Doğanın tekrarı yok!

Beşinci yılında çok daha güçlü ve etkili olarak başlayan NTV Yeşil Ekran, 'Doğanın tekrarı yok!' diyor.

Doğanın tekrarı yok!

Bilim adamları, artık küresel ısınmanın dünyanın en önemli sorunu olduğu konusunda hemfikir. Teknoloji ve sanayi insanın refahı adına ilerlerken, gezegen geri döndürülemez şekilde bozulmakta.

17 Ağustos'a kadar sürecek NTV Yeşil Ekran bu sezon, çarpıcı çevre öyküleri, dünya çapında belgeseller, bilim, çevre sorunları, doğal yaşam, tarih, gezi ve yemek konulu programların dışında, izleyicinin gündelik hayatına yansıyacak eğitici ve ilham verici bir yayın hazırladı.

Merak edilen, gündem oluşturan konuları mercek altına alan Yeşil Haberci, Yeşil Ekran boyunca hafta içi her gün ’nin çevre sorunu yaşayan bölgelerinden canlı bağlantılarla ekrana gelecek. Çözüm yollarını, yöre halkının düşüncelerini, izleyiciye aktaracak.

Oğuz Haksever, Yeşil Tartışma’da her cuma, dört farklı görüşteki konukla günümüz çevre sorunlarını konuşacak.

Bireysel bilinçlenme
Beslenme ve ulaşım… Ekolojik dengeye en büyük zararı veren bu iki unsur aynı zamanda insani ihtiyaçların başında geliyor. Peki birey olarak ne yapabiliriz?

Her hafta ‘tadı damağında kalan lezzetler’i izleyicileriyle tanıştıran Vedat Milor’un bu yaz konu başlığı ‘gıda güvenliği’.

Doğanın tekrarı yok! - 1

Milor, Tadı Damağımda Yeşil Mönü’de cuma akşamları organik yemek yapan restoranları tanıtmanın yanında köy pazarlarını, doğal gıda üretim tesislerini ziyaret edecek, hem doğal hem lezzetli beslenmenin tiyolarını verecek.

Saffet Üçüncü, çevre dostu otomobilleri, tekneleri tanıtacak, hızseverlere yeşil alternatifler sunacak. Perşembeleri yayınlanacak programının ismi Saffet’in Garajı.

İki tekerlek üstünde
En çevre dostu ulaşım aracı bisikleti merkeze alan İki Teker Bir Yer programında, mizah yazarı, karikatürist, komedyen ve bisiklet sporcusu Alpay Erdem, Türkiye’de bisiklet üzerinde seyahat edilebilecek farklı rotaları tanıtacak.

GQ genel yayın yönetmeni Mirgün Cabas, geçen sene olduğu gibi bu yaz da arkadaşları Fem Güçlütürk ve Serper Sesli’yle motosikletlere atlayıp dere tepe gezecek. Beğendiği yerleri, gördüklerini NTV ekranında paylaşacak.

Gerçekle kurgu arasında
Bu yıl Yeşil Ekran’da, iki farklı dizi-belgesel ekrana gelecek. Bu Türkiye televizyonlarında ilk kez denenen bir format.

Yeşilin her tonunun bir arada görülebildiği, Karadeniz’in meşhur vahşi doğasının hüküm sürdüğü Senoz Vadisi’nde çekilen Vadi, 18 Haziran Pazartesi başlıyor. Belgesel – dizide; günlük hayatları, sorunları ve yaşam mücadeleleriyle yer alanlar profesyonel oyuncular değil. Senoz Vadisi’nde yaşayanlar kendi hayatlarını canlandırıyorlar. HES’lerin gölgesinde yaşamın nasıl değiştiğine tanıklık edeceğimiz yapım yedi hafta süreyle ekrana gelecek.

Myra’nın peşinde
Diğer dizi-belgesel Tarih Avcıları. Demre’deki Myra ve Andreake antik kentlerindeki kazılar üzerine kurulu. Kazı başkanlığını Prof. Dr. Nevzat Çevik’in yürüttüğü, akademisyen, arkeolog, arkeoloji öğrencileri ve kazı işçilerin dahil olduğu projeyi, NTV ekibi, adeta projenin içine yerleşmiş bir göz gibi izleyerek, kazı ekibinin tüm aktivitelerini takip ediyor.

Doğanın tekrarı yok! - 2

Birbirinden renkli yaşam öyküleri olan arkeologlar, arkeoloji öğrencileri, anbean NTV ekibi tarafından takip ediliyor. Günlük yaşam rutinlerindeki şakalaşmalar, hüzünler, sevinçler bir yanda, mesleklerine olan tutkuları bir yanda, her gün ortaya çıkarılıp tarihe yeni bir ışık yakan yeni buluntular diğer yanda…

Zorlu çalışma koşulları altındaki ekibi ve yaptıkları işi anlatan ‘Tarih Avcıları’, Türkiye’deki televizyonculuk anlayışına hem görsel kalite hem de içerik anlamında büyük yenilikler getirmeye hazırlanıyor.

