Gençler sordu, onlar yanıtladı

Adalet Bakanı Bozdağ ve Cumhurbaşkanı başdanışmanları, "Referanduma doğru gençler soruyor" programında soruları yanıtladı.

Gençler sordu, onlar yanıtladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanları Şükrü Karatepe ile Ayşe Türkmenoğlu NTV'de "Referanduma Doğru Gençler Soruyor" programında öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa değişikliğiyle 18 yaşındakilere seçilme hakkı getirilmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Bozdağ, "18 yaşında milletvekili adayı olup seçilenler üniversite eğitimine de devam edecek. Bu bir imkan, herkes kullanacak diye bir kural yok. Eğitimlerine dışarıdan devam edebilecekleri gibi örgün eğitime de devam edebilirler. Almanya'da olan da aynı durumda" dedi. 

Karatepe, "Bu bir zorunluluk değildir, arkadaşların meseleye böyle bakması lazım. bir yükümlülük değil, hak getiriyor. 25 yaş üzeri birkaç milletvekili var. Gençlerle konuştuğumda kendimi daha genç hissediyorum. Meclis'te 3-5 genç milletvekili var, diğerleri de kendine dikkat etmek zorunda" dedi. 

Seçimin eş zamanlı yapılmasının yürütme ve yasamanın aynı çoğunluğu elde edeceği anlamını çıkarmayacağını belirten Bozdağ, "Vatandaş yürütme seçiminde parlamentoda oluşacak çoğunluğa göre yürütmeyi farklı birine de verme imkanı olacaktır" dedi.

Seçim barajıyla ilgili daha önce çalışma yaptıklarını hatırlatan Bozdağ, "Üç teklifin üçüne de olumlu yaklaşılmadı, gündem dışı kalmıştı. Uzlaşma olduğu zaman bu konuda adım atılabilir" dedi. 

Gençler sordu, onlar yanıtladı - 1

"YÜZDE 1-2 BARAJ GETİRİLEBİLİR"

Parlamentoda bölünmenin bugünkü kadar riski olmayacağını kaydeden Karatepe, "Belki yüzde 1-2 gibi baraj getirilebilir. Millet zaten kendisi istediği gibi yapıyor. İnsanlar parlamento için oy kullanırken hükümet çıkacak diye oy kullanmıyor" diye konuştu.  

Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçiminin aynı gün olmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Türkmenoğlu şunları söyledi: "Sistem partili cumhurbaşkanlığı sistemi. Siyasi partiler uzlaşarak siyasetle ilgisi olmayan birini aday gösterebilir. Siyasi partiler en son seçimlerden yüzde 5 oy aldılarsa aday gösterme imkanı var. Bu seçim olduğunda vatandaşı A partisine vereceksin ve onun adayına vereceksin gibi ön koşul yok. Belediye seçimlerinde bile vatandaşlar çok güzel dengeler oluşturuyor. Yeni sistem uzlaşma kültürünü ülkemizde çok daha yaşanabilir ve hoşgörüyle beraber getirecek."

"GÜÇLER ASLA TEK ELDE BİRLEŞMEYECEK"

Bozdağ da konuyla ilgili olarak, "İşin mantığında kavga olmasın vatandaş bunu sandıkta çözsün, bu var. Sistemde iktidara gelecek parti daha fazla oy alabilir. İki turlu seçim olma durumu da var. Birinci turda cumhurbaşkanı seçilemedi, yenilenecek. Yasamada ise yenilenmeyecek. Yürütmeyi belirlerken iki adaydan birini belirleyecek. Bu sistem denge ve ayar kurmasını sağlayan sistem. Güçler asla tek elde birleşmeyecek " dedi.

Türkmenoğlu, cumhurbaşkanı A partisinden, Meclis çoğunluğu B partisinden olması durumunda birbirleriyle uzlaşma yolunu arayacaklarını belirtti. 

