İki madenciden hiçbir iz yok

Zonguldak’ta 1 ay önce meydana gelen grizu faciasında göçük altında kalan 2 madencinin cesetlerine halen ulaşılamadı. İki madencinin ailesi, cenazelere ulaşılamadığı için yardım da alamıyor.

Karadon Maden Ocağı'nda 17 Mayıs’ta meydana gelen grizu patlamasında 30 işçi göçük altında kalmıştı.

Bu işçilerden 28'inin cesetlerine patlamadan 4 gün sonra ulaşılmıştı.

Ancak göçük altında kalan Engin Düzcük ve Dursun Kartal'dan bir aydır herhangi bir haber yok.

Düzcük ve Kartal'ı arama çalışmaları devam ederken, kaldırılan yığınların altında da iki madencinin cesetlerine rastlanmadı.

Cesetlerine ulaşılamadığı için nüfus kütüklerine ''ölü'' olarak kayıtları düşülemeyen 2 madencinin ailelerine, hak ettikleri ölüm aylığı ve geliri Sosyal Güvenlik Kurumu’nca ödenemiyor.

KAZA GÜNÜ ÖLÜ KABUL EDİLDİLER
Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, cesedine ulaşılan madencilerden 21'inin ailesine maaşlarının bağlandığını, 7 bekar işçiden de 3'ünün ailesinin hak sahibi olduğunun belirlenerek işlemlerinin devam ettirildiğini bildirdi.

Maaşlarla ilgili ailelere ilk ödemelerin bu ay yapılacağını ifade eden yetkililer, şu bilgileri verdi: "Madenci yakınlarına, cesetlere ulaşılmasının hemen ardından evlerinde ziyaret ederek maaş evraklarını verdik.

Ölüm tarihi olarak da 17 Mayıs kayıtlara geçti. Bütün işçiler, kazanın olduğu gün ölü kabul edilerek ödemeleri yapılacak. Düzcük ve Kartal ailesine de ölüm aylığı ve gelirleri cenazeleri çıkmasının ardından ya da ölü olarak kayıtlara geçirilmelerinin sonrasında birikenlerle birlikte ödenecektir.''

VALİ DEVREDE
Zonguldak Valisi Erdal Ata da, konuyla ilgili yetkililerle görüşeceğini belirterek, “Ailelerin mağdur olmaması için işçilerin kütüklerine ölü kaydının düşürülmesi için gerekli girişimleri yapacağım'' dedi.

AİLELERİN BAŞVURUSU GEREKİYOR
Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır da, madencilerle ilgili Medeni Kanunu'nun öngördüğü sürenin tamamlanmasının ardından ''gaiplik (kayıplık) kararı'' da alınabileceğini, ancak bu konuda kişilerin ilgili mahkemeye başvurmaları gerektiğini bildirdi.

Medeni Kanuna göre, gaiplik kararının istenebilmesi için ölüm tehlikesinin üzerinden en az bir yıl veya son haber tarihinin üzerinden en az beş yıl geçmiş olması gerektiği öğrenildi.

SAVCI DA MADENE İNDİ
Öte yandan bilirkişi heyeti de maden ocağında inceleme yaptı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ahmet Kozan ve heyet üyeleri, asansörle yerin 540 metre altına indi.

Heyetin inceleme yaptığı kuyu ile patlamanın olduğu ocak arasında yaklaşık 2.5 kilometrelik mesafe bulunuyor.

KUYUYA MI DÜŞTÜLER?
Bu arada Taşkömürü Kurumu yetkilileri, ulaşılamayan 2 işçinin ocaktaki 730 metrelik kuyuya düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...