‘Deprem Dede’ye son veda

72 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, bugün düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

‘Deprem Dede’ye son veda

Tedavi gördüğü hastanede iki gün önce vefat eden Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara için uzun yıllar öğretim üyeliği ve bir dönem müdürlüğünü yaptığı Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde tören düzenlendi.

Işıkara'nın Türk bayrağı ve Kızılay bayrağına sarılı cenazesi, sabah saatlerinde Karacaahmet Mezarlığı gasilhanesinden alınarak, (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne getirildi.

Buradaki törene, eşi Aysel Işıkara, oğlu Cengiz Işıkara, kızı Yeşim Işıkara ile Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ve öğretim üyeleri katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan törende, Işıkara'nın fotoğraflarının bulunduğu sinevizyon gösterisinden sonra öz geçmişi okundu.

OKTAY: BAYRAĞI DAHA YÜKSEKLERE TAŞIYACAĞIZ
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, ömrünün hiçbir anını boş geçirmediğini ifade etti.

Işıkara'nın arkasından güzellikler bıraktığını dile getiren Oktay, ''deprem dedelerin, amcaların, teyzelerin'' çoğalmasını arzu ettiğini anlattı.

Oktay, ''Biz bir şekilde bu bayrağın daha yükseklere taşınması noktasında elimizden ne geliyorsa yapacağız'' diye konuştu.

‘Deprem Dede’ye son veda - 1

'IŞIKARA’NIN ORDUSU'
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar ise Işıkara'nın Kızılay çalışanları için değerli bir öğretmen olduğunu ifade etti.

Akar, 7 yıldır Kızılay'da beraber çalıştıkları Işıkara'nın 'de bir ilki başardığını, polisi, muhtarı, imamı bir araya getirerek onlara afet zararlarının azaltılması, deprem öncesi, anı ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili dersler verdiğini vurguladı.

Işıkara'nın bu dersleri Türkiye'nin yaklaşık yüzde 60'ında verdiğini belirten Akar, ”İnşallah biz de onun bıraktığı yerden devam edeceğiz ve Türkiye'nin tamamında bu bilincin oluşmasına yardımcı olacak ve afetlere beraber müdahale edebileceğimiz bir orduyu, Işıkara'nın ordusu olarak hep beraber tamamlayacağız'' ifadelerini kullandı.

BARBARASOĞLU: DAVA ADAMIYDI
BÜ Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarasoğlu da Işıkara'nın üniversitelerine büyük katkısı olduğunu anlatarak, ''O, bir dava adamıydı. Bilim insanı olmanın verdiği sorumluluk içinde Türkiye'nin kaderi olan depremi bu toplumda her kesime anlatma sorumluluğunu hissetti ve bunu bir misyon olarak üstlendi'' dedi.

Işıkara’nın deprem ve afet riskini Türkiye’yi gezerek anlatmaya çalıştığını dile getiren Prof.Dr. Barbarosoğlu, ''Bugün geldiğimiz noktada, onun önerilerinin büyük katkıları vardır. Sivil toplum hareketlerine inanırdı. İçinde bulunduğu dernek faaliyetleriyle ülkemizde büyük başarılara imza attı” diye konuştu.

Törenin ardından Ahmet Mete Işıkara'nın cenazesi Teşvikiye Camisi'ne götürüldü. Işıkara'nın cenazesi burada kılınan cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Sayfa Yükleniyor...