'Endonezyalı kadınlar bin yıl önce geldi'

Madagaskar Adası’ndaki ilk topluluklardan birini, adaya bin 200 yıl önce 5 bin 600 kilometre ötedeki Endonezya’dan gelen ‘kadınların' kurduğu ortaya çıktı.

'Endonezyalı kadınlar bin yıl önce geldi'

Bilim insanları tarafından yapılan genetik araştırma, Afrika’nın doğu kıyılarının açıklarında yer alan Madagaskar adasına ilk kez bin 200 yıl önce insanların ayak bastığını ve bu kişilerin Endonezyalı kadınlar olduğunu tespit etti.

Araştırmacılar, balta girmemiş ormanlara sahip adadaki kolonileşmenin bir kaza sonucu yaşanmış olabileceğini belirtti. Bu düşünceye göre, Endonezyalı bir ticaret gemisi, Madagaskar açıklarında batınca, gemideki kadınlar  ve az sayıdaki erkek adaya çıkmaya başardı.

Yeni Zelanda’nın Massey Üniversitesi’nden Murray Cox, Livescience’a, “En şaşırtıcı durum, Madagaskar ile Endonezya arasında çok büyük bir mesafe olması... Aynı zamanda, Endonezyalı kadınların Madagaskar’a çıktığı tarihlerde, dünyadaki birçok kıtada insanların yerleşik hayata geçmiş olduğunu da değerlendirmek lazım... Burada bir kültürün tüm Hint Okyanusu’nu aşıp başka bir kıtaya gelmesinden bahsediyoruz” dedi.

Madagaskar’daki insanların kökenleri hakkında geçmişte yapılan genetik çalışmalar, bu insanların şaşırtıcı biçimde Afrika’dan değil, 5 bin 600 kilometre ötedeki Endonezya’dan geldiğini ortaya çıkarmıştı. Cox, “Ne olup bittiğini tam olarak bilmiyoruz. Bu insanlar tam olarak ne zaman ve neden Madagaskar’a gelmiş olabilir?” ifadesini kullandı.

'Endonezyalı kadınlar bin yıl önce geldi' - 1

HÜCRE ANALİZİ ORTAYA ÇIKARDI
Bilim insanları, gerçekleştirdikleri genetik testleri, insan hücresindeki enerji deposu olarak bilinen mitokondrilere dayandırdı. Araştırmada, 300 Madagaskar yerlisi ve 3 bin Endonezyalının mitokondrilerinden alınan genler analiz edildi. Mitokondriler, insanlara sadece annelerinden geçen genleri taşıyor.

Test sonuçları, Madagaskar yerlileriyle Endonezyalıların genetik yapısı arasında çok büyük benzerlikler olduğunu gösterdi. Endonezyalıların ne zaman ve kaç kişilik bir topluluk olarak Madagaskar’a ulaştığını tespit etmek için, farklı tarih ve nüfusların ele alındığı bilgisayar simülasyonları gerçekleştirildi. Simülasyonlar, alınan sonuçlar tarihi kayıtlarla eşleyinceye kadar devam etti.

SONUÇLAR ŞAŞIRTICI
Simülasyonların sonucunda elde edilen en büyük olasılık, Madagaskar’a bin 200 yıl önce 30 Endonezyalı kadının ayak bastığını gösterdi.  Analizler, kadınların 28’inin Endonezyalı, ikisinin de Afrika’nın yerlisi olduğuna işaret etti. Genetik testlerin yapıldığı 300 Madagaskarlının ise bu 30 kadının akrabası olduğu ortaya çıktı.

ERKEKLER NEREDE?
Araştırmalar, Madagaskar’daki ilk kolonide yaşayan erkeklerin de Güneydoğu Asyalı olduğunu gösterdi. Babadan oğula geçen Y kromozomunun incelendiği analizlerin sonucunda, ilk kolonide kaç erkek olduğu anlaşılamadı.

Cox, “Madagaskar erkeği ve kadınının Endonezya’dan geldiğini biliyoruz. Testler Y kromozomunun varlığını gösteriyor. Ancak elimizdeki deliller erkeklerin de çok az sayıda olduğunu ifade ediyor” dedi.

Arkeolojik bulgular ise Endonezyalı yerleşimcilerin kısa zamanda Madagaskar’da yerleşik hayata geçtiklerini gösterdi.

NASIL GELDİLER?
Bilim insanlarının kafasını en çok kurcalayan soru, Endonezyalıların nasıl binlerce kilometre ötedeki Afrika adasına ulaştığı. Bu sorunun cevabı kesin olarak bilinmese de, Cox, Endonezyalıların Madagaskar’a bilerek gelmiş olabilecekleri ihtimalini çok düşük görüyor.

Cox’un teorisine göre, yaklaşık 500 kişi taşıyan bir gemi Madagaskar açıklarında batmış olabilir. Kurtulan az sayıdaki insan da adanın kıyılarına ulaşmayı başardı.

Bilim insanları, büyük okyanus olaylarının da Endonezyalı kazazedeleri Madagaskar kıyısına atmış olabileceğine dikkat çekti. İkinci Dünya Savaşı’nda, Japon batıklarına ait enkazlar, Pasifik’i aşarak Afrika ve Madagaskar kıyılarına vurmuştu. Cox, “Savaşta bir filika ile okyanusu aşan birisi bile olmuştu” dedi.

Endonezyalıların esrarengiz Madagaskar geçmişini konu alan araştırma, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayımlandı.

Sayfa Yükleniyor...