Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'den fetva açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Dini Bilgilendirme Platformu'nun bir vatandaşın sorusu üzerine verdiği fetva hakkındaki tartışmaları ilk kez değerlendirdi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'den fetva açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bir vatandaşın sorusu üzerine verilen ve ciddi tartışma yaratan fetva hakkında konuştu.

TRT Haber'de açıklama yapan Görmez, fetvanın Arapça alıntıların yanlış tercümesi sonucu çıktığını söyledi.

"Aklını ve ahlakını yitirmemiş hiçbir insanın söylemeyeceği bir cümle" nedeniyle Diyanet'in yıpratılmamasını isteyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını vurguladı,, fetvayla ilgili görevlilerin açığa alındığını da söyledi.

Görmez, fetvanın ardından medyada çıkan haberlere de tepki gösterdi.

Haberlerle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirten Görmez, ''Bu İslamafobik nefret içeren gayri ahlaki haber mühendisliğidir" dedi.

Görmez, bir daha böyle bir durum yaşanmaması için fetva verilme sürecine yeni bir prosedür getireceklerini de söyledi.

Mehmet Görmez, aklını ve ahlakını yitirmemiş hiçbir insanın söylemeyeceği bir cümleyi, hiçbir vatandaşın Diyanet'e istinat edeceğine ihtimal vermediğine işaret ederek, "Bu haber mühendisliğinin peşine düşülmesinden dolayı azap duydum. Bu haberin hedefi İslam'ın kendisi olmuştur. Konuyu sosyal medyanın birinci konu haline getirmesinden büyük azap duydum. Haberin hedefi keşke ben olsaydım, Diyanet olsaydı. Bu haberin hedefi aile hayatına izzetti, iffeti, hayayı, nezaketi getiren İslam'ın kendisi olmuştur" diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Din İşleri Kurulu'nun, Din İşleri Kurulu uzmanları ve illerde müftülüklerin bu sorulara cevap verdiğini kaydeden Görmez, "Din İşleri Kurulu'nun fetvası olduğu doğru değil. Din İşleri Kurulu uzmanlarına gelmiş. E-mail yoluyla gelenlere cevap veriliyor. Verdiğimiz 1700 cevabı kendim okudum. Aile içi ensest ilişkiyle ilgili 13 soru sorulmuş. 12 soruya 'patolojik sapkınlık', 'tedavi altına alınmalıdır' yönünde cevap verilmiş. Yetkilerinin bundan haberdar olması gerekir denmiştir. 13 sorudan birisinde ise hükmü inşa ederken Arapça alıntıların yanlış tercümelerinin cevabın içine derç edildiğini görüyoruz. İlgili arkadaşları açığa aldık. Bu ifadelerden bütün dünyaya duyurulan başlık çıkmaz. Haram kelimesinin bilmemeden ortaya çıkan cehalettir. Teknik tabirdir" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...