Her yer Esenyurt

İstanbul Esenyurt'ta 11 işçiye mezar olan çadırdaki facia bağıra bağıra geldi. Naylon çadırlar 15 saniyede kül oldu. Şimdi ihmaller zinciri sıralanıyor. Oysa birbiri ardına yükselen lüks inşaat projelerindeki görüntüler Esenyurt’takinden farklı değil.

Her yer Esenyurt

İstanbul Esenyurt'ta bir AVM inşaatında çalışan taşeron işçilerin kaldığı çadırlarda yaşanan ve 11 yaşama mal olan yangının detayları ortaya çıkıyor. Facia eski Tatilya'nın bulunduğu arazi üzerinde yapılan Marmara Park AVM inşaatında meydana geldi. Önceki akşam 20.59'da bir çadırda başlayan alevler 15 saniye içinde yandaki diğer 3 çadıra da sıçradı. Dört çadırdaki yangın 14 dakika 40 saniye sonra tamamen söndü. 11 yaşamı da kül ederek...

KONTEYNER KURTARDI
İşçiler, AVM inşaatının farklı işlerini yapan taşeron firmalarda çalışıyor. Yaşamını yitirenler demir ve kalıp işlerini üstlenmişti. Kaldem firmasına bağlı çalışanların çadır, Kayı İnşaat'a bağlı olanların ise konteynerlerde kaldığı iddia edildi. Her bir çadırda 40 kişiye yetecek ranzalar vardı. 4 çadırda 80 işçinin konakladığı öğrenildi. Yangın ilk olarak kapı kısmında başladığı için işçilerin dışarıya çıkamadıkları belirtiliyor. Alevlerin elektrikli ısıtıcıdan kaynaklandığı tahmin ediliyor.

İLK MAAŞI ALAMADI
İşçilerin günlük 70 TL yevmiye ile çalıştığı öğrenildi.  Ekmek davası uğruna evden, aileden uzakta, çadırda yaşam süren işçilerden geriye yürek burkan yaşam öyküleri kaldı.

Sevdin Özer, Van depreminden kurtulmuştu. Akşam gazetesinin haberine göre 8 çocuğuna bakmak için iki hafta önce İstanbul'a geldi. Hem de yeni doğan bebeğine doyamadan. İlk maaşını bile alamadan çadır kurbanı oldu.

ÖDÜLLÜ ŞİRKET
Cumhuriyet gazetesi ise taşeron firmayla ilgili detaylara yer verdi. 2007’de aralarında Kayı İnşaat’ın da bulunduğu müteahhitlik firmalarına ödül veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ödül töreninde “Özel sektörümüzün ayağına takılan her türlü prangayı çözeriz” demişti. Gazetenin haberine göre, 3 kıtada, 7 farklı ülkede 6 bin çalışanı bulunan Kayı İnşaat’ın ismi 2009’da vergi yolsuzluğu iddiasıyla gündeme geldi. Aynı inşaat firması Erzurum Tortum’daki olaylı HES çalışmalarıyla da gündeme gelmişti.

İŞ GÜVENLİĞİ YASASI 8 YILDIR BEKLİYOR
Öte yandan, 2004 yılından bu yana iş sağlığı ve güvenliği yasasının çıkarılamaması da dikkat çekiyor. Müfettiş incelemelerinin “kâğıt üzerinde” kaldığı belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...