu ülke on yıllar boyunca 'Gece Yarısı Ekspresi' gibi üçüncü sınıf kara propaganda filmlerinin lekesini temizlemekle uğraşmıştır. Emin olun bu mücadele farklı bir şekilde bugün de devam ediyor. Son yıllarda yaşadığımız hadiselerin uluslararası medya kuruluşları tarafından nasıl bir çifte standartla aktarıldığını eminim sizler de çok iyi biliyorsunuz. Teröristleri kahramanlaştıran, gerçek mağdurları yok sayan, ülkemizi ve devletimizi töhmet altında bırakan yayınların gerisinde art niyetli bir kurgu bulunuyor. Ülkemize yönelik bu tavrın en çarpıcı örneklerinden biri de kuşkusuz 15 Temmuz darbe girişimidir.

- (15 Temmuz) O gece yaşananların farklı etkinlikler, farklı edebiyat ve sanat dalları aracılığıyla tekrar tekrar işlenmesi büyük önem arz ediyor. Bu mirasa sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur. Her hadisede olduğu gibi bu konularda da başkalarının insafına, vicdanına, çalışmalarına bel bağlayamayız. Ödünç akılla, ödünç kavramlarla, sipariş çalışmalarla bir yere varamayacağımızı artık kabul etmeliyiz.

-Gösterilen onca çabaya rağmen ülkemizdeki kitap okuma oranlarını arzu ettiğimiz seviyelere çıkaramadığımızı üzüntüyle ifade etmek durumundayım. Günde 3-5 saatini televizyona, çok daha fazlasını internete ayıran insanımızın kitap okumaya hasrettiği sürenin yılda 10 saati bulmaması bize asla yakışmayan bir tablodur. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen, bölgesinde ve küresel ölçekte iddiaları olan bir ülkenin kitap okuma oranının da buna uygun olması gerekir.

-Arama motoruyla 140 karaktere sığdırılan aforizmalarla alim olunamaz. Bu şekilde sadece malumatfuruş olunabilir, yarım porsiyon aydın olunabilir, başka bir şey olunamaz. Bilgi, ilim, hikme ve idrak için fikir çilesi çekmek gerekir.

- Gün bitmeden değerini yitiren değil, zamana meydan okuyan, asırlar boyu ayakta kalan eserler bırakmak için zahmet de emek de şarttır. Ecdadımız böyle yapmıştır. Bugün dünyada söz sahibi ülkeler, böyle yapmaktadır. Bizim de kitapla, kalemle, kütüphanelerle, kitap fuarlarıyla münasebetlerimizi tekrar düzenlememiz, eksiklerimizi tamamlamamız şarttır.

- Külliye alanının güney tarafında Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ile çok amaçlı sergi salonunun inşasına başladık. Matbu ve elektronik yayınların bulunacağı bu kütüphanede hedefimiz 5 milyon cilt basılı kitabı, milletimizin hizmetine 24 saat sunmaktır. Burada yazma eserlerden özel kütüphanelere, süreli yayınlardan elektronik kitaplara kadar zengin bir içerik bulunacaktır. 24 saat açık olacak kütüphanemizde genci, yaşlısı, öğrencisi, akademisyenleriyle tüm vatandaşlarımız kitaplarla haşır neşir olmanın, okumanın, tefekkür etmenin tadına varacaktır. Dünyanın birçok ülkesinde iz bırakan, kütüphaneciliğin seyrini değiştiren, milletlerin hayatına yön veren kütüphaneler vardır. İnşallah Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi de bu noktada ülkemizde bir emsal olacak, çığır açacaktır. Yeterli mi? Değil. Bu ilk olacaktır.

-Şüphesiz bu tür çalışmaların her geçen gün çıtayı daha da yükselterek markalaşması gerekiyor. İnşallah el birliği içerisinde mücadele ederek, ülkemizi kitap fuarcılığı alanında da ana merkezlerden biri haline getireceğimize inanıyorum. Tüm vatandaşlarımı, özellikle gençlerimizi, çocuklarımızı, buradaki hazineyi keşfetmeye davet ediyorum." 

Müslümanların ilk emri "Oku" olan bir dinin müntesipleri olduğunu aktaran Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peygamber Efendimiz 'İlim müminin yitik malıdır, nerede bulursa alır.' diye buyuruyor. Bizim tarihimizde kalem kılıçtan önce gelir. Hakim olduğu coğrafyalarda daha 800'lü yıllarda dünyanın önde gelen ilim merkezlerini kurmuş, tarihe bu şekilde yön vermiş bir ecdadın torunlarıyız. Bu millet sıradan bir millet değil. Beytulhikme'den Nizamiye medreselerine, Uluğ Bey Medresesi'nden Orhan Gazi Medresesi'ne üç kıtaya serpilen külliyelere, şifahanelere, mekteplere kadar gerçekten büyük bir birikimin mirasçılarıyız. Abbasi, Emevi, Endülüs, Selçuklu ve Osmanlı gibi geriye iz bırakan devletlerin en önemli vasfı, ilme, kaleme ve kitaba atfettikleri değerdir. Ne zamanki değerler hiyerarşisi alt üst oldu, o zaman çöküş başladı. Tarihimizde ilmi açıdan gerilememiz, siyasi açıdan gerilememiz de aynı zamana tekabül eder. Çünkü her başarının ardında büyük bir bilgi birikimi vardır. Bunun için son 14 yıldır eğitime özel önem veriyoruz. Eğitim sistemimizi reforme etmek, altyapısını güçlendirmek, müfredatını zamanın ihtiyacına göre güncellemek noktasında birçok adım attık. 270 bin yeni derslik inşa ederek, internet erişimini yaygınlaştırarak, akıllı tahtalar, kütüphaneler ile okullarımız teçhiz ederek bu alanda belli bir aşamaya geldik."

Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için yoğun gayret sarf ettiklerine belirten Erdoğan, "Bakanlıklarımız yanında belediyelerimiz, STK'larla bu konuda inisiyatif alamaya başladılar. Yarışmalar, fuarlar, kültür günleri, kitap okuma kampanyaları gibi etkinliklerle bu alanda bir farkındalık oluşturmaya çalıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Konuşmaların ardından Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Münir Üstün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Necip Fazıl Kısakürek'in eserlerini hediye etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da fuarın onur konuğu Hasan Aycın'a bir plaket sundu.

4. CNR Uluslararası Kitap Fuarının resmi açılışı, kurdele kesimiyle yapıldı. 

Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, bazı AK Parti milletvekilleri ile davetliler katıldı

Sayfa Yükleniyor...