Milletvekillerinin görev süresine yönelik soruyu yanıtlayan Karatepe, "Milletvekilliği bir yürütme görevi olmadığı için bir süre belirlenmedi. Cumhurbaşkanı ise 5'er yıllık iki dönem görev yapacak. Birinci dönem seçim yapıldı üç yıl sonra seçime gidilirse birinci dönem doluyor. Devlet başkanlarının sürekli olarak orada durmaması için belli sürelere bağlanması demokratik sistemlerde böyle uygun görülmüş" diye konuştu.

"TERÖR ÖRGÜTLERİNİN KORKULU RÜYASI BUDUR"

Cumhurbaşkanlığı sisteminin istikrar çıkardığını ifade eden Bozdağ, "Cemil Bayık'ın açıklaması var, hayır denilmesini istiyor. Neden korkuyorlar? İstikrarın kalıcı hale gelmesinden korkuyorlar. Bütün bunların hepsi terörle mücadelede büyük güç sağlayacak. Bu imkan bizim elimizde var ama biz diyoruz ki AK Parti'den sonra yeniden Türkiye istikrarsızlığa dönmesin. Terör örgütlerinin korkulu rüyası budur. O yüzden bütün terör örgütleri hayır için çalışıyor" dedi. 

Yürütme ve yasamanın ayrı olmasına yönelik soruyla ilgili olarak Karatepe şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı bakanlarını dışarıdan atar ama atadığı insanların milletvekili seçilmesine yeterli olmalıdır. Cumhurbaşkanı da, bakanlar da parlamento huzurunda yemin edecekler. Bu insanların ömür boyu sorumsuz olacağı diye bir şey yok. Şu an bir bakanın sorumlulğu ne ise yeni sistemde de odur. Parlamentoda haklarında yargılanmaları için karar verilir ve Yüce Divan'a sevk edilir. Görevleri bittikten sonra normal vatandaş oluyorlar."

Bozdağ, OHAL ilanı yetkisiyle ilgili bir soruya şu yanıtı verdi: "Yeni dönemde çift başlı yürütmeye son verildiği için cumhurbaşkanı bu yetkiyi doğrudan kullanıyor. OHAL ilan edilince şunlar olacak tartışmaları yapılıyor. Akla ziyan şeyler konuşuluyor. Olumsuzluk olursa o zaman ne olacak? Şu anda OHAL var mı, var. Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu KHK çıkarabiliyor mu? Bu dedikleri olumsuz sonuçlara dair bir tane örnek gösterilebilir mi? Mevcut yasada OHAL'in parlamentoda görüşülme zorunluluğu yok. Yeni sistemde 3 ay içinde parlamento görüşüp bunu değiştirebilecek, yürürlükten kaldıracaktır. Endişeyi bertaraf eden bir düzenleme konmuştur."

"PARLAMENTO DAHA GÜÇLÜ OLACAK"

Oğuz Haksever de öğrencilerin arasına katılarak yeni sistemde nasıl bir parlamento olacağın dair bir soru sordu. Bozdağ, "Meclis ayrı seçilecek, yasama ve yürütme ayrı olacak. Parlamentoda işler yürütme üzerinden gidiyor şu anda. Şimdi yasama vekillere ait olacak. Bu Meclis'i bugünkünden daha güçlendirecek. Cumhurbaşkanı mesajlar gönderecek ihtiyaçlarım var bunlar çıksın diye. Yeni düzenlemede parlamento seçimi yenileme kararı alınınca cumhurbaşkanı seçimi de yenilenecek. Cumhurbaşkanının siyasi sorumluluğu yok. Siyasi sorumluluk getiriliyor. Meclis hesabını soracak. Meclis bugünkü parlamentoya göre kat be kat daha güçlü olacak" dedi.

Türkmenoğlu da "Yürütme üzerinde yasamanın daha etkin denetim olacak" diye ekledi.  

Sayfa Yükleniyor...