Ermeni açılımında top Teksas'ta

Türkiye ile Ermenistan 10 Ekim’de tarihi açılım için masaya oturacak ve iki protokole imza atacak. Hemen ardından ise iki ülke milli takımları Bursa’da karşı karşıya gelecek. Siyasi ilişkiler ve futbol maçı Canlı Gaste’de masaya yatırıldı.

– Ermenistan ilişkilerinde normalleşme süreci hafta sonunu ve Çarşamba gününü bekliyor.

10 Ekim Cumartesi günü İsviçre'de Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulmasına dair protokolün imzalanması bekleniyor. 14 Ekim Çarşamba günü de Bursa'da Türkiye ile Ermenistan futbol milli takımları karşı karşıya gelecek.

Maça gelmesi beklenen ve halen diaspora turunda olan Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, açılım nedeniyle sert protestolara hedef olurken, Cumhurbaşkanı Gül’den de davet tekrarı aldı.

Devreye ABD Başkanı Obama girdiği ve Sarkisyan'ı arayan Obama’nın, Ankara ile Erivan arasındaki normalleşme sürecini desteklediğini söylediği belirtildi.

CANLI GASTE MASAYA YATIRDI
16 yıl önceki gizli görüşmelerin mimarı Samson Özararat... 1993 yılında, Alparslan Türkeş ve dönemin Ermenistan Devlet Başkanı Petrosyan'la gizlice biraraya gelen ve Ermenistan - Türkiye görüşmelerini gayri resmi olarak başlatan isim. Türk - Ermeni ilişkilerinde hep devrede olan Özararat, Canlı Gaste’ye konuk oldu ve 'İki taraf da kararlı çok ümitliyim' dedi. (video sağda)

Bir diğer boyut ise futbol karşılaşması. Gözler Çarşamba günü Bursa'da oynanacak Ermenistan maçında ve ilişkiler ısınırken bu gelişmeyi topilleyecek bir olay çıkmaması için önlemler alındı.

Bu önlemler ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile biraraya gelen kulübün taraftar grubu Teksas da yine Canlı Gaste’deydi. Grubun liderleri, Cumhurbaşkanı’nın, Ermenistan’da çok iyi ağırlandığını ve aynı şekilde karşılık vermeyi istediğini dile getirdiğini belirttiler. (video sağda)




'Diplomatik ilişkilerin kurulmasına dair protokol' göre, iki ülke diplomatik ilişki kuracak ve karşılıklı olarak diplomatik temsilcilik açacak.

Protokolle, Türkiye ve Ermenistan, aralarındaki sınırı uluslararası hukukun ilgili antlaşmalarında tarif edildiği şekliyle karşılıklı olarak tanıdıklarını teyit ediyor. Protokol metninde, iyi komşuluk ilişkileri anlayışıyla bağdaşmayacak herhangi bir siyasetin izlenmeyeceği taahhüdü de yer alıyor.

‘İlişkilerin geliştirilmesine dair protokol’ e göre ise,

- Protokolün yürürlüğe girmesinden itibaren 2 ay içerisinde ortak sınır açılacak.

- İki ülke dışişleri bakanlıkları arasında düzenli siyasi istişare gerçekleştirilecek.

- Halklar arasında karşılıklı güven tesis edilmesi amacıyla, mevcut sorunların tanımlanmasına ve tavsiyelerde bulunulmasına yönelik olarak, tarihsel kaynak ve arşivlerin tarafsız bilimsel incelemesini de içerecek şekilde bir diyalog uygulamaya konulacak. Bu diyalogda Türk, Ermeni ve İsviçre temsilcileriyle diğer uluslararası uzmanlar da yer alacak.

- İki ülke arasındaki ulaştırma, iletişim, enerji altyapısı ve şebekelerinden en iyi şekilde yararlanılması için tedbirler alınacak.

- Ticaret, turizm ve ekonomik işbirliği geliştirilecek.

Protokol, bu yükümlülüklerin hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için alt komisyonları da kapsayan hükümetlerarası bir ikili komisyonun kurulmasını da öngörüyor.

Sayfa Yükleniyor...