Hatay'ın zenginliği

Hatay'da son yıllarda farklı  bölgelerde yaşayan beş kelebek türünün ilk kez gözlemlendiği bildirildi.

Hatay'ın zenginliği

Antakya Kelebek Gözlem Topluluğu sözcüsü Ali Atahan Hatay'da iki yıl öncesine kadar 135 kelebek türünün bulunduğunu, bu sayının günümüzde 140'a ulaştığını söyledi.

Topluluklarının 45 üyesiyle kentin farklı iklim şartları ve bitki örtüsüne sahip alanlarında sürekli gözlemler yaptıklarını ifade eden Atahan, Hatay'da iki yıldaki gözlemlerde, Haşmetli Pirireis (Satyrus Ferulus), Küçük Esmer Peri (Hyponephele Lycaon), Sarı Lekeli Zıpzıp (Thymelicus Acteon), Küçük Zıpzıp Perisi (Coenonympha Pamphilus) ve Çöl Melikesi (Melanargia Grumi) adlı kelebek türlerini ilk kez gözlemlendiğini belirtti.

genelinde 360'ın üzerinde kelebek türü yaşadığını vurgulayan Atahan, şu bilgileri verdi: ''Hatay kelebek türlerinin zenginliği açısından Artvin, Rize, Erzurum gibi önemli iller arasında bulunuyor. İklim şartları ve bitki çeşitliliği nedeniyle Hatay'da farklı kelebek türlerini bir arada görmek mümkün. Türkiye'nin en güneyinde yer alan Hatay, farklı biyocoğrafik özellikleri barındırması nedeniyle zengin bir flora ve faunaya sahip. Amanos Dağları düşük rakımlarda Akdeniz, orta ve yüksek kısımları Orta Anadolu ve Karadeniz tipi bitki örtüsünü barındırıyor. Bununla beraber Kırıkhan yakınlarında, kısmen çöl özellikleri de taşıyan bozkırlar bulunmaktadır. Bölgenin bu kadar farklı özelliklere sahip olması tür çeşitliliğinin artmasına katkı sağlıyor.''
        
KORUMA ALTINA ALINMALI
        
Hatay'da Ortadoğu'nun tipik kelebeklerinden olan Mezopotamya Kolotisi'nin (Colotis fausta), Kırıkhan ilçesi yakınlarında, dağ ceylanlarının (Gazella Gazella) yaşadığı alanda gözlemlendiğini dile getiren Ali Atahan, yapılması planlanan çimento fabrikasının bölgenin doğal yapısını tahrip edebileceğini, kelebek ve ceylanların yaşam alanlarının zarar görebileceğini belirtti.

Dünyada ilk kez Antakya'da tanımlanan kelebeklerden Akdeniz Şeytancığı'nın (Cigaritis Cilissa) neslinin tükenme tehlikesi altında olduğunu ifade eden Atahan, ''Bu türün gözlemlendiği Ziyaret Dağı'nın bir an önce koruma altına alınması gerekiyor. Böylece bölgede önemli bir tür olan kelebeğimizin neslinin devamını sağlayabiliriz'' diye konuştu.

Atahan, Hatay'la özdeşleşen diğer bir tür olan Akdeniz Oyklosu'nun (Euchloe Belemia) ise bölge için çok değerli olduğunu belirterek, Türkiye'nin pek çok yerinden gözlemcinin bu kelebeği görebilmek için kentte geldiğini, bunun da turizme büyük katkı sağladığını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...