En doğal arıtma

Bursa İl Özel İdaresi tarafından 2005'te başlatılan ''Doğal Arıtma Tesisi Projesi'', 2012 BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda (Rio 20) sergilenecek.

En doğal arıtma

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, 2005'te başlanan projenin, 64 köyde uygulanarak, bugüne kadar başarıyla sürdürüldüğünü söyledi.

Arıtma sistemiyle küçük yerleşim yerleri olan köylerde daha çok kanalizasyon atıklarının doğal yöntemle arıtıldığını belirten Çelik, atık suları doğaya en temiz biçimde vermeye çalıştıklarını anlattı.

Bunun, 'de çok konuşulan ve üzerinde durulan bir proje olmasına rağmen başarılı örneklerinin görülmediğini ifade eden Çelik, ''Şu anda 64 köyümüzde bu proje uygulanmış ve bu anlamda en başarılı, en güzel uygulamayı yapmış olan idareyiz'' dedi.

Kalkınma Bakanlığı tarafından Rio 20 çerçevesi kapsamında çeşitli kesimlerden projeler istendiğini dile getiren Çelik, ''Kalkınma Bakanlığı'na projemizi göndermiştik. Özel sektör, kamu, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından 4 kategoride değerlendirme yapıldı. Bu değerlendirmeler içinde kamu adına katılanlar arasında bizim projemiz Rio 20'de sergilenmeye değer projelerden biri olarak kabul edildi. Projemiz, Haziran'da yapılacak 2012 BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'nda (Rio 20) sergilenecek'' diye konuştu.

Çelik, gelişmişlikle birlikte şehir-köy ayrımının ortadan kalkmaya başladığını belirterek, şöyle devam etti:

''Şehirlerde nasıl su kullanılıyorsa, köylerde de aynı şekilde su kullanılıyor. Dolayısıyla evsel atıkların miktarı artmaya başladı. Kanalizasyon, çamaşır, bulaşık gibi atık suları hesaba kattığınızda yüksek oranda kirli su ortaya çıkıyor. Bunların arıtılması ve tekrar doğaya verilmesi gerekiyor. Bu projeyle köylerden çıkan kanalizasyon atıkları, doğaya temiz bir şekilde veriliyor.''

Projenin yüzde 95 oranında başarılı olduğunu vurgulayan Çelik, ''Arıtılan kanalizasyon suyu, içme suyundan yüzde 5'lik bir kirlilik oranıyla doğaya salınıyor. Doğaya salınan bu su, rahatlıkla tarımsal sulama suyu olarak kullanılabiliyor'' dedi.

Söz konusu doğal arıtma tesislerinin benzerlerine göre daha ekonomik olduğunu anlatan Bilal Çelik, ortalama bir tesisin köy başına 200 bin liraya mal olduğunu söyledi.

Bu maliyetin köydeki nüfusa göre değiştiğini vurgulayan Çelik, ''Doğal arıtmanın diğerlerinden en önemli farkı işletim maliyeti sıfır. Bir kere yapıyoruz tesisi. Elektrik enerjisi tüketimi yok, başında bir personel bulundurup tesisi çalıştırma gibi bir zorunluluk yok'' diye konuştu.

İl Özel İdaresi Çevre Yüksek Mühendisi Aslan Sevi de çalışmanın teknik isminin ''Evsel Nitelikteki Atık Suların, Yapay-Sulak Alanlar Yöntemi İle Arıtılması Projesi'' olduğunu söyledi.

Sevi, projeyle adeta doğayı taklit ederek biyolojik arıtma yaptıklarını belirterek, ''Bu teknoloji ile ilgili şöyle spot bir cümlemiz var: Projelendirip inşa ettiğimiz doğal arıtma tesisleri, doğada var olan sulak alanların insan eliyle inşa edilmiş şekli. Yaptığımız yeni bir şey değil, dünya kurulalı beri var olan sistemdir aslında'' dedi.


Sayfa Yükleniyor...