Hızlı trene hızlı internet

TCDD, BTK ve GSM operatörleri, hızlı tren hatlarında kesintisiz GSM iletişimi ve internet servisi için yatırıma başlıyor.

Hızlı trene hızlı internet

Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) ile GSM oepartörleri arasında imzalanan protokolle, hızlı trende seyahat edenlere kesintisiz GSM iletişimi ve internet hizmeti sunulmasının yolu açıldı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, trende yolculuk yapan öğrenciler, işadamları ve halkın telefonla konuşması için GSM operatörleriyle protokol yaptıklarını belirterek, ''GSM operatörleri, bizim baz istasyonlarını kullanacak ve eksikliklerini tamamlayarak YHT'lerde cep telefonun çekmesi için çalışma yapacaklar'' dedi.

Ankara Gar Şeref Salonunda düzenlenen törende, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe, Avea Genel Müdür Yardımcısı Kadir Baysan ve Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Hasan Süer tarafından Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında iletişim alanında işbirliği protokolünü imzaladı.

İmza töreni öncesinde bir konuşma yapan TCDD Genel Müdürü Karaman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu'nun koordinasyonunda, 3 GSM şirketiyle Demiryollarının işbirliği yaptığını belirtti.

Günümüzde ulaşım ve iletişim sektörlerinin ekonomik, sosyal ve kültürel alanları etkileyen, dönüştüren lokomotif işlevi gören en temel sektör olduğunu ifade eden Karaman, 2009 yılında hizmete giren Ankara-Eskişehir ve geçen yıl hizmete giren Ankara-Konya YHT ile birlikte yeni bir demiryolu ulaşım kültürünün oluştuğuna dikkati çekti.

Karaman, demiryolu teşkilatında 87 telefon santraline bağla 17 bin 340 aboneye haberleşme hizmeti sunulduğunu, toplam 46 merkezden yaklaşık 12 bin kilometrelik hattın haberleşmesinin sağlandığını kaydetti.

Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de bu projeyi bir başlangıç projesi olarak gördüğünü söyledi. Özellikle yüksek hızlı trenlerdeki haberleşme ihtiyacının çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Acarer, ilk etapta Ankara-Konya arasındaki hızlı tren hattında gerçekleştirilecek projenin daha sonrasında Ankara-Eskişehir Hızlı Tren Hattı ve bütün diğer güzergahlarda yaygınlaşacağını kaydetti.

Türkiye'de mobil haberleşmenin gerek genişbant, gerek alt yapı, gerekse de kapsama alanı olarak, Avrupa'daki hemen hemen bütün ülkelerden çok daha iyi bir alt yapıya sahip olduğunu belirten Acarer, Türkiye'nin coğrafik alan olarak çok zor bir bölge olduğunu, ancak buna rağmen, nüfusun yüzde 99'dan fazlasının, coğrafi alan olarak bakıldığında da yüzde 95'ten fazlası kapsama alanına alındığını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...