Gelibolu ormanlarında çam kese böceklerine karşı umut yok

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı tarihi Gelibolu Yarımadası'nda, çam kese böcekleri nedeniyle onlarca hektar ormanlık alanda yüzlerce ağaç kuruyor. Önlem için 2 milyon lira gerektiği yalnızca yoğun ziyaretçi alan Şehitler Abidesi ve Kabatepe bölgesinde mücadele yapılabildiği açıklandı.

Gelibolu ormanlarında çam kese böceklerine karşı umut yok

Gelibolu Yarımadası çam kese böceklerinin istilasına uğradı.

Eceabat Orman İşletme Şefi Ulaş Ahatoğlu, 100 yıl önce her karış toprağı şehitlerin kanlarıyla sulanan Gelibolu Yarımadası'nda, çam kese böcekleriyle mücadelenin büyük maliyetler gerektirdiğini, bu nedenle de yalnızca yoğun ziyaretçi alan Şehitler Abidesi ve Kabatepe bölgesinde mücadele yapılabildiğini açıkladı.

Gelibolu ormanlarında çam kese böceklerine karşı umut yok - 1 Çam kese böceği

Ahatoğlu, çam kese böceğiyle mekanik, kimyasal ve biyolojik mücadele yöntemleri bulunduğunu belirtti. Savaş alanları ve şehitliklerin yeraldığı tarihi Gelibolu Yarımadası'nda 47 bin hektar ormanlık alan bulunduğuna dikkat çeken Ulaş Ahatoğlu, şöyle konuştu:

"Mekanik mücadele kapsamında bu kadar büyük bir alanda bulunan ağaçların hepsinden tek tek, 2 aylık bir süre içerisinde, yumurtaların veya keselerin kış şartlarında ve arazi koşullarında, kesilerek toplanması, devasa bir işgücü ile her sene yaklaşık 2 milyon TL gibi büyük bir harcama gerektirmektedir. Ağaçları hayatiyetini sona erdirmeyen bir zararlı ile mücadele için her sene, kış şartlarında ve arazi koşullarında, 2 aylık kısa sürede tüm orman alanları tarayacak iş gücü bulunması ve 2 milyon TL'lik harcama yapılması mümkün değildir.

Gelibolu ormanlarında çam kese böceklerine karşı umut yok - 2

Şehitler Abidesi ve Kabatepe bölgesi gibi halkın yoğun ziyaret ettiği alanlarda, her sene olduğu gibi bu sene de toplama işlemi yapılmıştır. Fakat bu işlemi ormanın iç kısımlarına kadar yapılmasının her sene devasa maliyeti nedeniyle imkanı bulunmamaktadır. Ayrıca alanın tamamına yakını doğal SİT alanı olduğundan ve sürekli açık alanda ziyaretçiler bulunduğundan kimyasal mücadele yapılamamaktadır. Ancak yarımada biyolojik mücadelede uygulanmaktadır.''

Gelibolu ormanlarında çam kese böceklerine karşı umut yok - 3

Ancak, Soğandere ve Şahindere şehitliklerinin yakınında bulunan, Soğandere, Kerevizdere ve Domuzdere mevkilerindeki şehitlerin yorganını oluşturan çam ormanları, ilgililerin çam kese böceklerine karşı mücadele yapmaması nedeniyle solup, kurudu.

ÇAM KESE BÖCEĞİNİN ZARARI NEDİR?

Çam kese böceği ağaçlarda kötü bir görüntüye neden oluyor. Yoğun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer zararlıların gelmesine zemin hazırlıyor.

Böcek yoğunluğu az olduğu zaman genellikle orman açıklıklarının kenar şeridinde veya münferit ağaçlarda görülür. Fakat yoğunluk arttıkça arız olduğu ağaç adedi çoğaldığı gibi her ağaçta görülen kese adedi de çoğalır. Çam kese böceği kitle üremesi yaptığında ibrelerin tamamını yok ederek ağacı çıplak hale getirir. Tırtıllar keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakın dallara veya tepe sürgününün bulunduğu dal çatallarına yapar. İlk 3 gömlek değişimine kadar devamlı sürgün değiştiren zararlı kışlık kesesini ördükten sonra bir daha kese değiştirmez ve onu barınak olarak sonuna kadar kullanır. Zararını bu keseden çıkıp dolaşarak yapar ve aynı keseye döner.

Sayfa Yükleniyor...