e-tapu yılsonu yurtdışına açılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, "e-tapu uygulamasının yurtdışına açılması bu sene sonuna yetişecek. Yılın sonunda Berlin'deki bir vatandaşımız, oradaki konsolosluğumuza giderek Türkiye'deki arazisini, binasını satabilecek veya buradan gayrimenkul alabilecek'' dedi.

e-tapu yılsonu yurtdışına açılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yurtdışındaki vatandaşların, tapu işlemlerinde zaman kaybını önleyen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) uygulamasından bu yılın sonunda yararlanabileceğini açıkladı.

AA Editör Masası'na konuk olan Bakan Bayraktar, "2013 yılının sonunda Berlin'deki bir vatandaşımız, oradaki konsolosluğumuza giderek 'deki arsasını, arazisini, binasını satabilecek veya buradan gayrimenkul alabilecek. Bunu, bu sene sonuna inşallah yetiştireceğiz. Bitirmek üzereyiz" diye konuştu.

Bayraktar, yabancıların oturma izinlerinin uzatılacağını da dile getirdi:

"Sakıncalı ülkeler hariç ve sakıncalı bölgeler hariç bizim ülkemize de yabancı ülke vatandaşları gelsin, gayrimenkul alabilsin mantığıyla yasa çıkardık. Bu yasadan sonra ikincil mevzuatın da yürürlüğe girmesinden sonra da çok yoğun, ciddi talepler oldu. Türkiye'nin her tarafında şu anda gayrimenkul satılıyor, alınıyor. Türkiye'nin ekonomisine de büyük katkılar sağlıyor. Özellikle Körfez ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinden gelenler daha çok oturmak için Türkiye'den daire alıyor. Bunların oturma izinlerinin de biraz daha rahatlatılması lazım. Bu doğrultuda gerek İçişleri gerekse Dışişleri bakanlıklarına müracaatlarımız oldu, onlarla çalışıyoruz. Bu doğrultuda bir rahatlama getirirsek, bu satışların da biraz daha artacağını düşünüyoruz" dedi.

RUHSAT KOLAYLAŞACAK
Bayraktar, Bakanlık'ın dönüşümün denetimini nasıl sağlayacağını da açıkladı:

"Bu işte en başarılı ülke Almanya'dır. Bu ülkede ruhsat çok kolaydır. Gider dosyanızı götürürsünüz. Kolayca ruhsatını alır gidersin. Ama denetim çok ciddi ve sıkıdır. Biz de Türkiye'de bunu getirmek istiyoruz. Biz göreve geldikten sonra 90 olan evrak sayısını 13'e kadar düşürdük. Belediyelere de '2 ay içinde ruhsatı vereceksin. Vermezsen biz resen vereceğiz' dedik. Belediyeler şimdi veriyor ruhsatı. Hem belediyelere hem de vatandaş için çok büyük rahatlık oldu. Bir de odalara gitme mecburiyeti kaldırdık. Daha da kolaylaştıracağız ama denetimi çok daha sıkı hale getireceğiz. Şimdi şunu tartışıyoruz, belki müteahhit de direkt kendi denetçisini kendi bulamayacak. Hangisi doğruysa Avrupa'da, Amerika'da, Japonya'da insanlar nasıl yapıyorlar veya belediyeler tayin edecek denetçisini onu tartıyoruz.

Kentsel dönüşümde denetime çok önem vereceğiz. TOKİ bizim 10 yıllık süre içinde devlet olarak ciddi atak yaptı. Yurtdışından resmi ziyaretle TOKİ'ye gelen kişiler, neredeyse 380 bin rakamında dediğimizde inanmıyorlardı. TOKİ'den ayrıldığım dönemde 500 bini yakalamıştı. 500 bin konut devlet, 500 bin konut da özel sektör olarak yapıldı. Bu inşaat sektörüne çok ciddi tecrübe ve derinlik kazandırdı. Göreceli olarak yapılan 5 milyon kaliteli konut. Ufak tefek eksiklikleri var. Ama betonarme ve dayanıklılık olarak sağlam konutlar. Türkiye'nin inşaat bilincini kuvvetlendirdi. Bu bize önümüzdeki süreçte de çok büyük kolaylık sağlayacak."

Sayfa Yükleniyor...