Deniz Seki yeniden yargılanmayı talep etti

1,5 yıldır cezaevinde tutuklu olan Deniz Seki, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne mektup göndererek yeniden yargılanma talebinde bulundu.

Deniz Seki yeniden yargılanmayı talep etti

"Uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan hakkında verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası onanan ve Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan hükümlü Deniz Seki, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği mektupla yeniden yargılanmayı talep etti.

Seki'nin avukatı Naim Karakaya tarafından yapılan yazılı açıklamada, bir buçuk yıldır Bakırköy Kadın Cezaevi'nde hükümlü bulunan Deniz Seki'nin, kaleme aldığı bir mektubu İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndererek yeniden yargılanma talebinde bulunduğu belirtildi.

''BU YARGININ HASTALIKLI DÖNEMİNİN TEK MAĞDURU OLARAK HALA İÇERİDEYİM'' 

Açıklamada, Seki'nin mektubunda, hakkındaki soruşturmayı yürüten dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar ve hüküm veren üç hakimden ikisi hakkında soruşturma açıldığı ve bu kişilerin açığa alındıklarını hatırlattığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Seki ayrıca verilen kararın ne Yargıtay Dairesi ne Ceza Genel Kurulu ne de Anayasa Mahkemesi'nden oy birliğiyle geçmediğini savundu. Seki, dönemin İstanbul Jandarma Komutanı hakkında müebbet hapis istemiyle dava açıldığının da altını çizdi. Seki mektubunda, 'Bu yargının hastalıklı döneminin tek mağduru olarak hala içerideyim. O dönem yargı tarafından mağdur edilen herkese geç de olsa iade-i itibar yapılmışken bana bu yapılmamıştır. Yargılamamda yapılan bu kadar usulsüzlüğe, hukuksuzluğa rağmen Yargıtay da, Anayasa Mahkemesi de bu hukuksuzluklara maalesef sessiz kalmayı tercih etmiştir. Ben yargıdan af ya da merhamet istemiyorum. Kapalı cezaevinde geçirilecek süreyi de tamamlayarak yeniden yargılanma isteğinde bulunmayı da özellikletercih ettim. Tek isteğim bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından yeniden yargılanmamdır. Sizden gereğini samimi, kalbi duygularla ve içten saygılarımla talep ediyorum' dedi."

Avukat Karakaya, Seki'nin mektubunu, yeniden yargılama talepli dilekçesiyle birlikte İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunduğunu da belirtti.

Sunulan dilekçede, Deniz Seki'nin mahkum edildiği mahkemelerin adil yargılama yapmadıkları gerekçesiyle kaldırıldıklarına dikkat çekilerek, özel görevli mahkemelerce verilen hükümlere konu yargılamaların yeniden görülmesi için bazı ağır ceza mahkemelerinin Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu, telefon dinleme tutanaklarında usulsüzlükler yapıldığı, bu kuralların kanunla değiştirildiği ve bu değişikliğin bile tek başına yargılamanın yenilenmesi sebebi yapıldığı kaydedildi.

Dilekçede, uyuşturucu maddeyi sözde temin ettiği belirtilen kişilerin de tüm ısrarlara rağmen dinlenilmediği vurgulanarak, yargılamanın yenilenmesi gerektiği dile getirildi.

SÜREÇ

Yasayla kaldırılan özel yetkili İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Mayıs 2012'de Deniz Seki'yi ''uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Yargıtay 10. Ceza Dairesi, Seki'nin suçunun, "uyuşturucu ticareti yapmak" değil, "uyuşturucu ticaretine yardım etme" fiilini oluşturduğuna hükmederek, yerel mahkemenin kararını bozmuştu.

Dairenin oy çokluğuyla aldığı karara, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etmiş ve dosyanın gittiği Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 27 Mart 2014'te başsavcılığın itirazını kabul ederek, yerel mahkemenin kararını onamıştı. Onama kararının ardından özel yetkili mahkemelerin kapatılması nedeniyle davanın infaz işlemlerini İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi yürütmüştü.

Davanın soruşturma aşamasında 24 Şubat 2009'da tutuklanan, 7 ay Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan ve 2 Ekim 2009'da yapılan ilk duruşmada tahliye edilen Seki ile ilgili, hakkındaki kararın kesinleşmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Bürosu tarafından yakalama emri çıkarılmıştı.

Aradan geçen 6 ayın ardından Esenyurt'taki bir adreste yakalanan Seki, 16 Kasım 2014'de çıkarıldığı savcılıkça yakalama kararının yüzüne okunmasının ardından tutuklanarak tekrar cezaevine gönderilmişti.

Avukatı Karaya, 18 Nisan 2014'te müvekkilinin haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Avukat Karakaya ayrıca Seki'nin yeniden yargılanması talebiyle de İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne de dilekçe sunmuştu. Mahkeme heyeti bu talebi 30 Mayıs 2015'te verdiği kararla reddetmişti.

Anayasa Mahkemesi ise, 19 Eylül 2015'de verdiği kararla, Seki'nin hak ihlali iddiasıyla yaptığı bireysel başvurunun "açıkça dayanaktan yoksun" olduğu gerekçesiyle kabul edilemez bulduğunu bildirmişti.

Deniz Seki, 16 Kasım 2014'ten bu yana tutuklu bulunduğu cezaevinden, 5 Haziran 2016 tarihinden itibaren son bir yılını geçirmek üzere açık cezaevine ayrılma hakkına sahip olacak.

Sayfa Yükleniyor...