Şehir, yaşam, bilim ve felsefe
NTV, çevre ve doğa bilincini artırmayı, farkındalık yaratmayı amaçladığı Yeşil Ekran’da, izleyicisinin kültür dünyasını zenginleştirmeyi de ihmal etmiyor.

Reklamcı, pazarlama iletişimi uzmanı ve akademisyen Levent Erden, İstanbul’un sırlarını deşifre etmek için şehri sokak sokak gezecek, eski binaların, sokakların, oralarda yaşamış insanların hikayelerini anlatacak.İstanbul Kafası, Salı akşamları ekrana gelecek.

Doğanın tekrarı yok! - 3

Deniz ekoloğu ve akademisyen Sargun Ali Tont ile felsefeci Ömer Naci Soykan genetikten deniz biyolojisine, felsefeden yeni keşiflere bilimin her alanında sohbet edecek.

Ve belgeseller
NTV Yeşil Ekran, ‘Yeşil Belgesel’ adı altında gezegeni bambaşka bir bakış açısıyla anlatan BBC yapımlarına yer veriyor.

Kuş Bakışı Dünya, gezegeni bambaşka bir açıdan görme imkanı sunuyor. Her bölümde bir kıtayı, kuşların dramatik göç hikayeleriyle birlikte keşfe çıkıyor. Belgesel serisi izleyiciyi gezegenin en inanılmaz coğrafyaları üzerinde dolaştırırken bir kuş gibi uçabilmenin nasıl bir his olduğuyla da tanıştırıyor.

Doğanın tekrarı yok! - 4

Dünya üzerindeki birçok bölgede yaşamın devamlılığı ve gelişimi hala gizemini korurken, yeni keşifler türler arasında inanılmaz bağlantılar, tuhaf davranış stratejileri ve karmaşık mekanizmalar olduğunu kanıtlıyor. Örneğin Brezilya’da yetişen bir ceviz türü var olmak için sivri dişli kemirgenlere muhtaç. Ya da Doğu Afrika otlaklarının geleceği fillere bağlı. How Nature Works (Dünya Nasıl Çalışır), karmaşık yaşam alanlarının sırrını gözler önüne seriyor.

Doğanın garip oyunları
Patlayan kurbağalar, havada uçarken ölen kuşlar, kan rengi yağan yağmurlar, otomobillerin etrafına koza kuran tırtıllar... Doğa, bizi garip olaylarla şaşırtmakla kalmıyor korkutuyor da. Nature’s Weirdest Events en sıradışı doğa olaylarını ekrana getirirken bu fenomenlerin sırrını da açıklamaya çalışıyor.

Üç bölümden oluşan Great Barrier Reef, 2 bin kilometre uzunluğuyla gezegenin en büyük doğa harikalarından biri olan Avustralya Büyük Set Resifi’nin eksiksiz ve derinlemesine bir portresini sunuyor.

En akıllı hayvanlar Super Smart Animals, hayvan zekasının olağanüstü örneklerini ekrana getiriyor ve “Neden bazıları diğerlerinden daha akıllı?” sorusunun cevabını arıyor.

Doğanın tekrarı yok! - 5


Etik mi değil mi?
2010 Mayısında bilim adamları yapay yaşam ürettiklerini açıkladı. Kendini yenileyebilen bir bakteri yaratmışlardı. Bu teknolojik başarı tüm dünyaya artık bilim insanlarının genetik materyele daha önceleri hayal bile edilemeyecek ölçüde müdahale edebileceğin gösterdi. Peki sentetik biyoloji, insanlığa gerçekten yarar sağlayabilir mi? Yoksa Frankenstein bilimi, dünyanın biyolojik çeşitliliği için bir tehdit mi? Tehlikeli Deney (Playing God) adlı yapım hangi yolu seçmemiz gerektiğini sorguluyor.

Doğanın tekrarı yok! - 6


Tanrının zerrelerini ararken
BBC yapımı belgesel serisi Horizon, Her Şeyin Teorisi’nde (The Hunt for the Higgs) CERN’in kapılarını aralıyor ve tüm zamanların en pahalı bilimsel araştırmasının perde arkasına bakıyor: Tanrının zerreleri de denen Higgs parçacıklarının varlığını kanıtlamak! Eğer bilim insanları bunu başarırsa evrenin işleyişinin de sırrı çözülecek. Ve belki “Neden buradayız” sorusunun cevabı bulunabilecek.

Kontrol Dışı (Out Of Control), bilinçaltının gücünü ve aslında hayatımızda ne kadar önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

Güneşin yüzeyindeki hareketlik artıyor ve şiddetleniyor. Yüzeyinden kopan parçalar saatte 4.5 milyon kilometre hızla dünyaya doğru fırlıyor. Güneş, dünyadan 150 milyon kilometre uzakta da olsa, atmosferi etkileyebiliyor.

Güneşin Öfkesi (Solar Stroms) giderek şiddetlenen güneş fırtınalarının sırrının peşinde. 

Sayfa Yükleniyor...